литература

ЗАПОЧНА ЧЕСТВУВАЊЕТО НА 2 АПРИЛ – МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЛИТЕРАТУРАТА ЗА ДЕЦА

ЗАПОЧНА ЧЕСТВУВАЊЕТО НА 2 АПРИЛ – МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЛИТЕРАТУРАТА ЗА ДЕЦА

Со трибина на тема „Со знаење и посветеност преку својата дејност го трасираме патот на најмладите“, Библиотеката „Искра“ од Кочани го започна чествувањето на 2 Април – Меѓународниот ден на литературата за деца. На трибината учествуваа професорите и научници Христо Петрески, Кристина Николовска, Јованка Денкова, Ана Витанова Рингачева, Ели Маказлиева и Доне Донев, кои ги…

ЈОУ БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ЛИТЕРАТУРАТА ЗА ДЕЦА

ЈОУ БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ЛИТЕРАТУРАТА ЗА ДЕЦА

Во организација на ЈОУ Библиотека „Искра“ од 28-31 Март (Вторник – Петок) ќе се одржи „Меѓународниот ден на литературата за деца,, другарувањето со книгите ни е песна – фестивал на децата, книгите и музиката“. Фестивалот започнува официјално во Вторник во 12:00 часот за кога е закажан поздравниот говор и свеченото отворале кое ќе се одржи…

ОДБЕЛЕЖАН  СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПОЕЗИЈАТА ПОСВЕТЕН НА КОСТА СОЛЕВ РАЦИН

ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПОЕЗИЈАТА ПОСВЕТЕН НА КОСТА СОЛЕВ РАЦИН

Во организација на ЈОУ Библиотека „Искра“ – Кочани а во соработка со ЛУ Библиотека“ „Гоце Делчев“ – Велес и ЛУ „Народен музеј“ – Велес, утре денес во просториите на Библиотека „Искра“ во Кочани бише одбележан Светскиот ден на поезијата посветен на Коста Солев Рацин, поточно 115 години од неговото раѓање и 80 години од неговата…

ЈОУ БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“  КОЧАНИ – СВЕТСКИ ДЕН НА ПОЕЗИЈАТА ПОСВЕТЕНА НА КОСТА СОЛЕВ РАЦИН

ЈОУ БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ КОЧАНИ – СВЕТСКИ ДЕН НА ПОЕЗИЈАТА ПОСВЕТЕНА НА КОСТА СОЛЕВ РАЦИН

Во организација на ЈОУ Библиотека „Искра“ – Кочани а во соработка со ЛУ Библиотека“ „Гоце Делчев“ – Велес и ЛУ „Народен музеј“ – Велес, утре (21 Март) во просториите на Библиотека „Искра“ ќе биде одбележан Светскиот ден на поезијата под наслов „Уметноста на стихот – спонтано прелевање на моќни чувства“. Настанот ќе биде посветен на…

ЈОУ БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ ДОМАЌИН НА ЛИТЕРАТУРНО-ЛИКОВНА РАБОТИЧНИЦА

ЈОУ БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ ДОМАЌИН НА ЛИТЕРАТУРНО-ЛИКОВНА РАБОТИЧНИЦА

По повод 21 март, Светскиот ден на поезијта, денес, во ЈОУ Библиотека „Искра“ – Кочани се реализираше, литературно-ликовна работилница, со ученици од основните училишта од Општина Кочани, Општина Зрновци и н. Оризари, како и ученици од средните училишта од Општина Кочани. ЈОУ Библиотека „Искра“, традиционално, го одбележува Светскиот ден на поезијата под мотото „Уметноста на…

ЛИТЕРАТУРНА И ЛИКОВНА РАБОТИЛНИЦА ВО ЈОУ БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“

ЛИТЕРАТУРНА И ЛИКОВНА РАБОТИЛНИЦА ВО ЈОУ БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“

Почитувани, Во понеделник, 13 март, во 11 и 30 часот во ЈОУБ „Искра“ ќе се реализира работилница со ученици и нивните ментори од основните училишта од Кочани, Зрновци и Оризари и со средните училишта од Кочани. Работилницата е дел од одбележувањето на 21 март, Светскиот ден на поезијата кој библиотеката неколку години по ред го…

БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ – НАСТАНИ ПО ПОВОД 8-МИ МАРТ

БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ – НАСТАНИ ПО ПОВОД 8-МИ МАРТ

По повод 8-ми Март, Меѓународниот ден на жената ЈОУ Библиотека „Искра“ од Кочани организира два културни настани. Најпрвин на 07 Март со почеток во 18:00 часот е настанот „Жената и уметноста“ што воедно е претставување на м-р Марија Допчева преку нејзините две збирки поезија „Отпуштање“ и „Бакната“ како и Изложба на рачно изработени накити од…

ЕДНОДНЕВЕН ОСМОМАРТОВСКИ САЕМ ВО БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“

ЕДНОДНЕВЕН ОСМОМАРТОВСКИ САЕМ ВО БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“

На 6 март (понеделник),по повод Меѓународниот ден на жената, ЈОУ библиотека „Искра“, организира еднодневен Осмомартовски саем на книги на Издавачката куќа „Сакам книги“. Повелете, Ве очекуваме, со вашите посакувани наслови и саемски цени. Книгата е секогаш изненадување, убав и уникатен подарок за секоја жена.

ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „РАЃАЊЕ НА СВЕТЛИНАТА“ ОД МАРИНА ГОЦЕВСКА

ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „РАЃАЊЕ НА СВЕТЛИНАТА“ ОД МАРИНА ГОЦЕВСКА

По поетското читање во знак на чествувањето на празниците Св. Трифун и Св. Валентин, вечерва културните настани во ЈОУ Библиотека „Искра“ продолжија. Пред љубители на убаво напипаниот збор книгата „Раѓање на светлината“ чиј автор е Марина Гоцевска  која воедно е поетска збирка, ја доживеа својата промоција. Промотор на книгата беше Ленче Стоименова, а исечоци читаа…

ПОЕТСКО ЧИТАЊЕ ПО  ПОВОД ЧЕСТВУВАЊЕТО НА СВ. ТРИФУН И СВ. ВАЛЕНТИН

ПОЕТСКО ЧИТАЊЕ ПО ПОВОД ЧЕСТВУВАЊЕТО НА СВ. ТРИФУН И СВ. ВАЛЕНТИН

Со поетско читање од членови од ЛК „Копнеж“ од Кочани во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ во Кочани се одбележаа двата денешни празника, Св. Трифун – празник на лозарите и Св. Валентин – празник на вљубените. Чествувањето на кое присуствуваа љубители на убаво напишаниот збор еден час проследија поезија за двата празника. Освен читање на…