Музика

КОНЦЕРТИ НА ФА „ЉУПЧО САНТОВ“ ОД ОРИЗАРИ

КОНЦЕРТИ НА ФА „ЉУПЧО САНТОВ“ ОД ОРИЗАРИ

За време на викендот (Сабота и Недела),ФА „Љупчо Сантов“ од Оризари.одржа два концерти, Саота во Зрновци и Недела традиционалниот 21. во Оризари. „Фолклорниот Ансамбл „Љупчо Сантов“ од Оризари поточно играорнитге групи од Оризари иЗрновци викендов одражa Новогодишни концерти. Во саботата концерт со играорната група во Зрновци се одржа во Домот на културата во Зрновци, а…

УЧЕНИЦИТЕ ОД ОУ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ЖЕЛНИ ЗА КУЛТУРНИ НАСТАНИ

УЧЕНИЦИТЕ ОД ОУ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ЖЕЛНИ ЗА КУЛТУРНИ НАСТАНИ

Во минато во склоп на училишните програми учениците имаа можност да посетат културни настани и институции надвор од градот во кој учат. Во последните неколку години таа процедура стана отежната, скоро невозможна. Имено по желба на учениците и во организација на професорката по музичко образование Жаклина С. Јорданова 100 ученици од 9 одд. од ОУ…

ВЕЛИЧЕСТВЕНО ПРЕТСТАВУВАЊЕ ВО ТУРЦИЈА НА ФА „АЛЕКСАНДАР ТУРУНЏЕВ“ ОД КОЧАНИ

ВЕЛИЧЕСТВЕНО ПРЕТСТАВУВАЊЕ ВО ТУРЦИЈА НА ФА „АЛЕКСАНДАР ТУРУНЏЕВ“ ОД КОЧАНИ

Фолклорниот ансамбл „Александар Турунџев“ од Кочани кој се наоѓа на пет дневна турнеја во градот Фетие во Турција величествено беше претставен за време на одржувањето на Меѓународниот фолклорен фестивал. На фестивалот учествуваат ансамбли од десет држави а дваесетина членови на ФА „Александар Турунџев“ од Кочани достојно го претставуваат Македонскиот фолклор и култура. За време на…

НА 15. СЕПТЕМВРИ ВО МУЛТИКУЛТУРНИОТ ЦЕНТАР – КОНЦЕРТ НА ИВАНА МАЗНЕЈКОВА

НА 15. СЕПТЕМВРИ ВО МУЛТИКУЛТУРНИОТ ЦЕНТАР – КОНЦЕРТ НА ИВАНА МАЗНЕЈКОВА

В четврток, на 15 септември, со почеток во 19 ч. во салата на Мултикултурниот центар во Кочани, под наслов „200 години Цезар Франк“, концерт на пијано ќе одржи Ивана Мазнејкова. Мазнејкова е ученичка во четврта година во ДМУЦ „Сергеј Михајлов“ во Штип, во класата на проф. Славчо Величков. Активен учесник е на мастеркласови на професори…

ЗАХИР РАМАДАНОВ СО СВОЈОТ ДУВАЧКИ ОРКЕСТАР НА ГОЛЕМ КОНЦЕРТ ВО БЕЛГРАД

ЗАХИР РАМАДАНОВ СО СВОЈОТ ДУВАЧКИ ОРКЕСТАР НА ГОЛЕМ КОНЦЕРТ ВО БЕЛГРАД

Познатиот музичар на труба Захир Рамаданов од Кочани кој настапуваше повеќе од 35 години на сцена со кралицата на ромската музика Есма Реџепова утре (Петок 02.09.2022) со својот дувачки оркестар Захир Рамаданов Брас Бенд ќе настапува на големиот концерт во Београд. С.  Ивановски

ШКОЛА ЗА ГИТАРА „MUSIC ON“ – ГО ОДРЖА ТРАДИЦИОНАЛНИОТ ЗАВРШЕН ЧАС

ШКОЛА ЗА ГИТАРА „MUSIC ON“ – ГО ОДРЖА ТРАДИЦИОНАЛНИОТ ЗАВРШЕН ЧАС

Учениците од единствената школа по гитара „Music On“ од Кочани и нивниот ментор Дејан Алексовски успешно се претставија пред љубителите на музиката со својот „Завршен час“, зад кој оставија уште една успешно реализирана школска година. Прекрасно изведените музички нумери од домашни и странски изведувачи ја разгалија публиката која се собра во салата на „Мултикултурниот центар“…

КОНЦЕРТ НА УЧЕНИЦИТЕ ОД ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“, ПРОГЛАСЕНИ ПРВЕНЦИТЕ НА ГЕНЕРАЦИЈАТА

КОНЦЕРТ НА УЧЕНИЦИТЕ ОД ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“, ПРОГЛАСЕНИ ПРВЕНЦИТЕ НА ГЕНЕРАЦИЈАТА

По повод роденденот на патронот на ООМУ „Ристо Јуруков“, синоќа во Кочани учениците од ова училиште кои во сега изминатата учебна година добија домашни и странски награди, одржаа незаборавен концерт. Како што налага традицијата на крајот на учебната година беа прогласени и Првенците на генерацијата. Луна Милосова е прогласена за Првенец на генерацијата во деветгодишното…

КОНЦЕРТ НА ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ ВО „ПАРКОТ НА РЕВОЛУЦИЈАТА“ ВО КОЧАНИ

КОНЦЕРТ НА ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ ВО „ПАРКОТ НА РЕВОЛУЦИЈАТА“ ВО КОЧАНИ

По повод Патрониот празник, во Понеделник (06.06.2022 година) со почеток во 19:30 часот  ООМУ „Ристо Јуруков“ од Кочани ќе одржи концерт. Концертот ќе се одржи на отворено во „Паркот на револуцијата“ во Кочани и истиот ќе можат да го проследат сите заинтересирани граѓани. Од ООМУ „Ристо Јуруков“ , Ве очекуваат.

„ПИЈАНО ТРИО“ ОДРЖА КОНЦЕРТ ВО КОЧАНИ

„ПИЈАНО ТРИО“ ОДРЖА КОНЦЕРТ ВО КОЧАНИ

Синоќа, составот „Пијано трио“ одржа концерт во салата на Основното музичко училиште „Ристо Јуруков“ во Кочани. Тројцата академски музичари Диана Мирчевска (виолина), Верица Ајтовска (виола) и Иван Трајковски (пијано) изведоа дела од Дмитриј Шостакович и Астор Пјацола. На публиката ѝ беше претставена помалку познатата, нежна страна на Шостакович со „Петте дела за две виолини и…

НА 20 И 21 МАЈ – КОНЦЕРТИ НА „ПИЈАНО ТРИО“ ВО КОЧАНИ И ВО ВИНИЦА

НА 20 И 21 МАЈ – КОНЦЕРТИ НА „ПИЈАНО ТРИО“ ВО КОЧАНИ И ВО ВИНИЦА

В петок и сабота, на 20 и 21 мај „Пијано трио“ ќе одржи концерти во Кочани и во Виница. Тројцата академски музичари Диана Мирчевска (виолина), Верица Ајтовска (виола) и Иван Трајковски (пијано) ќе изведат атрактивни дела од Дмитриј Шостакович и Астор Пјацола. „Публиката ќе има можност да ги слушне „Пет дела за две виолини и…