Музика

ОДРЖАН ДЕТСКИ АМАТЕРСКИ МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА ООУ „КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ ОД ОБЛЕШЕВО

ОДРЖАН ДЕТСКИ АМАТЕРСКИ МУЗИЧКИ ФЕСТИВАЛ ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА ООУ „КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ ОД ОБЛЕШЕВО

Основното општинско училиште ,, Климент Охридски ” од Облешево за првпат реализира детски аматерски музички фестивал на којшто ученици од училиштето ги покажаа своите гласовни способности. На фестивалот се презентираа 10 домашни и странски композиции . Публиката уживаше во музичкиот настан а жири комисијата имаше тешка задача да ги одбере најдобрите. Победник на првиот детски…

ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ – КОЧАНИ ОДРЖА КОНЦЕРТ „РОДИТЕЛИ И ДЕЦА“

ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ – КОЧАНИ ОДРЖА КОНЦЕРТ „РОДИТЕЛИ И ДЕЦА“

По повод Патрониот празникна училиштето,  синоќа во салата на „Мултилуктурниот центар“ во Кочани ООМУ „Ристо Јуруков“ го одржа закажаниот концерт под наслов „Родители и деца“. Концерт полн цо емоции, дружење и забава ги разгалија срцата на присутните во салата. Родителите и децата кои моментно посетуваат настава во ООМУ „Ристо Јуруков“ свиреа, пееа и се забавуваа…

И ОРГАНИЗАТОРИТЕ И ПУБЛИКАТА ЗАДОВОЛНИ ОД ХУМАНИТАРНИОТ КОНЦЕРТ НА ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“

И ОРГАНИЗАТОРИТЕ И ПУБЛИКАТА ЗАДОВОЛНИ ОД ХУМАНИТАРНИОТ КОНЦЕРТ НА ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“

Синоќа во салата на „Мултикултурниот Центар“ во Кочани учениците и наставничкиот кадар на ООМУ „Ристо Јуруков“ успешно го реализираа најавениот хуманитарен концерт под мотото „Мај, месецот на младите и музиката“. Концертот е организиран во соработка со Ротари Клуб „Кочани-Виница“ а собраните средства ќе бидат наменети за опремување на просторија, односно музичко студио во самото училиште….

ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ – ХУМАНИТАРЕН КОНЦЕРТ

ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ – ХУМАНИТАРЕН КОНЦЕРТ

Ве покануваме на Хуманитарен Концерт  “Мај Месецот на Младите и Музиката” Вторник 21.05.2024г, 19:00 часот, МКЦ Кочани. Влез 200ден. Да помогнеме да се соберат средства за доопремување на Основното Музичко Училиште Ристо Јуруков од Кочани. Приклучете се на овој хуманитарен настан организиран од Ротари Клуб Кочани-Виница како дел од проектот Направи разлика, имплементиран од Фондацијата…

НАГРАДИ НА ДРЖАВНИ НАТПРЕВАРИ ПО МУЗИКА ЗА УЧЕНИЦИ ОД ОМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ – КОЧАНИ

НАГРАДИ НА ДРЖАВНИ НАТПРЕВАРИ ПО МУЗИКА ЗА УЧЕНИЦИ ОД ОМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ – КОЧАНИ

На 62. Државен натпревар по музика што се одржа на 25 и 26 април во Битола, учениците  од Основното музичко училиште „Ристо Јуруков“ од Кочани, Бјанка Димов и Јован Цветанов, под менторство на наставникот Благој Николов во дисциплина теорија на музиката ги освоија највисоките награди – прво место – специјална награда и прва награда. Макарија…

СПЕЦИЈАЛНИ НАГРАДИ ЗА БЈАНКА ДИМОВ И ЈОВАН ЦВЕТАНОВ ПОД МЕНТОРСТВО НА ПРОФ. БЛАГОЈ НИКОЛОВ НА ДРЖАВНИОТ НАТПРЕВАР ПО  ТЕОРИЈА НА МУЗИКАТА

