Ознака: споменик

НОВО ОСВЕТЛУВАЊЕ ЗА СПОМЕНИКОТ НА СЛОБОДАТА ВО КОЧАНИ

НОВО ОСВЕТЛУВАЊЕ ЗА СПОМЕНИКОТ НА СЛОБОДАТА ВО КОЧАНИ

Во рамките на проектот за санација на Споменикот на слободата во Кочани, во тек се активностите за поставување комплетно ново осветлување. Изведувач на работите е „Електрика“ од Кочани, која деновиве врши ископ, вградување на инсталацијата и бетонирање на фундаментите за светлосните столбови. Споменикот на слободата ќе биде осветлен со вкупно 22 лед-светлосни арматури, рефлектори и…

СПОМЕНИКОТ „ВИЛИНО КОЊЧЕ“ ГО ЧЕКА ОСВЕТЛУВАЊЕТО

СПОМЕНИКОТ „ВИЛИНО КОЊЧЕ“ ГО ЧЕКА ОСВЕТЛУВАЊЕТО

Споменикот „Вилино коњче“ донација од Ротари клуб Кочани – Виница повеќе од половина година како почна да се поставува на северниот дел од „Паркот на Револуцијата“ во Кочани. Од оправдани причини малку доцнеше неговото обликување но сега откако е се направено се чека да биде осветлено и на паркот  да му даде една посебна убавина,…

ЗАПОЧНА САНАЦИЈАТА НА АРХИТЕКТУРАТА И ПАРТЕРНОТО УРЕДУВАЊЕ НА СПОМЕНИКОТ НА СЛОБОДАТА

ЗАПОЧНА САНАЦИЈАТА НА АРХИТЕКТУРАТА И ПАРТЕРНОТО УРЕДУВАЊЕ НА СПОМЕНИКОТ НА СЛОБОДАТА

Деновиве започнаа работите од проектот за конзервација, реставрација и санација на архитектурата и партерното уредување на Споменикот на слободата, којшто Општина Кочани го реализира со поддршка од Амбасадата на САД во РС Македонија преку грант од амбасадорскиот фонд за заштита на културно наследство. Во тек е отстранување на мермерните облоги од амфитеатралниот дел на северната…

РАСПИШАНА ЈАВНАТА НАБАВКА ЗА КОНЗЕРВАЦИЈА И РЕКОНСТРУКЦИЈА НА ПАРТНЕРНОТО УРЕДУВАЊЕ НА „СПОМЕНИКОТ НА СЛОБОДАТА“

РАСПИШАНА ЈАВНАТА НАБАВКА ЗА КОНЗЕРВАЦИЈА И РЕКОНСТРУКЦИЈА НА ПАРТНЕРНОТО УРЕДУВАЊЕ НА „СПОМЕНИКОТ НА СЛОБОДАТА“

Општина Кочани ја објави јавната набавка за конзервација, реставрација и санација на архитектурата и партерното уредување на Споменикот на слободата, како дел од проектот што се реализира со поддршка од Амбасадата на САД во РС Македонија преку грант од амбасадорскиот фонд за заштита на културно наследство. Со распишаната тендерската постапка се бара најповолен економски оператор…

ПОЧНУВА ПРОЕКТОТ ЗА РЕСТАВРАЦИЈА НА СПОМЕНИКОТ НА СЛОБОДАТА

ПОЧНУВА ПРОЕКТОТ ЗА РЕСТАВРАЦИЈА НА СПОМЕНИКОТ НА СЛОБОДАТА

Со свеченост што се одржа на Споменикот на слободата во Кочани, официјално беше означен почетокот на проектот за неговата рестраврација и конзервација. Проектот е финансиран со 254.300 американски долари од Амбасадoрскиот фонд за културна презервација  на Соединетите Американски Држави. Средствата ќе бидат наменети за целосно реконструкција и обнова на споменичната архитектура, поставување нови плочки на…

ОТКРИЕН СПОМЕНИК НА ТОДОР ТОШЕ ПРОЕСКИ ВО  НОВА ГРАДИШКА

ОТКРИЕН СПОМЕНИК НА ТОДОР ТОШЕ ПРОЕСКИ ВО НОВА ГРАДИШКА

По повод 14 годишнината од загинувањето во сообраќајна несреќа во близина на Нова Градишка (Република Хрватска)  во саботата во присуство на делегација од Република Северна Македонија, во Нова Градишка (Република Хрватска) беше откриен споменик во чест на нашата прерано почината мега ѕвезда Тодор Тоше Проески. На свеченоста покрај Градоначалникот на Нова Градишка Винко Гргиќ и…