Култура

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБАТА „ПОДАРИ ЦРТЕЖ ВО ЗАМЕНА ЗА ЦВЕЌЕ“

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБАТА „ПОДАРИ ЦРТЕЖ ВО ЗАМЕНА ЗА ЦВЕЌЕ“

Денес на платото пред НУЦК „Бели Мугри“ во Кочани а по повод 8-ми Март Меѓународниот ден на жената беше отворена изложбата „Подари цртеж во замена за цвеќе“. 32 уметнички дела изработени во најразлични техники но преди се во акварел се дела на младите уметници, ученици од Училиштето за цртање и сликање при НУЦК „Бели Мугри“…

ОДБЕЛЕЖАН НАСТАНОТ „ЖЕНАТА И УМЕТНОСТА“, ПРЕТСТАВЕНО ТВОРЕШТВОТО НА МАРИЈА ДОНЧЕВА

ОДБЕЛЕЖАН НАСТАНОТ „ЖЕНАТА И УМЕТНОСТА“, ПРЕТСТАВЕНО ТВОРЕШТВОТО НА МАРИЈА ДОНЧЕВА

Во пресрет на 8-ми Март Меѓународниот ден на жената, во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра во Кочани“ беше одбележан настанот со наслов „Жената и уметноста“ што воедно беше претставување на творештвото на Марија Дончева. Најпрвин беа промовирани двете нејзини збирки поезија „Отпуштање“ и „Бакната“ а потоа беше претставена изложбата на рачно изработени накити од полимерна…

ОСМОМАРТОВСКА ИЗЛОЖБА НА УЧЕНИЦИТЕ ОД УЧИЛИШТЕТО ЗА ЦРТАЊЕ И СЛИКАЊЕ ПРИ НУЦК „БЕЛИ МУГРИ“ ОД КОЧАНИ

ОСМОМАРТОВСКА ИЗЛОЖБА НА УЧЕНИЦИТЕ ОД УЧИЛИШТЕТО ЗА ЦРТАЊЕ И СЛИКАЊЕ ПРИ НУЦК „БЕЛИ МУГРИ“ ОД КОЧАНИ

По повод 8. Март Меѓународниот ден на жената, утре (Среда) со почеток во 12:00 часот во Салон фоаје 1 при НУЦК „Бели Мугри“ – Кочани ќе биде претставена изложбата насловена како „Подари цртеж во замена за цвеќе“. Изложбата која традиционално се организира по повод 8. Март се дела на учениците од училиштето за цртање и…

РОТАРИ КЛУБ КОЧАНИ-ВИНИЦА ВЕ ПОКАНУВА НА ТЕАТАРСКАТА ПРЕТСТАВА „ПАСИВНО ПУШЕЊЕ“

РОТАРИ КЛУБ КОЧАНИ-ВИНИЦА ВЕ ПОКАНУВА НА ТЕАТАРСКАТА ПРЕТСТАВА „ПАСИВНО ПУШЕЊЕ“

Ротари Клуб Кочани Виница Ве поканува на 23-ти Февруари да ја проследиме Донаторската Театарска Комедија „Пасивно Пушење” изведена од Народен театар Штип во Режија на Ненад Витанов и со феноменалните: Владимир Тулиев, Миле Вратеовски, Пеце Ристевски, Кристина Атанасова Арсова и Марија Минчева Андонов. Локација: Сина Сала – Виница Термин: 23ти Фебруари, почеток 19часот Цена: 150…

ПРВО И ВТОРО МЕСТО ЗА ЈОВАНА ДАВИТКОВСКА И НИКОЛИА МАНЕВА НА ЛИКОВНИОТ КОНКУРС „ФЛОРА И ФАУНА“

ПРВО И ВТОРО МЕСТО ЗА ЈОВАНА ДАВИТКОВСКА И НИКОЛИА МАНЕВА НА ЛИКОВНИОТ КОНКУРС „ФЛОРА И ФАУНА“

Николиа Манева и Јована Давитковска се добитници на дипломи за освоени прво и второ место на ликовен конкурс на тема „Флора и Фауна” 2022 година организиран од Детски ликовен центар -Скопје. Првото место е за Јована Давитковска а второ место за Николиа Манева. И Јована Давитковска и Николиа Манева се активни членови на училиштето за…

