Иновации

УЧЕНИЦИТЕ ОД СОУ „ЉУПЧО САНТОВ“ – КОЧАНИ ЈА ДОБИЈА НАГРАДАТА ЗА ИДЕЈНОТО РЕШЕНИЕ „ПРОЧИСТУВАЊЕ НА ЗАГАДЕН ВОЗДУХ“

УЧЕНИЦИТЕ ОД СОУ „ЉУПЧО САНТОВ“ – КОЧАНИ ЈА ДОБИЈА НАГРАДАТА ЗА ИДЕЈНОТО РЕШЕНИЕ „ПРОЧИСТУВАЊЕ НА ЗАГАДЕН ВОЗДУХ“

Учениците од СОУ “Љупчо Сантов” – Koчани, под менторство на професор Ирена Димитрова Јорданова со нивното идејно решение за прочистување на загаден воздух беа прогласени за финалисти на UPSHIFT програмата и се стакнаa со награда од 120 000 денари. На кој начин функционира нивното револуционерно решение? На дното од прототипот имаат имплементирано вентилатор, кој го…

ВО ПОНЕДЕЛНИК КАМП ЗА МЛАДИ ИНФОРМАТИЧАРИ

ВО ПОНЕДЕЛНИК КАМП ЗА МЛАДИ ИНФОРМАТИЧАРИ

На 7 август 2023 г., понеделник, во 12 ч., во „Еуро хотел Градче“ ќе започне Кампот за млади информатичари. Кампот претставува шестдневна обука на јуниорските и сениорските информатичари што ќе ја претставуваат Македонија на идните олимпијади и натпревари по информатика ширум светот. Учесниците на кампот ќе ги поздрави градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов. Кампот…

АПЕЛ: ДА СЕ ГРИЖИМЕ СИТЕ ЗА ХИГИЕНАТА ВО ДЕТСКИТЕ ИГРАЛИШТА

АПЕЛ: ДА СЕ ГРИЖИМЕ СИТЕ ЗА ХИГИЕНАТА ВО ДЕТСКИТЕ ИГРАЛИШТА

На детските игралишта во Кочани е регистрирана честа појава на негрижливо, несовесно однесување. Кон просторот наменет за забава на најмладите, посебно неодговорно однесување  е забележано од страна на возрасните, со остатоците од храна, грицки и пакувањата од пијалаци. Надлежните служби од Општина Кочани повикуваат сите да придонесеме за хигиената во детските игралишта. Загрижувачка е и…

ДА ИМ ПОМОГНЕМЕ СЕГА, ЗА ДА МОЖАТ ДА НИ ВРАТАТ ВО ИДНИНА!!!

ДА ИМ ПОМОГНЕМЕ СЕГА, ЗА ДА МОЖАТ ДА НИ ВРАТАТ ВО ИДНИНА!!!

После пет години историјата се повторува, тимот „MAKBOT PIONEERS“ повторно оди на светско. Да ги поддржиме заеднички на натпреварот по роботика „FIRST LEGO LEAGUE“ за достојно да ја претстават нашата држава на светското првенство кое оваа година ќе се одржи во Мароко од 16-22 мај 2023г. Ние како училиште немаме доволно сретства да го организираме…

УЧЕНИЦИТЕ ОД III-Е3 ПРИ СОУ „ГОШО ВИКЕНТИЕВ“ ЕДНО ОД ПЕТТЕ НАГРАДЕНИ ЗА УСПЕШНО ЗАВРШЕНИОТ ПРОЕКТ

УЧЕНИЦИТЕ ОД III-Е3 ПРИ СОУ „ГОШО ВИКЕНТИЕВ“ ЕДНО ОД ПЕТТЕ НАГРАДЕНИ ЗА УСПЕШНО ЗАВРШЕНИОТ ПРОЕКТ

Под менторство на професор Кристина Јанева учениците од IIIе3 клас се едни од петте наградени за успешно завршениот проект. Имено, тие направија пренослив уред со сензори за детекција на метали во отпадни води кои ја загадуваат почвата. Уредите ќе бидат поставени на три локации во Кочани и ќе бидат поврзани со мобилни апликации изработени од…

ЧИТАТЕЛИТЕ ВООДУШЕВЕНИ ОД ИЗРАБОТКАТА НА ПРОЕКТОТ ЗА ООУ „НИКОЛА КАРЕВ“

ЧИТАТЕЛИТЕ ВООДУШЕВЕНИ ОД ИЗРАБОТКАТА НА ПРОЕКТОТ ЗА ООУ „НИКОЛА КАРЕВ“

Текстот под наслов „Преставен проектот на ООУ „Никола Карев“ за подобрување на условите за работа“ предизвика низа позитивни реакции и голема читаност. Инспирирани од огромната читаност на овој текст во кој читателите се воодушевени од изработката на самиот проект, побаравме информација за авторот на проектот. Дознаваме дека станува збор за Дарко Арсов некогашен ученик во…

Coding Bootcamp — Кочани 2022

Coding Bootcamp — Кочани 2022

На наше големо задоволство го најавуваме Coding Bootcamp — Кочани 2022. Веником Софтвер како општествено одговорна компанија, започнувајки од 15.07.2022 ќе го организира првиот бесплатен Bootcamp наменет за учениците од средните училишта од Кочани, кои своето образование сакаат да го продолжат во ИТ индустријата. “Наша цел е да го пренесеме нашето долгогодишно знаење и искуство…

„УЧИ, ИСТРАЖИ И ИСКУСИ СО ЕРАЗМУС+ И NEXT GENERATION“

„УЧИ, ИСТРАЖИ И ИСКУСИ СО ЕРАЗМУС+ И NEXT GENERATION“

Караванот за промоција на младински размени "Учи, истражи и искуси" на невладината организација Next Generation денес оддржа презентација во СОУ „Љупчо Сантов“ – Кочани. Целта на овој настан е запознавање на учениците и младите со целите на Еразмус+ програмата, презентирање на проектите и активностите на невладината организација Next Generation, како до полесно аплицирање за проекти,…

ОЗНАЧЕН ПОЧЕТОКОТ НА FIRST LEGO ЛИГА ПО РОБОТИКА

ОЗНАЧЕН ПОЧЕТОКОТ НА FIRST LEGO ЛИГА ПО РОБОТИКА

Во СОУ „Гошо Викентиев“ во Кочани денеска се одржа договорен состанок на кој беше означен почетокот на националната First Lego лига по роботика за оваа учебна година. Домаќин на натпреварот ќе биде Кочани, а покрај домашната екипа во лигата ќе учествуваат уште седум тимови од државата. Од нив треба да се добие најдобриот што ќе…