екологија

ПОТПИШАН ДОГОВОРОТ ЗА ДОНАЦИЈА НА ПЕТ МЕРНИ СТАНИЦИ ЗА КВАЛИТЕТОТ НА ВОЗДУХОТ ВО КОЧАНИ

ПОТПИШАН ДОГОВОРОТ ЗА ДОНАЦИЈА НА ПЕТ МЕРНИ СТАНИЦИ ЗА КВАЛИТЕТОТ НА ВОЗДУХОТ ВО КОЧАНИ

Градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов денеска потпиша договор со невладината организација „Заедно за промена“ од Скопје, за примање донација од пет мерни станици за следење на квалитетот на воздухот. „Заедно за промена“ донира пет сензори за индикативни мерења на пием 10 и пием 2,5 честички во амбиентниот воздух на територијата на општина Кочани, кои…

ДПД – КОЧАНИ ПРОДОЛЖУВА СО АКТИВНОСТИТЕ, ГИ НАВОДНУВААТ ДРВОРЕДИТЕ И ГИ МИЈАТ УЛИЦИТЕ

ДПД – КОЧАНИ ПРОДОЛЖУВА СО АКТИВНОСТИТЕ, ГИ НАВОДНУВААТ ДРВОРЕДИТЕ И ГИ МИЈАТ УЛИЦИТЕ

Со цел да дадат придонес во одржувањето на зеленилото и на јавната чистота во Кочани, викендов во раните утрински часови, членови на Доброволното противпожарно друштво – Кочани реализираа активности за наводнување на дрворедите и миење на јавните површини. Доброволците ги миеја улиците во централното градско подрачје и ги наводнуваа дрвјата на улиците „Тодосија Паунов“, „Стево…

РЕАЛИЗИРАНИ ПРЕВЕНТИВНИ АКТИВНОСТИ НА ПОДРАЧЈЕТО НА ОВР КОЧАНИ ПОД МОТОТО „ДА ГИ ЗАШТИТИМЕ ПЛАНИНИТЕ ОД ПОЖАРИ“

РЕАЛИЗИРАНИ ПРЕВЕНТИВНИ АКТИВНОСТИ НА ПОДРАЧЈЕТО НА ОВР КОЧАНИ ПОД МОТОТО „ДА ГИ ЗАШТИТИМЕ ПЛАНИНИТЕ ОД ПОЖАРИ“

Полициски службеници од ОВР Кочани, во текот на вчерашниот ден во содејство со Шумска полиција од Кочани, a во рамки на кампањата за превенција од шумски пожари во летниот период реализираа превентивни активности под мотото “Да ги заштитиме планините од пожари“ Активностите беа спроведени на повеќе излетнички места на отворен простор: „Кај дабо“во Зрновци, Мородвис,…

ЗАВРШЕНИ МУРАЛИТЕ НА УЛИЦАТА „ДИМИТАР ВЛАХОВ“ ВО КОЧАНИ

ЗАВРШЕНИ МУРАЛИТЕ НА УЛИЦАТА „ДИМИТАР ВЛАХОВ“ ВО КОЧАНИ

Завршени се двата мурала на улица „Димитар Влахов“ во Кочани кои на влезот на градот му дадоа урбано обележје. Муралите претставуваат комбинација на традиционални и карактеристични мотиви за Кочани, во кои доминираат фолклорни елементи, препознатливи објекти од општината и стилизација на оризот како специфична култура за Кочанско. Во периодот кој следува просторот опфатен со мурали…

ИЗВРШЕН ВТОРИОТ ТРЕТМАН ОД ЗЕМЈА ЗА ЗАШТИТА ОД КОМАРЦИ

ИЗВРШЕН ВТОРИОТ ТРЕТМАН ОД ЗЕМЈА ЗА ЗАШТИТА ОД КОМАРЦИ

Утрово, стручна екипа на  Центарот за јавно здравје – Скопје ја спроведе втората  фаза од превентивното, од земја, дезинсекционо третирање за заштита од комарци. Со дезинсекцијата се опфатени 300 хектари, локации на подрачјето на градот Кочани и селата: Тркање, Мојанци, Горни и Долни Подлог, Грдовци, Прибачево и Оризари. Третирањето се изведе со воднорастворлив широкоспектарен инсектицид …

