Ознака: водостопанство

ИМА ДОВОЛНО АКУМУЛИРАНО ВОДА ВО КАЛИМАНЦИ И ГРАТЧЕ ЗА УСПЕШНО ЗАВРШУВАЊЕ НА СЕЗОНАТА ЗА НАВОДНУВАЊЕ

ИМА ДОВОЛНО АКУМУЛИРАНО ВОДА ВО КАЛИМАНЦИ И ГРАТЧЕ ЗА УСПЕШНО ЗАВРШУВАЊЕ НА СЕЗОНАТА ЗА НАВОДНУВАЊЕ

Обилните врнежи од дожд што го зафатија регионот во последниот месец дена се причината и двете акумулациони езера „Калиманци“ и „Гратче“ да имаат акумулирано  доволно вода за успешно завршување на годинешната сезона за наводнување. Езерото „Калиманци“ чија максимална количина на вода на прелив е 115 милини метри кубни моментно располага со 111 милиони метри кубни,…

ЗАПОЧНА НАВОДНУВАЊЕТО НА ОРИЗОВИТЕ ПОЛИЊА ВО КО КОЧАНИ

ЗАПОЧНА НАВОДНУВАЊЕТО НА ОРИЗОВИТЕ ПОЛИЊА ВО КО КОЧАНИ

Како што информираат од АД „Водостопанство“ на Република Северна Македонија – подружница „Брегалница“ – Кочани од денес започна наводнувањето на оризовите полиња во КО Кочани, односно во месноста Босевица и Сазлк. Пред речиси една седмица (12 Април) вода беше пуштена во оризовите полиња на населбата Оризари и општина Зрновци, денес во КО Кочани а како…

ОТСТРАНЕТ СЕРИОЗЕН ДЕФЕКТ НА ДЕСНИОТ МАГИСТРАЛЕН КАНАЛ ВО АТАРОТ НА ОРИЗАРИ, ВОДАТА ОД БРАНАТА „КАЛИМАНЦИ“ ЗАПРЕНА 24 ЧАСА

ОТСТРАНЕТ СЕРИОЗЕН ДЕФЕКТ НА ДЕСНИОТ МАГИСТРАЛЕН КАНАЛ ВО АТАРОТ НА ОРИЗАРИ, ВОДАТА ОД БРАНАТА „КАЛИМАНЦИ“ ЗАПРЕНА 24 ЧАСА

Десетина работници со опрема и механизација на водостопанската подружница „Брегалница“ од Кочани беа ангажирани во изминатото деноноќие на отстранување на сериозен дефект на десниот магистрален канал од хидросистемот „Брегалница“. Поради огромниот воден притисок дошло до оштетување на механизмот за контрола на испустот, но со брзата интервенција спречени се поголеми загуби на вода и поплавување на…