Забава

МЕЃУНАРОДЕН ВЛАШКИ ЕТНОФЕСТИВАЛ „НА ПЕТРОВДЕН СИТЕ НА ПЛАНИНА“

МЕЃУНАРОДЕН ВЛАШКИ ЕТНОФЕСТИВАЛ „НА ПЕТРОВДЕН СИТЕ НА ПЛАНИНА“

Влашката пејачка група „Грамостеањ“ од Скопје беше организатор на 15. Меѓународен влашки етнофестивал „На Петровден сите на планина“, што денеска се одржа во рекреативниот центар Пониква на Осоговските Планини. На фестивалот годинава настапија шест фолклорни групи од земјава и странство, кои се претставија со дел од богатото народно музичко творештво од регионот од кој доаѓаат….

„ВЕЧЕР НА АФОРИЗМИ“ ДЕЛ ОД ПРОГРАМАТА „ПЕТРОВДЕН 2022“

„ВЕЧЕР НА АФОРИЗМИ“ ДЕЛ ОД ПРОГРАМАТА „ПЕТРОВДЕН 2022“

Во организација на ЗГ „Афористичка Репрезентација на Македонија“ – Кочани и Општина Кочани а по повод претстојниот празник на градот „Петровден“, во салата на „Мултикултурниот Центар“ во Кочани се одржа Вечер на афоризми. Настапот на роднокрајните афористичари беше проследен со големо внимание од присутните во салата бидејќи она што го прочитаа тие, а тоа беа…

ПЕТРОВДЕН 2022 – ПРОГРАМА

ПЕТРОВДЕН 2022 – ПРОГРАМА

9.7.2022 Пониква Осогово / 11 часот – „За Петровден сите на планина“ – меѓународен фестивал на стари изворни влашки песни и ора Мултикултурен центар / 19 часот – Афористичка репрезентација на Македонија – членови од Кочани 10.7.2022 Осоговски планини – Петровденски планинарски марш Градски парк / 10 – 24 часот – Втора интернационална берза на…

СПРОВЕДЕНА РАБОТИЛНИЦАТА „ЛЕТА, ЛЕТА ЛОКУБИЈА“

СПРОВЕДЕНА РАБОТИЛНИЦАТА „ЛЕТА, ЛЕТА ЛОКУБИЈА“

Синоќа, во рамките на уметничкиот проект „Татковина – Споменик на слободата“ на локалитетот Локубија беше одржана работилнницата „Лета, лета Локубија”. Во рамките на овој проект, предвидена е дводневна работилница во период од еден месец за изработка на летала од рециклирани материјали врз основа на цртежи на децата учесници во работилницата, инспирирани од мозаичните фризови на…

ЌЕ ПРОРАБОТИ ЛИ ОВА ЛЕТО „ОЛИМПИСКИОТ БАЗЕН“ ИЗГРАДЕН ОД СРЕДСТВА НА ГРАЃАНИТЕ?

ЌЕ ПРОРАБОТИ ЛИ ОВА ЛЕТО „ОЛИМПИСКИОТ БАЗЕН“ ИЗГРАДЕН ОД СРЕДСТВА НА ГРАЃАНИТЕ?

Чудно, но вистинито. Иако температурите се од ден на ден се повисоки, иако многумина од нашите сограѓани немаат средства за летување на некоја дестинација надвор од градот, сепак малку е и чудно што „Олимпискиот базен“ кој е изграден од средства на граѓаните и е наменет а користење на граѓаните, уште не е ставен во функција…

ОТВОРЕН ПОВИК ЗА УЧЕСТВО ВО РАБОТИЛНИЦАТА „ЛЕТА, ЛЕТА ЛОКУБИЈА“

ОТВОРЕН ПОВИК ЗА УЧЕСТВО ВО РАБОТИЛНИЦАТА „ЛЕТА, ЛЕТА ЛОКУБИЈА“

Во рамките на долгогодишниот уметнички проект „Татковина – Споменик на слободата“ на визуелната уметница Елена Чемерска, кој има за цел физички и значенски да се ревитализира Споменикот на слободата во Кочани и да се реактивира неговиот еманципаторски потенцијал за локалната заедница, се објавува отворен повик за учество во работилницата „Лета, лета Локубија”. Во рамките на…

ЗАБАВАТА, НАСМЕВКИТЕ И ДРУЖЕЊЕТО Е ПОБЕДНИКОТ НА НАТПРЕВАРОТ „УЧЕНИЦИ – ПРОФЕСОРИ“.

ЗАБАВАТА, НАСМЕВКИТЕ И ДРУЖЕЊЕТО Е ПОБЕДНИКОТ НА НАТПРЕВАРОТ „УЧЕНИЦИ – ПРОФЕСОРИ“.

Во организација на Младинската организација „Единство“ и Интеракт Клуб Кочани-Виница во салата „Сашо Лазарев – Чапо“ во Кочани се одржа традиционалниот забавен натпревар „Ученици – Професори“. Организаторите се погрижија да има забава за секого, освен кошаркарскиот натпревар „Ученици – Професори“ беше организирано и соборување со рака во машка и женска конкуренција, а да забавата биде…

ТРАДИЦИОНАЛЕН КОШАРКАРСКИ НАТПРЕВАР „УЧЕНИЦИ ПРОТИВ ПРОФЕСОРИ“

ТРАДИЦИОНАЛЕН КОШАРКАРСКИ НАТПРЕВАР „УЧЕНИЦИ ПРОТИВ ПРОФЕСОРИ“

Во Вторник (17.05.2022 година) со почеток во 19:30 часот во салата „Сашо Лазарев – Чапо“ во Кочани во организација на младинските организации „Интеракт“ и “Единство“ ќе се одигра традиционалниот кошаркарски натпревар „Ученици против професори“ од СОУ „Љупчо Сантов“ – Кочани. Организаторите со погрижија да освен кошарка има други интересни содржини како што се најсилна рака…

ОДРЖАН 9. МЕЃУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ТРАДИЦИОНАЛНИ ЃУРЃОВДЕНСКИ ОБИЧАИ, ПЕСНИ И ОРА“

ОДРЖАН 9. МЕЃУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ТРАДИЦИОНАЛНИ ЃУРЃОВДЕНСКИ ОБИЧАИ, ПЕСНИ И ОРА“

Фолклорниот Ансамбл „Љупчо Сантов“ од Оризари, по повод верскиот празник Ѓурѓовден, оваа година од 5-ти до 8-ми мај го одржа 9-тиот Меѓународен фолклорен фестивал „Традиционални ѓурѓовденски обичаи, песни и ора“. Беа остварени фолклорни концерти во с. Видовиште на 5-ти мај, Оризари на 6-ти мај и во Зрновци на 7-ми мај со над 700 учесници од…

IX МЕЃУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ТРАДИЦИОНАЛНИ ЃУРЃОВДЕНСКИ ОБИЧАИ, ПЕСНИ И ОРА“

IX МЕЃУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ТРАДИЦИОНАЛНИ ЃУРЃОВДЕНСКИ ОБИЧАИ, ПЕСНИ И ОРА“

Во организација на Фолклорниот Ансамбл „Љупчо Сантов“ од Оризари а по повод верскиот празник „Ѓурѓовден“, од 5-8 Мај ќе се одржи 09-тото издание на Меѓународниот фолклорен фестивал „Традиционални Ѓурѓовденски обичаи, песни и ора“. Годинешната манифестација опфаќа одржување на концерти во Оризари и Село Видовиште (Општина Зрновци) на кои ќе земат учество околу 700 учесници од…