Ознака: денови на оризот

ДОБРИ ДОМАЌИНИ СЕ ПОКАЖАА ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛО МОЈАНЦИ

ДОБРИ ДОМАЌИНИ СЕ ПОКАЖАА ЖИТЕЛИТЕ НА СЕЛО МОЈАНЦИ

Годинава, во склоп на 32. издание на манифестацијата „Денови на Кочанскиот ориз“ село Мојанци беше дел од организацијата. Имено последниот ден од манифестацијата зажнејувањето, вршењето на гумно и прогласувањето на најуспешниот оризопроизводител за 2022 година, а сето тоа проследено со културно-забавен дел се случи во Мојанци. И веднаш да кажеме дека жителите на ова Кочанско…

ЗАВРШЕН ДЕН ОД „ДЕНОВИ НА КОЧАНСКИОТ ОРИЗ 2023“

ЗАВРШЕН ДЕН ОД „ДЕНОВИ НА КОЧАНСКИОТ ОРИЗ 2023“

Со зажнејувањето на оризовите полиња во атарот на село Мојанци, денес се спушти завесата на годинешната 32. по ред културна манифестација „Денови на Кочанскиот ориз 2023“. Честа да го ожнее првиот сноп и припадна на годинешната „Жетварска убавица“ Моника Миткова, а веднаш по неа зажнеаја и нејзините придружнички, Стефанија Соколова, и втората, Ивона Ефтимова. Манифестацијата…

ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „КНИЖЕВНИ ПОРТРЕТИ И РЕЦЕНЗИИ“

ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „КНИЖЕВНИ ПОРТРЕТИ И РЕЦЕНЗИИ“

На денот на започнувањето на годинешното 32. издание на манифестацијата „Денови на Кочанскиот ориз“ во чии склоп беше и промовирана книгата „Книжевни портрети и рецензии“ од авторот Славица Цветкова. Промоцијата на книгата беше во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ во Кочани, а промотори на книгата беа м-р Габриела Стефановска и Иван Котев. Настанот беше збогатен…

ПРОМОЦИЈА НА ПРОЕКТОТ „ЗАПОЗНАЈ ГИ УБАВИНИТЕ НА ОПШТИНА КОЧАНИ“

ПРОМОЦИЈА НА ПРОЕКТОТ „ЗАПОЗНАЈ ГИ УБАВИНИТЕ НА ОПШТИНА КОЧАНИ“

Во рамки на Манифестацијата „Денови на кочанскиот ориз“ кој во Кочани се одржува во периодот 29.09 – 01.10 2023 година, Здружението „Еко Тим Исток“ беше дел од настан -„Промоција на природните убавини и туристички вредности на општина Кочани“ на кој го промовираше проектот „Запознај ги убавините на општина Кочани“, и можностите кои ги нуди проектот….

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ПОРТРЕТ НА ЕДЕН АРХИТЕКТ“ ВО ЧЕСТ НА АЛЕКСАНДАР ГИЦОВ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ПОРТРЕТ НА ЕДЕН АРХИТЕКТ“ ВО ЧЕСТ НА АЛЕКСАНДАР ГИЦОВ

„Фоаје 2“  на катот во НУ ЦК „Бели Мугри“ во Кочани беше претесно да ги прими сите заинтересирани кои сакаа да бидат дел од отворањето на изложбата „Портрет на еден архитект“ посветена на една од најголемите личности на Кочани, Александар Гицов – Сане. Освен поставени портрети изработени од вештите раце на нашиот Сане, на изложбата…

СО КРУНИСУВАЊЕТО НА „ЖЕТВАРСКАТА УБАВИЦА“ СВЕЧЕНО ОТВОРЕНО 32. ИЗДАНИЕ НА „ДЕНОВИ НА КОЧАНСКИОТ ОРИЗ“

СО КРУНИСУВАЊЕТО НА „ЖЕТВАРСКАТА УБАВИЦА“ СВЕЧЕНО ОТВОРЕНО 32. ИЗДАНИЕ НА „ДЕНОВИ НА КОЧАНСКИОТ ОРИЗ“

Со крунисувањето а „Жетварската убавица“ свечено беше отворено 32. издание на манифестацијата „Кочански денови на оризот 2023“ Годинешното гласање за изборот на жетварската убавица беше спроведено онлајн а на истото се гласаше за седум прекрасни девојќи. Според бројот на гласови годинешната титула „Жетварска убавица“ и припадна на Моника Миткова, прва придружничка е Стефанија Соколова, а…

ЗАПОЧНА 32. ИЗДАНИЕ НА МАНИФЕСТАЦИЈАТА „ДЕНОВИ НА КОЧАНСКИОТ  ОРИЗ“

ЗАПОЧНА 32. ИЗДАНИЕ НА МАНИФЕСТАЦИЈАТА „ДЕНОВИ НА КОЧАНСКИОТ ОРИЗ“

Започна 32. издание на манифестацијата „Денови на кочанскиот ориз“. По тој повод вчера градоначалникот на Општина Кочани, Љупчо Папазов организираше прием на гостите од збратимените општини, официјални делегаци од Општина Нови Кнежевац од Република Србија, Општина Никшич од Република Црна Гора, Општина Мурат Паша од Република Турција, Општина Крижевци од Република Хрватска и Општина Перник…

УТРЕ (ПЕТОК) ЗАПОЧНУВА 32. МАНИФЕСТАЦИЈА „ДЕНОВИ НА КОЧАНСКИОТ ОРИЗ“

УТРЕ (ПЕТОК) ЗАПОЧНУВА 32. МАНИФЕСТАЦИЈА „ДЕНОВИ НА КОЧАНСКИОТ ОРИЗ“

манифестација „Денови на кочанскиот ориз“ официјално започнува од утре, 29 септември. Манифестацијата ќе започне во Градскиот парк со музички настап на бендот Nomad во 17 часот, во 19 часот ќе настапи театарската група Fireter со уличен театар и огнено шоу, ќе биде крунисанана жетварската убавица и официјално ќе биде отворена манифестацијата. Првата празнична вечер ќе…

ОДРЖАНА ВЕЛОСИПЕДСКА ТУРА „ПО ПАТЕКАТА НА ОРИЗОТ“

ОДРЖАНА ВЕЛОСИПЕДСКА ТУРА „ПО ПАТЕКАТА НА ОРИЗОТ“

Со велосипедската тура „По патеката на оризот“, Општина Кочани го одбележа Меѓународниот ден без автомобили. Велосипедисти од различни возрасти возеа на релацијата што го поврзува Кочани со населените места Горни Подлог, Мојанци и Грдовци. На велосипедската тура учествуваше и градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов, кој ја истакна важноста од користењето на превозни средства што…

ЗАВРШИ ГЛАСАЊЕТО, МОНИКА МИТКОВА – ЖЕТВАРСКА УБАВИЦА ЗА 2023 ГОДИНА

ЗАВРШИ ГЛАСАЊЕТО, МОНИКА МИТКОВА – ЖЕТВАРСКА УБАВИЦА ЗА 2023 ГОДИНА

Заврши гласањето за избор на жетварска убавица, кое годинава прват се организираше електронски, со „допаѓање“ на фотографиите на кандидатките објавени на фејсбук-страницата на Општина Кочани. Од седумте кандидатки, кои влегоа во изборот, во периодот од 19 до 22 септември, најмногу допаѓања доби Моника Миткова, со што таа е избрана за жетварска убавица за 2023 година….