ТРЕТМАН ОД ЗЕМЈА ЗА ЗАШТИТА ОД КОМАРЦИ

ТРЕТМАН ОД ЗЕМЈА ЗА ЗАШТИТА ОД КОМАРЦИ

На 11 јули 2023 година ќе се спроведе превентивна терестичка дезинсекција на подрачјето на Општина Кочани. Во вторник, во раните утрински  часови стручна екипа на  Центарот за јавно здравје – Скопје ќе ја спроведе втората  фаза од превентивното  земјено дезинсекционо третирање  за заштита од комарци. Во втората  фаза  од дезинсекција ќе бидат опфатени 300 хектари…

РАБОТНИ АКТИВНОСТИ НА МЕСНА ЗАЕДНИЦА МОЈАНЦИ СО ПОДДРШКА НА ОПШТИНА КОЧАНИ

РАБОТНИ АКТИВНОСТИ НА МЕСНА ЗАЕДНИЦА МОЈАНЦИ СО ПОДДРШКА НА ОПШТИНА КОЧАНИ

Месната заедница на село Мојанци, со поддршка на Општина Кочани, деновиве активно работеше на реконструкции неколку локации во с. Мојанци и расчистување и уредување на околината на селото. Меѓу останатите активности, започнати се реконструкции на детскиот парк и поставување стативи на отвореното спортско игралиште. Во периодот којшто следува се предвидува уредување на зелена тротоарска површина…

РЕАКЦИЈАТА НА ГРАЃАНИТЕ ПРИФАТЕНА, СЕ ЧИСТИ ПАТНИОТ ПРАВЕЦ КОЧАНИ-ГРАТЧЕ

РЕАКЦИЈАТА НА ГРАЃАНИТЕ ПРИФАТЕНА, СЕ ЧИСТИ ПАТНИОТ ПРАВЕЦ КОЧАНИ-ГРАТЧЕ

Реакцијата на граѓаните на Кочани дека патниот правец Кочани-Гратче е во лоша состојба поради густата вегетација и лошата прегледност, надлежните од Општина Кочани со експресна реакција.   Од понеделникот започна расчистувањето на тој патен правец па веќе после првиот ден се гледаат и првите резултати. Инаку овој патен правец е под надлежност на Општина Кочани….

ИЗВРШЕНО ПРВОТО АВИОНСКО ТРЕТИРАЊЕ НА КОМАРЦИ ВО КОЧАНИ

ИЗВРШЕНО ПРВОТО АВИОНСКО ТРЕТИРАЊЕ НА КОМАРЦИ ВО КОЧАНИ

Денеска, во раните утрински часови беше спроведено првото авионско третирање против комарци во Кочани. Авиотретирањето го извршија стручни екипи на Друштвото за авиоуслуги „Бониер“ од Куманово, користејќи еколошко средство за уништување комарци – широкопојасен инсектицид за третирање на комарците, одобрен од Бирото за лекови. Со денешното авиотретирање беа опфатени површините во градското подрачје на Кочани…

АВИОНСКО ПРСКАЊЕ ПРОТИВ КОМАРЦИ ВО КОЧАНСКО

АВИОНСКО ПРСКАЊЕ ПРОТИВ КОМАРЦИ ВО КОЧАНСКО

Поради неповолните временски услови, најавеното прво авионско третирање на комарци во Кочани е презакажано за в четврток, 22 јуни во раните утрински часови. Авиотретирањето против комарци ќе го извршат стручни екипи на Друштвото за авиоуслуги „Бониер“ од Куманово. Ќе се прска со еколошко средство за  уништување  комарци – широкопојасен инсектицид за третирање на комарците, одобрен  од …