Ознака: петровден

МАРАТОНЕЦОТ БОШКО ИЛИЕВ ТРЕТПАТ ГО ПРЕПЛИВА ЕЗЕРОТО ГРАТЧЕ

МАРАТОНЕЦОТ БОШКО ИЛИЕВ ТРЕТПАТ ГО ПРЕПЛИВА ЕЗЕРОТО ГРАТЧЕ

По повод Петровден, кавадарчанецот Бошко Илиев, доктор специјалист по спортска медицина, пливаше во вештачката акумулација Гратче. Годинава на маратонецот Илиев му се придружија и професори по физичко од Кочани, а техничка поддршка му дадоа службите од Дирекција за заштита и спасување и од СЗР „Кочански рибар“. – Намерата  ми е да го промовирам пливањето како…

ПО ПОВОД ПЕТРОВДЕН – НАГРАДЕНИ НАЈУСПЕШНИТЕ УЧЕНИЦИ ВО КОЧАНИ

ПО ПОВОД ПЕТРОВДЕН – НАГРАДЕНИ НАЈУСПЕШНИТЕ УЧЕНИЦИ ВО КОЧАНИ

Во рамките на одбележувањето на Петровден, празникот на Кочани, градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов организираше прием за првенците на генерацијата од основните и од средните училишта во Кочани и за учениците што добиле награди на државните и на меѓународните акредитирани натпревари. Во своето обраќање градоначалникот им ги честита на учениците постигнатите резултати, пренесувајќи дека…

ДУХОВНА АКАДЕМИЈА ПО ПОВОД ПЕТРОВДЕН

ДУХОВНА АКАДЕМИЈА ПО ПОВОД ПЕТРОВДЕН

Во организација на Општина Кочани, во рамките на програмата за одбележување на празникот Петровден, во салата на Мултикултурниот центар во Кочани се одржа Духовна академија. Пред многубројната публика настапија ученици од класата за традициски инструменти од ОМУ „Ристо Јуруков“ Кочани со нивниот наставник Виктор Постолов. Духовна музика интерпретираа женскиот хор „Света Лидија Македонска“ и машкиот…

ИЗЛОЖБА НА УМЕТНИЧКИ ДЕЛА СО ЛИКОВИ НА СВЕТИТЕЛИ ОД ХРИСТИЈАНСКАТА РЕЛИГИЈА

ИЗЛОЖБА НА УМЕТНИЧКИ ДЕЛА СО ЛИКОВИ НА СВЕТИТЕЛИ ОД ХРИСТИЈАНСКАТА РЕЛИГИЈА

Во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ е отворена изложбата под наслов „Свети Петар и Павле“, од кочанскиот автор Влатко Анчов. На 90-ина дела изработени на природен материјал, дрво; бука, јасика, јасен и топола, во техника наречена пирографија се претставени светители од христијанската религија:  св. Петар и Павле, Пресвета Богородица, св. Јован Крстител, св. Арганхел Михаил,…

ЛИТИЈА И КРШЕЊЕ НА СЛАВСКИОТ КОЛАЧ ПО ПОВОД ПЕТРОВДЕН

ЛИТИЈА И КРШЕЊЕ НА СЛАВСКИОТ КОЛАЧ ПО ПОВОД ПЕТРОВДЕН

По празничната вечерна богослужба во црквата „Св. великомаченик Георгиј“ на која чиноначалствуваше митрополитот Брегалнички г. Иларион, во Градскиот парк, по повод Петровден беше организирана литија и осветување на славскиот колач. Празникот Петровден на присутните им го честита митрополитот Брегалнички г. Иларион. „Денеска е пасха и радост за секоја човекољубива и христољубива душа, овој ден Господ…

ПЕТРОВДЕНСКА ПОНУДА НА НАСТАНИ

ПЕТРОВДЕНСКА ПОНУДА НА НАСТАНИ

Во рамките на програмата од општинската манифестација „Петровден 2023“, вечерва во 17 ч. во ЈОУ Библиотека „Искра“ во Кочани ќе биде промовирано делото на Далибор Стојанов – „Кога тајно ги мамев чувствата“. Промотор ќе биде Александра Закова Цветков, а модератор – Верица Паунова Дамеска. Поетската збирка на роднокрајниот автор Стојанов е второ негово дело. Во…

ВО „АКВА“ – КОЧАНИ – „ШЕСТ ЧАСА УРБАН ЗДИВ“

ВО „АКВА“ – КОЧАНИ – „ШЕСТ ЧАСА УРБАН ЗДИВ“

Во летниот комплекс „Аква“ во Кочани беше организирана програма со повеќе музички содржини под наслов „Шест часа урбан здив“. Организаторот Тошо Филиповски изрази благодарност за поддршката на настанот од Општина Кочани и истакна дека целта е да се промовира урбаната култура и винилот кој во светски рамки е доминантен носач на звук, кој се враќа…

ОД 08-16 ЈУЛИ КУЛТУРНО ЗАБАВНА ПРОГРАМА ПО ПОВОД „ПЕТРОВДЕН 2023“

ОД 08-16 ЈУЛИ КУЛТУРНО ЗАБАВНА ПРОГРАМА ПО ПОВОД „ПЕТРОВДЕН 2023“

Со музичко-сценски, литературни, ликовни и спортски содржини, Општина Кочани во соработка со институции, здруженија и поединци, од 8 до 16 јули ќе го одбележува Петровден, празникот на Кочани. Празничната програма ги опфаќа и традиционалните црковни настани, со кои се чествуваат апостолите Петар и Павле. Програмата ќе започне со традиционалниот влашки фестивал „На Петровден сите на…

ОПШТИНА КОЧАНИ РАСПИША ОГЛАС ЗА ОРГАНИЗИРАЊЕ ПЕТРОВДЕНСКИ ХЕПЕНИНГ

ОПШТИНА КОЧАНИ РАСПИША ОГЛАС ЗА ОРГАНИЗИРАЊЕ ПЕТРОВДЕНСКИ ХЕПЕНИНГ

По повод Петровден – празникот на Кочани, Општина Кочани распиша оглас за организирање Петровденски хепенинг, настан што ќе се одржи во Паркот на Револуцијата (Градскиот парк) во периодот од 7 до 14 јули. Комисијата за организирање на овој настан ги повикува заинтересираните правни субјекти регистрирани во Централен регистар, да учествуваат на јавното наддавање што ќе…

ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ УЧЕСТВО НА ПЕТРОВДЕНСКИОТ ТУРНИР ВО МАЛ ФУДБАЛ

ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ УЧЕСТВО НА ПЕТРОВДЕНСКИОТ ТУРНИР ВО МАЛ ФУДБАЛ

Општина Кочани како организатор на Петровденскиот турнир во мал фудбал ги повикува фудбалските екипи, најдоцна до 18 јуни 2023 година, да се пријават за учество на турнирот.  Екипите се должни при пријавувањето да уплатат котизација од 2. 000 денари на сметката на ОФС Кочани – 210041087870107 и да достават име на екипата и список од десет играчи…