Култура

БАШКИМ МЕЏИТИ – САМОСТОЈНА ИЗЛОЖБА – „ПАТУВАЧКА ИЗЛОЖБА“

БАШКИМ МЕЏИТИ – САМОСТОЈНА ИЗЛОЖБА – „ПАТУВАЧКА ИЗЛОЖБА“

Национална установа Центар за култура „Бели Мугри“ – Кочани во соработка со уметникот Башким Меџити во Петок (16.06.2023 година) со почеток во 19:30 часот ќе биде отворена изложбата насловена како „Патувачка изложба“. Изложбата на која ќе бидат претставени 25 дела, акрил на платно ќе биде во „Фоаје 2“ на катот во НУ ЦК „бели Мугри“…

ГРАН ПРИ НАГРАДАТА „ВАСИЛ ЌОРТОШЕВ“ ЗА ПРЕТСТАВАТА „ТУНЕЛ“ ВО ИЗВЕДБА НА ТЕАТРСКА ГРУПА „ГОДО“ ОД  КОЧАНИ

ГРАН ПРИ НАГРАДАТА „ВАСИЛ ЌОРТОШЕВ“ ЗА ПРЕТСТАВАТА „ТУНЕЛ“ ВО ИЗВЕДБА НА ТЕАТРСКА ГРУПА „ГОДО“ ОД КОЧАНИ

Со доделувањето на  наградите и признанијата вечерва во Кочани и официјално беше спуштена завесата на 60-тото издание на ДАФ.   Највисокото признание на годинашниот ДАФ, „Гран-при“ наградата Васил Ќортошев годинава и беше доделана на претставата „Тунел“ во изведба на театарската група „Годо“ од Кочани, во режија на Кристина Атанасова Арсова која воедно ја понесе и…

ВЕЧЕРВА И ОФИЦИЈАЛНО ЗАПОЧНА 60. ИЗДАНИЕ НА ДРАМСКИОТ АМАТЕРСКИ ФЕСТИВАЛ

ВЕЧЕРВА И ОФИЦИЈАЛНО ЗАПОЧНА 60. ИЗДАНИЕ НА ДРАМСКИОТ АМАТЕРСКИ ФЕСТИВАЛ

Со театарската претстава „Синиот портокал“ во изведба на театарот од Велес „Јордан Х.К. Џинот“ вечерва во салата на НУЦК „Бели Мугри“ во Кочани и официјално започна 60 издание на ДАФ (Драмски Аматерски Фестивал). Во пресрет на претставата беше свеченото отворање на фестивалот на кое свое обраќање имаше Кристина Атанасова Арсова – директор на годинешниот фестивал…

ИГОР ЏАМБАЗОВ ЈА ПРЕЗЕНТИРАШЕ ПРОГРАМАТА НА 60. ИЗДАНИЕ НА ДАФ

ИГОР ЏАМБАЗОВ ЈА ПРЕЗЕНТИРАШЕ ПРОГРАМАТА НА 60. ИЗДАНИЕ НА ДАФ

Со одржаната прес конференција во Фоаје на НУЦК „Бели Мугри“ во Кочани, денес и официјално започна чествувањето на 60-тото издание на ДАФ (Драмски Аматерски Фестивал) кој заедно со „Охридско лето“ и „Златното славејче“ е еден од трите фестивали кои шест децении постои на овие простори. За самиот фестивал свое обраќање имаше Кристина Атанасова Арсова, а…

ВО ПРЕСРЕТ НА 60. ИЗДАНИЕ НА ДАФ (ДРАМСКИ АМАТЕРСКИ ФЕСТИВАЛ)

ВО ПРЕСРЕТ НА 60. ИЗДАНИЕ НА ДАФ (ДРАМСКИ АМАТЕРСКИ ФЕСТИВАЛ)

Од 22-27 Мај годинава Кочани ќе биде домаќин на 60. издание на ДАФ (Драмски Аматерски Фестивал).  За 60-тото издание беа пријавени 16 театарски претстави како од Македонија, така и од Србија, Хрватска и Турција а годинешниот селектор на фестивалот Игор Џамбазов  ги одбра десетте кои ќе бидат во натпреварувачкиот дел и две во ревијалниот. Во…