ДО КРАЈОТ НА ГОДИНАТА ЌЕ БИДАТ ПОСТАВЕНИ СЕДИШТАТА ВО САЛАТА НА ДК „БЕЛИ МУГРИ“ ВО КОЧАНИ

ДО КРАЈОТ НА ГОДИНАТА ЌЕ БИДАТ ПОСТАВЕНИ СЕДИШТАТА ВО САЛАТА НА ДК „БЕЛИ МУГРИ“ ВО КОЧАНИ

Во тек е поставувањето на седиштата во салата на ДК „Бели Мугри“ – Кочани со што би требало да се комплетира најголемиот дел од проектот кој започна во 2020 година со поставување на фасадата. Како што на новинарот од ТВ Канал 8 му изјавила директорката на ДК „Бели Мугри“ со поставувањето на седиштата капацитетот во…

ДЕСЕТ ГОДИНИ „ВЕЧЕР НА МАКЕДОНСКИОТ АФОРИЗАМ“ ВО КОЧАНИ

ДЕСЕТ ГОДИНИ „ВЕЧЕР НА МАКЕДОНСКИОТ АФОРИЗАМ“ ВО КОЧАНИ

ЈОУ Библиотека „Искра“ – Кочани беше домаќин на средбата Десет години „Вечер на Македонскиот афоризам во Кочани“ кој го организираше Здружението на граѓани „Афористичка репрезентација на Македонија – Кочани“. Во присуство на љубители на хуморот и сатирата, како и сегашни некогашни учесници на македонскиот афоризам се читаа афоризми напишани во десетгодишната традиција. „Здружението на граѓани…

НАЈАВА –  ИЗЛОЖБА НА ОРХАН ЌАМИЛОВ И ВИКТОРИЈА МИТЕВА

НАЈАВА – ИЗЛОЖБА НА ОРХАН ЌАМИЛОВ И ВИКТОРИЈА МИТЕВА

На 07.12.2022 година во НУ ЦК „Бели Мугри“ во Кочани во Салон Фоаје 2 на катот со почеток во 19:00 часот ќе биде отворена излобата „Метармофози“ од Орхан Ќамилов и Викторија Митева. Убава можност за љубителите на уметноста да да присуствуваат на уште една изложба чии автори се наши сограѓани.

“МЕТАМОРФОЗИ” – ИЗЛОЖБА НА ОРХАН ЌАМИЛОВ И ВИКТОРИЈА МИТЕВА

На 07.12.2022 година во НУ ЦК „Бели Мугри“ во Кочани во Салон Фоаје 2 на катот со почеток во 19:00 часот ќе биде отворена излобата „Метармофози“ од Орхан ќамилов и Викторија Митева. Метаморофзата е насекадеоколунас.Суштината е дајапронајдемевистинатавосебе- онааимитација и мимикријакојајадоживувамепрекуприродата, следејќија, анализирајќија, понекогашимитирајќија- таа создаваслоевинаметаморфознатакорупкавокојание,внатрешно, одистатаприроднамимикријa,серазвиваме. „Визуелна метаморфоза” е термин што го користиме за да…

ПРЕДАВАЊЕ И ТЕАТАРСКА ПРЕТСТАВА ПО ПОВОД МЕСЕЦОТ НА МАШКОТО ЗДРАВЈЕ

ПРЕДАВАЊЕ И ТЕАТАРСКА ПРЕТСТАВА ПО ПОВОД МЕСЕЦОТ НА МАШКОТО ЗДРАВЈЕ

По повод Месецот на машкото здравје, Општина Кочани и Ротари клубот Кочани-Виница организираа настан со кој ја актуализираа потребата за грижата за здравјето на мажите. Во петокот, во салата на Мултикултурниот центар се одржа кратко предавање од д-р Дарко Иванов, психијатар во Центарот за ментално здравје во Кочани, кој истакна дека расте бројот на психичките растројства…