литература

ПРОМОВИРАНА КНИГАТА „АКО СЕ РОДАТ НЕКАКВИ ЧУВСТВА“

ПРОМОВИРАНА КНИГАТА „АКО СЕ РОДАТ НЕКАКВИ ЧУВСТВА“

Вечерва во салон „Фоаје 2“ при НУ Центар за култура „Бели Мигри“ во Кочани пред љубителите на убаво напишаниот збор беше промовирана книгата „Ако се родат некакви чувства“ чиј автор е Блаже Миневски инаку добитник на престижната македонска книжевна награда „Рациново признание“ за 2022 година. Самата книга која воедно е роман  е плод на десетгодишно…

ПРОМОВИРАНА КНИГАТА „ПРОЕКТ НА АНДРЕЈ СТОЈАНОВ ПО ЗООЛОГИЈА И АНАТОМИЈА“

ПРОМОВИРАНА КНИГАТА „ПРОЕКТ НА АНДРЕЈ СТОЈАНОВ ПО ЗООЛОГИЈА И АНАТОМИЈА“

Месецот на книгата, на наше големо задоволство во ЈОУ Библиотека,, Искра”, започна со промоцијата на книгата ,,Проект на Андреј Стојанов по зоологија и анатомија” од авторот Андреј Стојанов. Промотор на делото беше проф. д-р Тоше Крстев, во улога на модератор се јави Тања Велкова. КОМЕНТАРИТЕ  СО  НАВРЕДЛИВА  СОДРЖИНА  И  ВУЛГАРНОСТИ  ЌЕ  БИДАТ  ИЗБРИШАНИ

ЗА ДЕНЕС ЗАКАЖАНИ ДВЕ ПРОМИЦИИ НА КНИГИ

ЗА ДЕНЕС ЗАКАЖАНИ ДВЕ ПРОМИЦИИ НА КНИГИ

За денес (Понеделник) се закажани две промоции на книги. Промоциите ќе бидат на две локации; едната во ЈОУ Библиотека „Искра“ и другата во „Фоаје 2“ при НУ ЦК „Бели Мугри“ во Кочани. Во 17:00 часот во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ е закажана промоција на книгата – „Проект на Андреј Стојанов, по зоологија и анатомија“….

ПРОМОВИРАНА КНИГАТА „ДА СЕ УБИЕ СЕБЕ ВО СЕБЕ“ ОД М-Р ДОНЕ ДОНЕВ

ПРОМОВИРАНА КНИГАТА „ДА СЕ УБИЕ СЕБЕ ВО СЕБЕ“ ОД М-Р ДОНЕ ДОНЕВ

Вечерва, во преполната сала на „Мултикултурниот центар“ во Кочани беше промовирана книгата „Да се убие себе во себе“ чиј автор е м-р Доне Донев. Од петте монодрами кои се дел од творештвото на Доев а се посветени на Методија Андонов Ченто, на Крсте Петков Мисирков, на Цар Самоил, на Ацо Караманов и на најмладиот член…

НАЈАВА ЗА ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „ДА СЕ УБИЕ, СЕБЕ ВО СЕБЕ“ ОД АВТОРОТ ДОНЕ ДОНЕВ

НАЈАВА ЗА ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „ДА СЕ УБИЕ, СЕБЕ ВО СЕБЕ“ ОД АВТОРОТ ДОНЕ ДОНЕВ

Во организација на ЈОУ Библиотека „Искра“ од Кочани за Вторник (10 Октомври) со почеток во 18:00 часот најавена е промоција на книгата „Да се убие, себе во себе“ чиј автор е Доне Донев. Водител на настанот е м-р Љупка Стојменова а како учесници во промоцијата ќе се појават проф. д-р Марија Соколова, м-р Љубинка Ајтовска…

НАЈАВА ЗА ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „ЛЕТО СО МИРИС НА ЈАСМИН“

НАЈАВА ЗА ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „ЛЕТО СО МИРИС НА ЈАСМИН“

Во организација на ЛК „Копнеж“ и ЈОУ Библиотека „Искра“ – Кочани, денес (Понеделник) со почеток во 16:00 часот во просториите на библиотеката ќе биде промовирана книгата „Лето со мирис на јасмин“ од авторот Анче Пешева. Рецензент на книгата е Симеон Лихвинцев а модератот Катарина Петрова. Промотор: Славица Цветкова. С.  Ивановски КОМЕНТАРИТЕ  СО  НАВРЕДЛИВА  СОДРЖИНА  И …

ЈОУ БИБЛИОТЕКА ИСКРА – НАЈАВА НА ПРОМОЦИЈА НА ПОЕТСКА ЗБИРКА „МЕТРИЧКИ КАРВАН“

ЈОУ БИБЛИОТЕКА ИСКРА – НАЈАВА НА ПРОМОЦИЈА НА ПОЕТСКА ЗБИРКА „МЕТРИЧКИ КАРВАН“

Во склоп на програмата на Општина Кочани, по повод Петровден, 13.07.2023 година (четврток), во 19 часот во Мултикултурниот центар (големата сала, приземје), ќе биде промовирано 10-то јубилејно издание ,поетската збирка „Метрички карван“ во издание на ЈОУ Библиотека „Гоце Делчев“ – Гевгелија. Станува збор за збирка поезија во која секоја година земаат учество гевгелиските автори со…

ПРОМОВИРАНА ПОЕТСКАТА ЗБИРКА „КОГА ТАЈНО ГИ МАМЕВ ЧУВСТВАТА“

ПРОМОВИРАНА ПОЕТСКАТА ЗБИРКА „КОГА ТАЈНО ГИ МАМЕВ ЧУВСТВАТА“

Како дел од годинешното Петровденско чествување денес во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ во Кочани беше промовирана поетската збирка „Кога тајно ги мамев чувствата“  од авторот Далибор Стојанов. За авторот и неговото дело пред љубителите на убаво напишаниот збор зборуваше промотор на книгата Александра Закова Цветков, додека водич на промоцијата беше модераторот Верица Паунова Дамеска,…

БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ – ПРОМОЦИЈА НА ПОЕТСКА ЗБИРКА „КОГА ТАЈНО ГИ МАМЕВ ЧУВСТВАТА“

БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ – ПРОМОЦИЈА НА ПОЕТСКА ЗБИРКА „КОГА ТАЈНО ГИ МАМЕВ ЧУВСТВАТА“

Утре, 10 јули во 17 часот, во организација на ЈОУ Библиотека „Искра“ – Кочани ќе биде промовирана поетската збирка „Кога тајно ги мамев чувствата“ од роднокрајниот автор Далибор Стојанов. Станува збор за  втора објавена книга на авторот а промоцијата е во склоп на програмата на Општина Кочани за празнувањето на Петровден, празникот на градот. Библиотека…

ОДРЖАНО 48-ТО ИЗДАНИЕ НА ДЕТСКИОТ ПОЕТСКИ ФЕСТИВАЛ „МАЈСКИ ЦВЕТ“

ОДРЖАНО 48-ТО ИЗДАНИЕ НА ДЕТСКИОТ ПОЕТСКИ ФЕСТИВАЛ „МАЈСКИ ЦВЕТ“

Во организација на ЈОУ Библиотека „Искра“ од Кочани и Литературен Клуб „Копнеж“ од Кочани денес во малата сала на „Мултикултурниот Центар“ се одржа 48-то издание на Детскиот поетски фестивал „Мајски Цвет“. На фестивалот зедоа учество млади поети од основните училишта, литературните клубови и библиотеките од Општините Кочани, Зрновци, Чешиново-Облешево, Виница, Свети Николе, Пробиштип, Радовиш и…