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „АКВАРЕЛИ“, ДЕЛА НА УЧЕНИЦИТЕ ОД ШКОЛАТА ЗА ЦРТАЊЕ И СЛИКАЊЕ „БЕЛИ МУГРИ“ ОД КОЧАНИ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „АКВАРЕЛИ“, ДЕЛА НА УЧЕНИЦИТЕ ОД ШКОЛАТА ЗА ЦРТАЊЕ И СЛИКАЊЕ „БЕЛИ МУГРИ“ ОД КОЧАНИ

Денес во Салон „Фоаје 1“ во НУ ЦК „Бели Мугри“ во Кочани беше отворена изложба „Акварели“, дела на учениците од школата за  цртање и сликање „Бели Мугри“ – Кочани. 36 акварели со различна тематика се изложени во „Фиаје 1“ и се достапни на љубителите на ликовната уметност од Кочани во следните две седмици, поточно до…

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБАТА „ЖЕНАТА – ГЛАВА НА СЕМЕЈСТВОТО“

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБАТА „ЖЕНАТА – ГЛАВА НА СЕМЕЈСТВОТО“

Денес, во салон „Фоаје 2“ во НУ Центар за култура „Бели Мугри“ во Кочани беше отворена изложбата насловена како „Жената – глава на семејството“ која е создадено во склоп на манифестацијата „IN  VINICA  VERITAS  2022“. Изложбата ја најави М-р Александра Димитрова, раководител на Училиштето за цртање и сликање при НУ Центар за култура „Бели Мугри“…

РЕКОНСТРУИРАНАТА КИНО САЛА ВО НУ ЦК „БЕЛИ МУГРИ“ ВО КОЧАНИ, СВЕЧЕНО ПУШТЕНА ВО УПОТРЕБА

РЕКОНСТРУИРАНАТА КИНО САЛА ВО НУ ЦК „БЕЛИ МУГРИ“ ВО КОЧАНИ, СВЕЧЕНО ПУШТЕНА ВО УПОТРЕБА

Реконструираната кино сала во НУ ЦК „Бели Мугри“ во Кочани за која беа потрошени околу 20 милиони денари, средства обезбеден од Министерството за култура на Република Македонија, вечерба на свечен начин беше пуштена во употреба. Реконструираната кино сала која е со нов изглед и според сите светски стандарди во употреба ја пушти в.д. директорката на…

РОТАРИ КЛУБ „КОЧАНИ-ВИНИЦА“:  ПРЕКУ ПРЕТСТАВАТА „ТУНЕЛ“ ЦЕЛТА Е ДА СЕ ФОРМИРА ДРАМСКА АКАДЕМИЈА ВО КОЧАНИ

РОТАРИ КЛУБ „КОЧАНИ-ВИНИЦА“: ПРЕКУ ПРЕТСТАВАТА „ТУНЕЛ“ ЦЕЛТА Е ДА СЕ ФОРМИРА ДРАМСКА АКАДЕМИЈА ВО КОЧАНИ

Во малата сала на „Мултикултурниот центар“ во Кочани, Ротари Клуб „Кочани – Виница“ одржа прес конференција на која присуствуваа актерите и режисерот на најновата претстава „Тунел„, Кристина Атанасовска Арсова. „Целта на оваа средба е да ве информираме за активностите на Ротари клуб Кочани-Виница. Славиме десет години од постоењето и затоа презедовме низа активности. Една од…

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА НА УМЕТНИЧКИ ДЕЛА ОД ЗЕМЈОДЕЛСКИ ОСТАТОЦИ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА НА УМЕТНИЧКИ ДЕЛА ОД ЗЕМЈОДЕЛСКИ ОСТАТОЦИ

Денес во „Фоајето 2“ во НУ Центарот за култура „Бели Мугри“ во Кочани беше отворена изложбата на уметнички дела од  Земјоделски остатоци како текстилна и дизајн-суровина. На изложбата се претставени уметнички и естетски продукти изработени со концентрирана тематика на оризовите остатоци и вилините коњчиња кои како жив свет постоеле и постојат покрај оризовите полиња. Делата…