Музика

ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ – КОЧАНИ СО ПРОЕКТ ОД ЕРАЗМУС+ ПРОГРАМАТА „МУЗИЧКИ БАЛКАНСКИ ВОЗ ЗА МИР“

ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ – КОЧАНИ СО ПРОЕКТ ОД ЕРАЗМУС+ ПРОГРАМАТА „МУЗИЧКИ БАЛКАНСКИ ВОЗ ЗА МИР“

Во периодот од 5 до 7 април 2023 година, во градот Пазарџик, Р.Бугарија, беше организиран првиот партнерски состанок на проектот „Музички балкански воз за мир“ од Еразмус+ програмата. Прв ЕРАЗМУС проект за ООМУ „Ристо Јуруков“ Кочани. Партнери во овој проект се НВО и училишта од РСМакедонија, Бугарија и Грција и тоа: ООМУ Ристо Јуруков Кочани…

ОДРЖАН „МУЗИЧКИ КАРАВАН“ ВО ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ – КОЧАНИ

ОДРЖАН „МУЗИЧКИ КАРАВАН“ ВО ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ – КОЧАНИ

Онака како што беше најавено, денес во просториите на ООМУ „Ристо Јуруков“ – Кочани се одржа „Музички караван“ „Музичкиот караван“ започна со предавањето на проф д-р Милица Шкариќ – професор на Музичката академија при УГ – Штип на тема „Поставување на раката кај децата, почетници по пијано“ а по завршувањето на предавањето започна вториот, музичкиот…

ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ ЗА УТРЕ  (ВТОРНИК)  НАЈАВУВА „МУЗИЧКИ КАРАВАН“

ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ ЗА УТРЕ (ВТОРНИК) НАЈАВУВА „МУЗИЧКИ КАРАВАН“

ООМУ „Ристо Јуруков“ од Кочани за утре (Вторник) најавува „Музички караван“. Најпрвин со почеток во 12:00 часот во просториите на училиштето ќе се одржи предавање на тема: „Поставување на раката кај децата почетници по пијано“, а предавач е проф. д-р Милица Шкариќ – професор на Музичка академија при УГД Штип. Во 14:00 часот е закажан…

НОВОТО МУЗИЧКО ДЕЛО НА ТОДОР ФИЛИПОВ – ТОШЕ ВЕЌЕ ГИ РАЗГАЛИ СРЦАТА НА КОЧАНЧАНИ

НОВОТО МУЗИЧКО ДЕЛО НА ТОДОР ФИЛИПОВ – ТОШЕ ВЕЌЕ ГИ РАЗГАЛИ СРЦАТА НА КОЧАНЧАНИ

Една од Кочански музички легенди Тодор Филипов – Тоше, по лансирањето на композициите „Кочани граду мој“ која е и официјална химна на Кочани, „Ќе помине се“ композиција која ја лансираше за време на Ковид пандемијата и која како да не храбреше додека ја слушавме, деновиве ја исфрли во етерот најновата негова композиција, „Последниот боем“. Денес…

ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ – КОЧАНИ, ОДРЖА КОНЦЕРТ „88 КЛАВИШИ НА ПИЈАНОТО“

ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ – КОЧАНИ, ОДРЖА КОНЦЕРТ „88 КЛАВИШИ НА ПИЈАНОТО“

Уште едно  прекрасно дружење со  младите музичари од ОМУ „Ристо Јуруков“ од Кочани, уште еден прекрасно организиран концерт од младите музичари на училиштето. Овој пат. На 88 ден во годината за 88 клавиши на пијаното, младите ученици – пијанисти од ООМУ „Ристо Јуруков“ – Кочани во просториите на училиштето одржаа незаборавен концерт. Дека се беше…

КОНЦЕРТ НА УЧЕНИЦИТЕ ОД ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ ПО ПОВОД „ДЕНОТ НА ПИЈАНОТО“

КОНЦЕРТ НА УЧЕНИЦИТЕ ОД ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ ПО ПОВОД „ДЕНОТ НА ПИЈАНОТО“

Во среда, на 29.03.2023 година, ООМУ “Ристо Јуруков” Кочани по втор пат годинава ќе го одбележи светскиот ДЕН НА ПИЈАНОТО. На 88 ден од годината поради 88 клавиши на ПИЈАНОТО. Настан на кој ќе бидат промовирани дел од младите пијанисти од ова училиште. Концертот ќе се одржи во салата на училиштето со почеток во 18:00…

КОНЦЕРТИ НА ФА „ЉУПЧО САНТОВ“ ОД ОРИЗАРИ

КОНЦЕРТИ НА ФА „ЉУПЧО САНТОВ“ ОД ОРИЗАРИ

За време на викендот (Сабота и Недела),ФА „Љупчо Сантов“ од Оризари.одржа два концерти, Саота во Зрновци и Недела традиционалниот 21. во Оризари. „Фолклорниот Ансамбл „Љупчо Сантов“ од Оризари поточно играорнитге групи од Оризари иЗрновци викендов одражa Новогодишни концерти. Во саботата концерт со играорната група во Зрновци се одржа во Домот на културата во Зрновци, а…

УЧЕНИЦИТЕ ОД ОУ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ЖЕЛНИ ЗА КУЛТУРНИ НАСТАНИ

УЧЕНИЦИТЕ ОД ОУ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ЖЕЛНИ ЗА КУЛТУРНИ НАСТАНИ

Во минато во склоп на училишните програми учениците имаа можност да посетат културни настани и институции надвор од градот во кој учат. Во последните неколку години таа процедура стана отежната, скоро невозможна. Имено по желба на учениците и во организација на професорката по музичко образование Жаклина С. Јорданова 100 ученици од 9 одд. од ОУ…

ВЕЛИЧЕСТВЕНО ПРЕТСТАВУВАЊЕ ВО ТУРЦИЈА НА ФА „АЛЕКСАНДАР ТУРУНЏЕВ“ ОД КОЧАНИ

ВЕЛИЧЕСТВЕНО ПРЕТСТАВУВАЊЕ ВО ТУРЦИЈА НА ФА „АЛЕКСАНДАР ТУРУНЏЕВ“ ОД КОЧАНИ

Фолклорниот ансамбл „Александар Турунџев“ од Кочани кој се наоѓа на пет дневна турнеја во градот Фетие во Турција величествено беше претставен за време на одржувањето на Меѓународниот фолклорен фестивал. На фестивалот учествуваат ансамбли од десет држави а дваесетина членови на ФА „Александар Турунџев“ од Кочани достојно го претставуваат Македонскиот фолклор и култура. За време на…

НА 15. СЕПТЕМВРИ ВО МУЛТИКУЛТУРНИОТ ЦЕНТАР – КОНЦЕРТ НА ИВАНА МАЗНЕЈКОВА

НА 15. СЕПТЕМВРИ ВО МУЛТИКУЛТУРНИОТ ЦЕНТАР – КОНЦЕРТ НА ИВАНА МАЗНЕЈКОВА

В четврток, на 15 септември, со почеток во 19 ч. во салата на Мултикултурниот центар во Кочани, под наслов „200 години Цезар Франк“, концерт на пијано ќе одржи Ивана Мазнејкова. Мазнејкова е ученичка во четврта година во ДМУЦ „Сергеј Михајлов“ во Штип, во класата на проф. Славчо Величков. Активен учесник е на мастеркласови на професори…