литература

ПРОМОВИРАНО ДЕЛОТО „СЕДУМТЕ“ ОД ИЛИНА АРСОВА

ПРОМОВИРАНО ДЕЛОТО „СЕДУМТЕ“ ОД ИЛИНА АРСОВА

Во организација на Општина Кочани и Јавната општинска установа библиотека „Искра“ денеска беше промовирано делото „Седумте“ од алпинистката, амбасадорка на родовата еднаквост во спортот, екологистка и ликовна уметница Илина Арсова. На настанот под мотото „Целиот свет ми е дома“, во дворот на „Искра“,  Арсова се сретна со претставници на кочанските планинарски друштва „Москито“ и „Осогово“…

ПРОМОВИРАНО ДЕЛОТО „ТИ МОЖЕШ“ ОД АВТОРОТ ЛЕНЧЕ СТОЈАНОВА

ПРОМОВИРАНО ДЕЛОТО „ТИ МОЖЕШ“ ОД АВТОРОТ ЛЕНЧЕ СТОЈАНОВА

Синоќа во Библиотеката „Искра“ во Кочани беше промовирана книгата „Ти можеш!“ од авторката Ленче Стојанова. Инспирирана од прекумерната тежина кај младите, Стојанова создала прирачник за слабеење на еден поинаков начин, водич за постигнување на посакуваната телесна тежина низ длабок поцес на психофизичка рамнотежа. Делото го промовираше д-р Верица Јакимова, специјалист по интерна медицина, која истакна…

НА 2 ЈУНИ – ПРОМОЦИЈА НА ДЕЛОТО „СЕДУМТЕ“ ОД ИЛИНА АРСОВА

НА 2 ЈУНИ – ПРОМОЦИЈА НА ДЕЛОТО „СЕДУМТЕ“ ОД ИЛИНА АРСОВА

В четврток, на 2 јуни, во Јавната општинска установа библиотека „Искра“ ќе биде промовирано делото „Седумте“ од алпинистката, амбасадорка на родовата еднаквост во спортот, екологистка и ликовна уметница Илина Арсова. Настанот, кој го организираат Општина Кочани и Библиотеката „Искра“, има три содржини. Во 11 ч., во дворот на Библиотеката, претставници на кочанските планинарски друштва „Москито“…

ОДРЖАНО 47 ИЗДАНИЕ НА ДПФ „МАЈСКИ ЦВЕТ 2022“

ОДРЖАНО 47 ИЗДАНИЕ НА ДПФ „МАЈСКИ ЦВЕТ 2022“

Во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ во Кочани се одржа 47 издание на Детскиот Поетски Фестивал „Мајски цвет 2022“. На оваа литературна манифестација, право на учество имаа учениците од основните училишта во Македонија, од VI до IX одделение. Темите на творбите за Фестивалот беа слободни. Секое училиште, литературен клуб или библиотека, на конкурсот за фестивалот…

„МАЈСКИ ЦВЕТ“ – ДЕТСКИ ПОЕТСКИ ФЕСТИВАЛ, 47 ИЗДАНИЕ

„МАЈСКИ ЦВЕТ“ – ДЕТСКИ ПОЕТСКИ ФЕСТИВАЛ, 47 ИЗДАНИЕ

Утре (Вторник) со почеток во 11:00 часот во просториите  на ЈОУ Библиотека „Искра“ во Кочани ќе се одржи 47 издание на Детскиот Поетски Фестивал „Мајски Цвет“. Организатор на манифестацијата е ЈОУ Библиотека „Искра“ во соработка со Литературен Клуб „Копнеж“ од Кочани. С. Ивановски

НА 1 ЈУНИ ВО БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ – ПРОМОЦИЈА НА ДЕЛОТО „ТИ МОЖЕШ!“ ОД ЛЕНЧЕ СТОЈАНОВА

НА 1 ЈУНИ ВО БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ – ПРОМОЦИЈА НА ДЕЛОТО „ТИ МОЖЕШ!“ ОД ЛЕНЧЕ СТОЈАНОВА

В среда, на 1 јуни,  во 18:30 ч., во Библиотеката „Искра“ во Кочани ќе биде промовирана  книгата „Ти можеш!“ од авторката Ленче Стојанова. Делото на Стојанова, дипломиран биолог на Природно-математичкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, претставува прирачник за слабеење на еден поинаков начин, водич за постигнување на посакуваната телесна тежина низ…

ПРОМОЦИЈА НА СТИХОЗБИРКАТА „НЕКОГАШ НЕКАДЕ“ ОД ЈАНЕ АТАНАСОВ

ПРОМОЦИЈА НА СТИХОЗБИРКАТА „НЕКОГАШ НЕКАДЕ“ ОД ЈАНЕ АТАНАСОВ

Вечерва во просториите на ЈО Библиотека „Искра“ во присуство на роднини и пријатели и секако љубители на убаво напишаниот збор беше промовирана стихозбирката „Некогаш Некаде“ чиј автор е Јане Атанасов. Свое обраќање пред присутните имаше м-р Љупка Стојменова, која е промотор на книгата, а извадоци од стихозбирката читаа ученици од училиштата во Кочани. С. Ивановски

ПРОМОЦИЈА НА СТИХОЗБИРКАТА „НЕКОГАШ НЕКАДЕ“ ОД ЈАНЕ АТАНАСОВ

ПРОМОЦИЈА НА СТИХОЗБИРКАТА „НЕКОГАШ НЕКАДЕ“ ОД ЈАНЕ АТАНАСОВ

Вечерва во просториите на ЈО Библиотека „Искра“ во присуство на роднини и пријатели и секако љубители на убаво напишаниот збор беше промовирана стихозбирката „Некогаш Некаде“ чиј автор е Јане Атанасов. Свое обраќање пред присутните имаше м-р Љупка Стојменова, која е промотор на книгата, а извадоци од стихозбирката читаа ученици од училиштата во Кочани. С. Ивановски

КНИГАТА „ГЛАСОТ НА МОЈАТА ДУША“ ОД АНА ДЕДОВА ЈА ДОЖИВЕА СВОЈАТА ПРОМОЦИЈА

КНИГАТА „ГЛАСОТ НА МОЈАТА ДУША“ ОД АНА ДЕДОВА ЈА ДОЖИВЕА СВОЈАТА ПРОМОЦИЈА

Во присуство на љубители на убаво напишаниот збор, како и на роднини и пријатели, денес во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ од Кочани, книгата – збирка песни „Гласот на мојата душа“ од кочанската поетеса Ана Дедова ја доживеа својата промоција. Извадок на песни од книгата читаа членови на Литературниот клуб „Копнеж“ од Кочани, а низ…

ЗА УТРЕ НАЈАВЕНА ПРОМОЦИЈА НА КНИГА ОД АНА ДЕДОВА

ЗА УТРЕ НАЈАВЕНА ПРОМОЦИЈА НА КНИГА ОД АНА ДЕДОВА

За утре (Петок) со почеток во 17:00 часот во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ во Кочани најавена е промоција на најновата книга – збирка на песни „Гласот на мојата душа“ на Ана Дедова.. Ова ќе биде петта книга на Ана Дедова, откако претходно ги објави: „Охридски бисери“ (2012), „Илузија“ (2015), „Твоето ангелско лице“ (2017) и…