екологија

УРЕДУВАЊЕ НА РЕКА МАСАЛНИЦА ВО ЦЕНТРАЛНИОТ ДЕЛ НА ОРИЗАРИ

УРЕДУВАЊЕ НА РЕКА МАСАЛНИЦА ВО ЦЕНТРАЛНИОТ ДЕЛ НА ОРИЗАРИ

Деновиве се работи на расчистување и уредување на дел од коритото на реката Масалница, во Оризари. Јужно од мостот на Масалница, во централниот дел на Оризари  со механизација се чисти коритото од обраснатата вегетација. Активностите што ги реализира Општина Кочани се совпаѓаат со тековните работи за  продолжување на кејската улица од десната страна по течението…

СПРОВЕДЕНА АКЦИЈА СО ЦЕЛ ДА СЕ ПОДИГНЕ СВЕСТА ЗА ЧИСТА ЖИВОТНА СРЕДИНА

СПРОВЕДЕНА АКЦИЈА СО ЦЕЛ ДА СЕ ПОДИГНЕ СВЕСТА ЗА ЧИСТА ЖИВОТНА СРЕДИНА

Во пресрет на 16. Септември – Меѓународниот ден за чистење на планетата (World Cleanup Day), КЈП “Водовод” Кочани, Општина Кочани и СОУ „Љупчо Сантов“ – Кочани, спроведоа акција чија цел е подигнување на свеста за потребата од чиста животната средина. Вработени од сектор Градско зеленило во акцијата се вклучија со сопствена механизација при што вршеа…

ИЗГРАДЕН Е МОСТ НА БЕЛА РЕКА ВО БЛИЗИНА НА СЕЛОТО НЕБОЈАНИ

ИЗГРАДЕН Е МОСТ НА БЕЛА РЕКА ВО БЛИЗИНА НА СЕЛОТО НЕБОЈАНИ

Заврши изградбата на мостот на Бела Река, на два километра до селото Небојани. Мостот е долг 11 м, широк 2,5 м, со челична конструкција, наменет за пешаци и лесни возила. Новиот градежен објект претставува значајно олеснување на сообраќајната комуникација за жителите коишто гравитираат во овој осоговски предел. Металната конструкција и оградата се донација од печатницата…

ПОТПИШАН ДОГОВОРОТ ЗА ДОНАЦИЈА НА ПЕТ МЕРНИ СТАНИЦИ ЗА КВАЛИТЕТОТ НА ВОЗДУХОТ ВО КОЧАНИ

ПОТПИШАН ДОГОВОРОТ ЗА ДОНАЦИЈА НА ПЕТ МЕРНИ СТАНИЦИ ЗА КВАЛИТЕТОТ НА ВОЗДУХОТ ВО КОЧАНИ

Градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов денеска потпиша договор со невладината организација „Заедно за промена“ од Скопје, за примање донација од пет мерни станици за следење на квалитетот на воздухот. „Заедно за промена“ донира пет сензори за индикативни мерења на пием 10 и пием 2,5 честички во амбиентниот воздух на територијата на општина Кочани, кои…

ДПД – КОЧАНИ ПРОДОЛЖУВА СО АКТИВНОСТИТЕ, ГИ НАВОДНУВААТ ДРВОРЕДИТЕ И ГИ МИЈАТ УЛИЦИТЕ

ДПД – КОЧАНИ ПРОДОЛЖУВА СО АКТИВНОСТИТЕ, ГИ НАВОДНУВААТ ДРВОРЕДИТЕ И ГИ МИЈАТ УЛИЦИТЕ

Со цел да дадат придонес во одржувањето на зеленилото и на јавната чистота во Кочани, викендов во раните утрински часови, членови на Доброволното противпожарно друштво – Кочани реализираа активности за наводнување на дрворедите и миење на јавните површини. Доброволците ги миеја улиците во централното градско подрачје и ги наводнуваа дрвјата на улиците „Тодосија Паунов“, „Стево…

