екологија

НОВИ ПРОЛЕТНИ ОЗЕЛЕНУВАЊА НА ГРАДСКИТЕ ПОВРШИНИ

НОВИ ПРОЛЕТНИ ОЗЕЛЕНУВАЊА НА ГРАДСКИТЕ ПОВРШИНИ

Во текот на изминатите недели заклучно со денешниот ден, извршено е пролетно разеленување на повеќе локации во градот. На дел од локациите станува збор за засадување нови садници, додека на дел се вршеше замена на постоечките исушени со нови садници. Денеска се засадија нови 11 садници на локација во Трговскиот центар во Кочани, во делот…

ЈАВНИТЕ ПОВИЦИ ЗА СУБВЕНЦИОНИРАЊЕ СЕУШТЕ ОТВОРЕНИ!

ЈАВНИТЕ ПОВИЦИ ЗА СУБВЕНЦИОНИРАЊЕ СЕУШТЕ ОТВОРЕНИ!

ПОБРЗАЈ, КУПИ И АПЛИЦИРАЈ! ИНФОРМИРАЈ СЕ!  075 287 116 , СУПЕР ЦЕНИ во RiverSoft Кочани! ВЕЛОСИПЕД! ИНВЕРТЕР КЛИМА УРЕДИ ПЕЧКИ НА ПЕЛЕТИ! ИМАЈ ЕКОЛОШКО ГРЕЈНО ТЕЛО! 10.000 денари за секое купено грејно тело! ИМАЈ ЕКОЛОШКО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО! 3.000 денари за секој купен велосипед од минимум 24″! Доделување по принцип прв дојден, прв услужен! Субвенциите важат…

РЕАКЦИЈА НА ДЕТСКАТА АМБАСАДА „МЕЃАШИ“ НА АКЦИЈАТА ЗА ПОШУМУВАЊЕ ОРГАНИЗИРАНА ВО КОЧАНИ

РЕАКЦИЈА НА ДЕТСКАТА АМБАСАДА „МЕЃАШИ“ НА АКЦИЈАТА ЗА ПОШУМУВАЊЕ ОРГАНИЗИРАНА ВО КОЧАНИ

Вчера, 22.3.2022. бевме информирани дека Општина Кочани, изнела неколку стотини деца од општинските училишта на пошумување. Во активностите при пошумувањето на децата им биле делени маички со лого на фабриката ,,Пејпер Мил”, познат како најголем загадувач во источна Македонија – реагира Детската амбасада МЕЃАШИ. – Вклучувањето на деца од страна на раководствата на училиштата и…

ИНИЦИЈАТИВНИОТ ОДБОР ЗА ЗДРАВ ЖИВОТ ВО КОЧАНИ СО РЕАКЦИЈА ЗА ЕКО-АКЦИЈА, ПРОЛЕТНО ПОШУМУВАЊЕ

ИНИЦИЈАТИВНИОТ ОДБОР ЗА ЗДРАВ ЖИВОТ ВО КОЧАНИ СО РЕАКЦИЈА ЗА ЕКО-АКЦИЈА, ПРОЛЕТНО ПОШУМУВАЊЕ

Иницијативниот одбор за здрав живот во Кочани реагира за начинот на кој Општина Кочани вчера реализираше еко-акција за пролетно пошумување на локалитетот Рамни Ниви кај селото Бели, при што ги обвинуваат надлежните дека ја злоупотребиле улогата на локалната самоуправа за промовирање на приватна компанија. Од граѓанското здружение на прес-конфренција го искажаа револтот што наместо за…

СО ДОНИРАНИТЕ САДНИЦИ ОД „ПЕЈПАР МИЛ“ ОПШТИНА КОЧАНИ СИ ПОСТИГНА АВТОГОЛ ВО 120  МИНУТА

СО ДОНИРАНИТЕ САДНИЦИ ОД „ПЕЈПАР МИЛ“ ОПШТИНА КОЧАНИ СИ ПОСТИГНА АВТОГОЛ ВО 120 МИНУТА

Денес змијата пополека почна да си ги покажува нозете. Граѓанските здруженија кои веќе трета година по ред се борат за чист воздух во Кочани денес доживеаја класичен нокаут од Општина Кочани. Денес некој се обиде да ги фрли во сенка сите досегашни протести за чист воздух и чиста вода се со цел кочанчани да добијат…

