Култура

ИЗЛОЖБА „ТОА СУМ САМО ЈАС“

ИЗЛОЖБА „ТОА СУМ САМО ЈАС“

На 24.11.2022 година (Четврток) со почеток во 18:00 часот во НУ ЦК „Бели Мугри“ – Кочани во Салон „Фоаје 2“ ќе бидат поставени дела од самостојната изложба на Томислав Димитровски – Томас, насловена „Тоа сум само јас“. Томислав Димитровски ( Томас ) е роден на 08.121974 година во Штип. Има завршено средно текстилно образование смер…

ИЗЛОЖБА НА ФОТОПОРТРЕТИ „И ЈАС СУМ ТУКА“, ПРОМОЦИЈА НА КНИГА И ПРОЕКЦИЈА НА ФИЛМ ВО ЈОУ БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“

ИЗЛОЖБА НА ФОТОПОРТРЕТИ „И ЈАС СУМ ТУКА“, ПРОМОЦИЈА НА КНИГА И ПРОЕКЦИЈА НА ФИЛМ ВО ЈОУ БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“

Изложбата на фотопортрети „И јас сум тука“ на авторите Тоше Огњанов и Сребра Ѓорѓијевска ќе биде отворена на 15 ноември во 18 часот во ЈОУ Библиотека „Искра“ во Кочани. Изложбата вклучува 20 лица со посебни потреби од повеќе градови од Македонија на различна возраст, а портретите се придружени и од приказни посветени на нив. На…

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА – МЕЃУНАРОДНА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА „ЃУРИШТЕ 2022“

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА – МЕЃУНАРОДНА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА „ЃУРИШТЕ 2022“

Во Салон „Фоаје 1“ при НУ ЦК „Бели Мугри“ во Кочани денес беше отворена изложбата од 16-тата меѓународна ликовна колонија „Ѓуриште 2022“ 27 дела изработени во акрил на платно се поставени на изложбата која љубителите на уметноста ќе можат да ја посетат во следните две седмици. Годинешната Меѓународна ликовна колонија „Ѓуриште“ 2022 се одржа од…

ОТВОРЕНА САМОСТОЈНА ИЗЛОЖБА НА МАРИЈА МИЦОВА ГАЦОВА „ДАТА БАЗА“

ОТВОРЕНА САМОСТОЈНА ИЗЛОЖБА НА МАРИЈА МИЦОВА ГАЦОВА „ДАТА БАЗА“

Во присуство на љубители на уметноста, роднини и пријатели синоќа во Салон „Фоаје 2“ во НУ ЦК „Бели Мугри“ во Кочани беше отворена самостојната изложба на уметничката Марија Мицова Гацова од Кочани насловена како „Дата база“ која воедно е резултат на нејзините постдипломски студии на „Факултетот за ликовна уметност“ под менторство на професор Станко Павлески….

РЕКОНСТРУКЦИЈАТА НА САЛАТА ВО НУЦК „БЕЛИ МУГРИ“ – КОЧАНИ ТРЕБА ДА ЗАВРШИ ДО КРАЈОТ НА ГОДИНАТА

РЕКОНСТРУКЦИЈАТА НА САЛАТА ВО НУЦК „БЕЛИ МУГРИ“ – КОЧАНИ ТРЕБА ДА ЗАВРШИ ДО КРАЈОТ НА ГОДИНАТА

Преку програмите за изградба на нови објекти и реконструкција, санација и адаптација на нови објекти на Министерството за култура досега се инвестирани над 26 милиони денари за реконструкција на Центарот за култура во Кочани. Реконструкцијата на објектот на НУ ЦК „Бели Мугри“ во Кочани е започната во 2018 година со изведба на фазата за реконструкција…

ВО ВТОРНИК, САМОСТОЈНА ИЗЛОЖБА „ДАТА БАЗА“ ОД АВТОРОТ МАРИЈА МИЦОВА ГАЦОВА

ВО ВТОРНИК, САМОСТОЈНА ИЗЛОЖБА „ДАТА БАЗА“ ОД АВТОРОТ МАРИЈА МИЦОВА ГАЦОВА

Во Националната установа- Центар за култура “Бели мугри”- Кочани  на 08.11.2022 г. во 19.00 часот во „Салон фоаје 2“, ќе биде отворена изложбата на Марија Мицова Гацова насловена „Дата база“, резлутат на нејзините постдипломски студии на Факултетот  за ликовни уметности под менторство на проф. Станко Павлески. Овој проект е избран за национален интерес во културата…

ГРАФИТИТЕ КОН „БАВЧАЛУК“ МУ ДАВААТ ПОСЕБЕН БЕЛЕГ НА НОВОТО ШЕТАЛИШТЕ

ГРАФИТИТЕ КОН „БАВЧАЛУК“ МУ ДАВААТ ПОСЕБЕН БЕЛЕГ НА НОВОТО ШЕТАЛИШТЕ

Кочани почнува да негува графити-стрит култура која е поддржана и од младината. Сета оваа креативна енергија бара да биде соодветно поддржана и канализирана на вистински простор и вистинско време. Изработката на мурали и графити покрај шеталиштето на потегот кон рекреативниот центар „Бавчулук“ е директен пример за ова. Проектот е во реализација на Здружение на граѓани…

БЛАГОЈ ЗАШОВ И ПОДАРИ УМЕТНИЧКА СЛИКА НА ОПШТИНА КОЧАНИ А КОМПЛЕТ КНИГИ НА БИБЛИОТЕКАТА

БЛАГОЈ ЗАШОВ И ПОДАРИ УМЕТНИЧКА СЛИКА НА ОПШТИНА КОЧАНИ А КОМПЛЕТ КНИГИ НА БИБЛИОТЕКАТА

Во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ во Кочани, денес точно на пладне нашиот сограѓанин Благој Зашов кој долги години живее во Скопје на градоначалникот на Општина Кочани, Љупчо Папазов му врачи уметничка слика, дело на светски познатиот сликар Мајкл Клоз која треба да биде поставена на видливо место за да можат да ја гледаат што…

ЧЕТВРТАТА СЛИКА ПОДАРОК ОД БЛАГОЈ ЗАШОВ ЌЕ ГО КРАСИ „МУЛТИКУЛТУРНИОТ ЦЕНТАР“ ВО КОЧАНИ

ЧЕТВРТАТА СЛИКА ПОДАРОК ОД БЛАГОЈ ЗАШОВ ЌЕ ГО КРАСИ „МУЛТИКУЛТУРНИОТ ЦЕНТАР“ ВО КОЧАНИ

Како дел од програмата на годинешната манифестација „Денови на кочанскиот ориз 2022“ за утре (Среда) е најавена промоција на книгата „Солзите на сестра ми“ од авторот Лилјана Зашова. Промоцијата ќе се одржи во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ во Кочани со почеток во 12:00 часот. Токму престојот во Кочани семејството Зашови ќе го искористи на…

ВО ПЕТОК ОТВОРАЊЕ НА ИЗЛОЖБА „ЛЕСНОВСКА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА 2022“

ВО ПЕТОК ОТВОРАЊЕ НА ИЗЛОЖБА „ЛЕСНОВСКА ЛИКОВНА КОЛОНИЈА 2022“

Во петок (07.10.2022 година) во НУ ЦК „Бели мугри“ во Кочани, во салон „Фоаје 1“  со почеток во 12:30 часот ќе биде отворена изложбата „Лесновска ликовна колонија 2022“. Комплетната организација на изложбата е на Домот на културата од Пробиштип а истата е дел од проектот „Преземање изложби 2022“ и е дел од годинешната програма на…