РЕАЛИЗИРАНИ ПРЕВЕНТИВНИ АКТИВНОСТИ НА ПОДРАЧЈЕТО НА ОВР КОЧАНИ ПОД МОТОТО „ДА ГИ ЗАШТИТИМЕ ПЛАНИНИТЕ ОД ПОЖАРИ“

РЕАЛИЗИРАНИ ПРЕВЕНТИВНИ АКТИВНОСТИ НА ПОДРАЧЈЕТО НА ОВР КОЧАНИ ПОД МОТОТО „ДА ГИ ЗАШТИТИМЕ ПЛАНИНИТЕ ОД ПОЖАРИ“

Полициски службеници од ОВР Кочани, во текот на вчерашниот ден во содејство со Шумска полиција од Кочани, a во рамки на кампањата за превенција од шумски пожари во летниот период реализираа превентивни активности под мотото “Да ги заштитиме планините од пожари“ Активностите беа спроведени на повеќе излетнички места на отворен простор: „Кај дабо“во Зрновци, Мородвис,…

ЗАВРШЕНИ МУРАЛИТЕ НА УЛИЦАТА „ДИМИТАР ВЛАХОВ“ ВО КОЧАНИ

ЗАВРШЕНИ МУРАЛИТЕ НА УЛИЦАТА „ДИМИТАР ВЛАХОВ“ ВО КОЧАНИ

Завршени се двата мурала на улица „Димитар Влахов“ во Кочани кои на влезот на градот му дадоа урбано обележје. Муралите претставуваат комбинација на традиционални и карактеристични мотиви за Кочани, во кои доминираат фолклорни елементи, препознатливи објекти од општината и стилизација на оризот како специфична култура за Кочанско. Во периодот кој следува просторот опфатен со мурали…

ИЗВРШЕН ВТОРИОТ ТРЕТМАН ОД ЗЕМЈА ЗА ЗАШТИТА ОД КОМАРЦИ

ИЗВРШЕН ВТОРИОТ ТРЕТМАН ОД ЗЕМЈА ЗА ЗАШТИТА ОД КОМАРЦИ

Утрово, стручна екипа на  Центарот за јавно здравје – Скопје ја спроведе втората  фаза од превентивното, од земја, дезинсекционо третирање за заштита од комарци. Со дезинсекцијата се опфатени 300 хектари, локации на подрачјето на градот Кочани и селата: Тркање, Мојанци, Горни и Долни Подлог, Грдовци, Прибачево и Оризари. Третирањето се изведе со воднорастворлив широкоспектарен инсектицид …

ТРЕТМАН ОД ЗЕМЈА ЗА ЗАШТИТА ОД КОМАРЦИ

ТРЕТМАН ОД ЗЕМЈА ЗА ЗАШТИТА ОД КОМАРЦИ

На 11 јули 2023 година ќе се спроведе превентивна терестичка дезинсекција на подрачјето на Општина Кочани. Во вторник, во раните утрински  часови стручна екипа на  Центарот за јавно здравје – Скопје ќе ја спроведе втората  фаза од превентивното  земјено дезинсекционо третирање  за заштита од комарци. Во втората  фаза  од дезинсекција ќе бидат опфатени 300 хектари…

РАБОТНИ АКТИВНОСТИ НА МЕСНА ЗАЕДНИЦА МОЈАНЦИ СО ПОДДРШКА НА ОПШТИНА КОЧАНИ

РАБОТНИ АКТИВНОСТИ НА МЕСНА ЗАЕДНИЦА МОЈАНЦИ СО ПОДДРШКА НА ОПШТИНА КОЧАНИ

Месната заедница на село Мојанци, со поддршка на Општина Кочани, деновиве активно работеше на реконструкции неколку локации во с. Мојанци и расчистување и уредување на околината на селото. Меѓу останатите активности, започнати се реконструкции на детскиот парк и поставување стативи на отвореното спортско игралиште. Во периодот којшто следува се предвидува уредување на зелена тротоарска површина…