РЕАЛИЗИРАНА АКЦИЈА ЗА ПОШУМУВАЊЕ НА ДЕЛ ОД ОПОЖАРНИТЕ ПОВРШИНИ ВО ОКОЛИНАТА НА КОЧАНИ

РЕАЛИЗИРАНА АКЦИЈА ЗА ПОШУМУВАЊЕ НА ДЕЛ ОД ОПОЖАРНИТЕ ПОВРШИНИ ВО ОКОЛИНАТА НА КОЧАНИ

Денеска беше извршено пошумување, ново разеленување на месноста викана Рамни ниви, над село Бели. Станува збор за пошумување на површини кои претходно беа опожарени. Во пошумувањето учествуваа ученици од сите училишта од Општина Кочани, екипите на ТППЕ Кочани и Доброволното противпожарно друштво, КЈП „Водовод“, претставници од Пејпер Мил, вработени од Општина Кочани, со техничка поддршка…

ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН НА ВОДАТА

ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН НА ВОДАТА

По повод Светскиот ден на водата, 22 март, ЈОУ Библиотека „Искра“ – Кочани го одбележа денот со стручни излагања и презентации на теми поврзани со важноста на водата. Настанот беше одржан во просториите на Мултикултурниот центар. Презентации беа подготвиле ученици од ООУ „Св. Кирил и Методиј“ – Кочани под менторство на Нада Ѕ’мбова Донева, наставник…

ЗАПОЧНА АКЦИЈАТА ЗА СОБИРАЊЕ ПОТПИСИ ПРОТИВ ЗАГАДУВАЊЕТО ОД „ПЕЈПАР МИЛ“

ЗАПОЧНА АКЦИЈАТА ЗА СОБИРАЊЕ ПОТПИСИ ПРОТИВ ЗАГАДУВАЊЕТО ОД „ПЕЈПАР МИЛ“

Денес и официјално започна акцијата за собирање потписи од граѓаните со кои би се ставило крај на најголемиот загадувач на воздухот па и водата во Кочани и околината, компанијата „Пејпар Мил“. Днес првиот пункт за собирање на потписи беше поставен на платото во Градскиот Трговски Центар а граѓаните околу три часа доаѓаа и се потпишуваа…

ЈОУ ДГ „ПАВЛИНА ВЕЛЈАНОВА“ ЗАПОЧНА СО АКЦИЈАТА НА ЗАСАДУВАЊЕ ДРВЦА

ЈОУ ДГ „ПАВЛИНА ВЕЛЈАНОВА“ ЗАПОЧНА СО АКЦИЈАТА НА ЗАСАДУВАЊЕ ДРВЦА

Дечињата и вработени во ЈОУ ДГ „Павлина Велјанова“ започнаа со засадување на зимзелени и листопаадни дрвца по повод доаѓањето на едно од најубавите годишни времиња – пролетта. Како први кои ја започнаа акцијата со засадување дрвца беа дечињата од сите групи како и вработените од клон „Сончогледи“. Освен засадувањето на дрвцата дечињата имаа и други…

ПО РЕАКЦИИТЕ НА ГРАЃАНИТЕ ПАЗАРОТ ОД ЛЕВАТА СТРАНА НА РЕКАТА ИСЧИСТЕН

ПО РЕАКЦИИТЕ НА ГРАЃАНИТЕ ПАЗАРОТ ОД ЛЕВАТА СТРАНА НА РЕКАТА ИСЧИСТЕН

По оправданите реакции на повеќе граѓани за лошата состојба на дел од Градскиот пазар особено на левиот дел од Кочанска река, во текот на вчерашниот ден единиците во состав на КЈП „Водовод“ за одржување на хигиената во градот го исчистија целиот терен. Приложените фотографии покажуваат дека се е исчистено но сепак прашањето е до кога?…