Локална

ДОДЕЛЕНИ СПОРТСКИТЕ СТИПЕНДИИ ОД ОПШТИНА КОЧАНИ

ДОДЕЛЕНИ СПОРТСКИТЕ СТИПЕНДИИ ОД ОПШТИНА КОЧАНИ

Кошаркарот на „Баскет Дино“ Дино Лазарев и каратистиката на КК „Партизан“ Мартина Шахинова се стипендисти на Општина Кочани за спортските резултати што ги постигнаа минатата година. Дино Лазарев, кој е активен спортист во кошарката веќе 10 години, е член на Младинската  кошаркарска репрезентација со која  во 2022 година учествуваше на Европското првенство на М16, и…

ОПШТИНА КОЧАНИ ОТУЃУВА 15 ПАРЦЕЛИ ДРЖАВНО ГРАДЕЖНО ЗАЕМЈИШТЕ

ОПШТИНА КОЧАНИ ОТУЃУВА 15 ПАРЦЕЛИ ДРЖАВНО ГРАДЕЖНО ЗАЕМЈИШТЕ

Општина Кочани ја распиша 37. објава за отуѓување градежно земјиште во државна сопственост, со која се ставени на продажба 15 градежни парцели, од кои 14 со намена индивидуално домување и една парцела за лесна индустрија. Од парцелите за индивидуално домување шест се наоѓаат на улицата „Февруарски поход“, по три на улиците „Митко Тодоров“ и „Пиринска“…

ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ТЕСТИРАЊАТА НА ПАМЕТНИТЕ УРЕДИ ЗА МЕРЕЊЕ И УПРАВУВАЊЕ НА ДЕЛ ОД СИСТЕМОТ ЗА ЈАВНО ОСВЕТЛУВАЊЕ ВО КОЧАНИ

ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ТЕСТИРАЊАТА НА ПАМЕТНИТЕ УРЕДИ ЗА МЕРЕЊЕ И УПРАВУВАЊЕ НА ДЕЛ ОД СИСТЕМОТ ЗА ЈАВНО ОСВЕТЛУВАЊЕ ВО КОЧАНИ

Деновиве, во организација на НАЛАС, на Факултетот за електротехника и информациски технологии во Скопје, во рамките на Состанокот на работната група за дигитализација, која работеше на тема: „Подобрување на дигиталната трансформација на локално ниво, владите во Западен Балкан и Југоисточна Европа преку соработка и партнерство“, претставници од Општина Кочани и Македонски телеком ги презентираа резултатите…

СОВЕТ НА ОПШТИНА КОЧАНИ – 27-ТА СЕДНИЦА ЗАКАЖАНА ЗА  06. АПРИЛ

СОВЕТ НА ОПШТИНА КОЧАНИ – 27-ТА СЕДНИЦА ЗАКАЖАНА ЗА 06. АПРИЛ

В четврток, 6 април, со почеток во 11 часот, во Венчалната сала, Советот на Општина Кочани ќе ја одржи 27. седница. На предлог-дневниот ред се следниве точки: Предлог-одлука за донесување Урбанистички план вон населено место со намена Е1.13 површински соларни и фотоволтаични електрани во м.в. Страна, КО Тркање и пристапен пат низ м.в. Средни Рид,…

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА РЕАЛИЗАЦИЈА НА ПРОЕКТОТ „ИНКЛУЗИЈА НА ДЕЦА СО ПОСЕБНИ ОБРАЗОВНИ ПОТРЕБИ“

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА РЕАЛИЗАЦИЈА НА ПРОЕКТОТ „ИНКЛУЗИЈА НА ДЕЦА СО ПОСЕБНИ ОБРАЗОВНИ ПОТРЕБИ“

Градоначалникот Љупчо Папазов потпиша меморандум за соработка со Здружението за асистивна технологија „Отворете ги прозорците“, со кој Општина Кочани преку основните училишта „Никола Карев“ и „Раде Кратовче“, а со поддршка на ОУ „Малина Попиванова“ ја започнува реализацијата на проектот „Инклузија на деца со посебни образовни потреби“. Проектот што ќе се реализира со поддршка од Детската…