СПЕЦИЈАЛНИ НАГРАДИ ЗА БЈАНКА ДИМОВ И ЈОВАН ЦВЕТАНОВ ПОД МЕНТОРСТВО НА ПРОФ. БЛАГОЈ НИКОЛОВ НА ДРЖАВНИОТ НАТПРЕВАР ПО ТЕОРИЈА НА МУЗИКАТА

Под менторство на професор Благој Николов, Бјанка Димов и Јован Цветанов денес во „градот на конзулите“ на Државниот натпревар по Теорија на музика ги освоија специјалните награди, највисокото признание за основците по музичко образование. И двајцата се ученици во ООМУ „Ристо Јуруков“ – Кочани а денес тие во натпреварот што се одржа во Државното музичко…

ПРВА НАГРАДА ЗА МЕГИ И ТЕА НА МЕЃУНАРОДНИОТ НАТПРЕВАР ВО КАТЕГОРИЈАТА ЏЕЗ-ПОП ИЗВЕДУВАЧИ

ПРВА НАГРАДА ЗА МЕГИ И ТЕА НА МЕЃУНАРОДНИОТ НАТПРЕВАР ВО КАТЕГОРИЈАТА ЏЕЗ-ПОП ИЗВЕДУВАЧИ

На петтиот Меѓународен фестивал со натпреварувачки карактер „Сергеј Михајлов“ – Штип нашата сограѓанка Меги Георгиева заедно со нејзината соученичка Теа со освоени вкупно 95 поени ја освоија првата награда во категоријата поп-џез изведувачи. Меги е ученичка во средното музичко училиште во Штип а првите музички чекори и основно музичко образование го има завршено во ООМУ…

ШЕСТ УЧЕНИКА ОД ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ – КОЧАНИ СО ШЕСТ ПРВИ МЕСТА И МАКСИМАЛЕН БРОЈ НА ОСВОЕНИ ПОЕНИ

ШЕСТ УЧЕНИКА ОД ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ – КОЧАНИ СО ШЕСТ ПРВИ МЕСТА И МАКСИМАЛЕН БРОЈ НА ОСВОЕНИ ПОЕНИ

Денес во Штип, во организација на ДМУЦ „Сергеј Михајлов“ се одржа меѓународниот фестивал со натпреварувачки карактер по теорија за млади музичари. шест ученика од ООМУ Ристо Јуруков“ – Кочани под менторство на наставник Благој Николов освоија шест први места со максимален број на поени. Јана Филипова IX одделение, Прва награда со освоени 100 поени, Јован…

ПРВИ НАГРАДА ЗА  УЧЕНИЦИТЕ НА ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ – КОЧАНИ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ФЕСТИВАЛ ВО КАМЕРНА МУЗИКА

ПРВИ НАГРАДА ЗА УЧЕНИЦИТЕ НА ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ – КОЧАНИ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ФЕСТИВАЛ ВО КАМЕРНА МУЗИКА

Макарија Иванова во класата на наставник Марија Лазарова и Јован Цветанов во класата на наставник Душан Стојанов, како и Јана Филипова во класата на наставник м-р Елизабета Ѓеорѓиева и Ана Пејчева во класата на наставник м-р Драгана Карова Ангелова  во категоријата „четирирачно пијано“,  заедно со Оркестарот на народни инструменти при ООМУ „Ристо Јуруков“ – Кочани…

ВО ПРЕСРЕТ НА „ДЕНОТ НА ПИЈАНОТО“

ВО ПРЕСРЕТ НА „ДЕНОТ НА ПИЈАНОТО“

Пијаното (или клавирот) е музички инструмент со клавијатура која има 88 (52 бели и 36 црни) клавиши со чие притискање се произведуваат звуци. И покрај тешката преносливост и висока цена, пијаното е сепак еден од најпрепознатливите и најпопуларните инструменти во светот. На 88 ден од годината (поради неговите 88 клавиши), Ве покануваме заедно да го…