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ЉУПЧО ПАПАЗОВ УЧЕСТВУВАШЕ НА МЕЃУРЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ЕНЕРГЕТИКА И КЛИМАТСКО ПЛАНИРАЊЕ

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ЉУПЧО ПАПАЗОВ УЧЕСТВУВАШЕ НА МЕЃУРЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ЕНЕРГЕТИКА И КЛИМАТСКО ПЛАНИРАЊЕ

Градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов беше дел од македонската делегација која деновиве во Истнабул, Турција, учествуваше на конференцијата на тема: Меѓурегионалната размена за управување на повеќе нивоа во енергетиката и климатското планирање. Настанот беше организиран во рамките на 18. Генерално собрание на НАЛАС, со финансиска поддршка од ГИЗ. Настанот произлегува од целите на Стратешкиот…

РАБОТИЛНИЦА НА УСАИД: ЈАВНО-ПРИВАТНИТЕ ПАРТНЕРСТВА СЕ НЕДОВОЛНО ИСКОРИСТЕНА АЛАТКА ЗА ВОВЕДУВАЊЕ ИЗВОРИ НА ФИНАНСИРАЊЕ ВО ОПШТИНИТЕ

РАБОТИЛНИЦА НА УСАИД: ЈАВНО-ПРИВАТНИТЕ ПАРТНЕРСТВА СЕ НЕДОВОЛНО ИСКОРИСТЕНА АЛАТКА ЗА ВОВЕДУВАЊЕ ИЗВОРИ НА ФИНАНСИРАЊЕ ВО ОПШТИНИТЕ

Градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов деновиве учествуваше на настанот на Проектот на УСАИД за Зајакнување на капацитетите за искористување на ресурсите под наслов: Искуства и научени лекции од спроведување на јавно-приватно партнерство во општините во Република Северна Македонија. Учесниците на настанот истакнаа дека јавно-приватното партнерство како алатка за воведување нови извори на финансирање на општините…

ПОВИК ЗА ЧЛЕНОВИ НА ОДБОРОТ НА МЛАДИНСКА БАНКА ЗА ОПШТИНА КОЧАНИ

ПОВИК ЗА ЧЛЕНОВИ НА ОДБОРОТ НА МЛАДИНСКА БАНКА ЗА ОПШТИНА КОЧАНИ

Со поддршка од германската фондација Шилер Хелфен Лебен, младите од Кочани оваа година повтoрно можат да се вклучат во реализацијата на проектот Младински локални банки. Младинските банки претставуваат иновативен модел и програма за создавање грантови преку кои се овозможува финансирање на локални проекти од неформални групи млади со цел да се унапреди заедницата. Младите ќе…

СРЕДБА НА ГРАДОНАЧАЛНИЦИТЕ НА ОПШТИНИТЕ КОЧАНИ И БРАЦИГОВО (БУГАРИЈА)

СРЕДБА НА ГРАДОНАЧАЛНИЦИТЕ НА ОПШТИНИТЕ КОЧАНИ И БРАЦИГОВО (БУГАРИЈА)

Во рамките на активностите од проектот „Дигитално културно наследство“ од Еразмус + програмата, градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов денеска оствари средба со делегација од Општина Брацигово, Република Бугарија, предводена од градоначалничката Надежда Казакова. Во проектот „Дигитално културно наследство“ од Еразмус + програмата, покрај ООУ „Никола Карев“ од Кочани, учесници се и основни училишта од…

СРЕДБА СО Д-Р АНА ВИТАНОВА РИНГАЧЕВА

СРЕДБА СО Д-Р АНА ВИТАНОВА РИНГАЧЕВА

По повод 21 Март  – Светскиот ден на поезијата, Општина Кочани во соработка со ООУ „Никола Карев“ приреди настан под наслов „Споделување позитивни практики во пристапот кон книжевните дела во наставата по македонски јазик“. На средбата со наставници по Македонски јазик, доцент д-р Ана Витанова Рингачева сподели искуства од примената на моделот на емпатиско читање,…