здравје

ЦРВЕН КРСТ – КОЧАНИ, НОЕМВРИСКА КРВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЈА, СОБРАНИ 33 КРВНИ ЕДИНИЦИ

ЦРВЕН КРСТ – КОЧАНИ, НОЕМВРИСКА КРВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЈА, СОБРАНИ 33 КРВНИ ЕДИНИЦИ

Во организација на ОО Црвен крст Кочани, а во соработка со Институтот за трансфузиона медицина Штип, денеска во просториите на Црвениот крст се одржа редовната ноемвриска крводарителска акција наменета за граѓанството. На акцијата крв даруваа 33 крводарители од кои 9 млади лица до триесет години и тројца првократни крводарители. Акцијата е 20-та по ред што…

ЈАПОНИЈА ДОНИРАШЕ НОВ ЕХО АПАРАТ И CTG ФЕТАЛЕН МОНИТОР ВО ЈЗУ ОПШТА  БОЛНИЦА – КОЧАНИ

ЈАПОНИЈА ДОНИРАШЕ НОВ ЕХО АПАРАТ И CTG ФЕТАЛЕН МОНИТОР ВО ЈЗУ ОПШТА БОЛНИЦА – КОЧАНИ

Денеска, Амбасадорот на Јапонија, Н.Е. Савада Хиронори беше во официјална посета на Општина Кочани и ЈЗУ Општа болница Кочани. Целта на посетата беше комплетирање на GGP-проектот, донација на медицински апарат кој се користи на Гинеколошкото одделение во ЈЗУ Општа болница Кочани. Со овој проект Јапонија овозможи ЈЗУ Општа болница Кочани да добие нов Canon ехо…

ДОНАТОРСКА ПРЕТСТАВА

ДОНАТОРСКА ПРЕТСТАВА

Ве упатуваме на ДОНАТОРСКА ПРЕТСТАВА – ЈЗУ “ЕВРОПА” по повод МОВЕМБАР – месецот на машкото здравје, ординација: МУЛТИКУЛТУРЕН ЦЕНТАР Кочани термин: 25ти Ноември 2022г, 19 часот. котизација 250 ден. Претставата е надополнета со ПРЕДАВАЊЕ од Психијатар д-р. Дарко Иванов, при Центарот за Ментално Здравје – Кочани. Да се едуцираме за важноста на менталното здравје, а…

ПРЕДАВАЊЕ ПО ПОВОД 14 НОЕМВРИ, СВЕТСКИОТ ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСОТ

ПРЕДАВАЊЕ ПО ПОВОД 14 НОЕМВРИ, СВЕТСКИОТ ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСОТ

По повод 14 Ноември Светскиот ден за борба против дијабетес, Здружението на дијабетичари од Кочани денес во просториите на СОУ „Љупчо Сантов“ во Кочани организираше предавање наменето за наставниот кадар од основните и средни училишта како и од градинките од регионот. Целта на средбата беше да се запознаат вработените со тоа што е дијабетес и…

УСПЕШНО РЕАЛИЗИРАНА АКЦИЈАТА ПО ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН ЗА  БОРБА ПРОТИВ МОЗОЧЕН УДАР

УСПЕШНО РЕАЛИЗИРАНА АКЦИЈАТА ПО ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН ЗА БОРБА ПРОТИВ МОЗОЧЕН УДАР

По повод Светскиот ден за борба  против мозочен удар, денес пред ИМП (Итна медицинска помош) во Општа болница со проширена дејност – Кочани а под покровителство на Здружението на Невролози на Македонија успешно беше реализирана акцијата во бесплатно мерење на притисок, гликемија како и бесплатни совети. За само два часа колку што траеше акцијата услуги…

УТРЕ ПРЕД ИТНА МЕДИЦИНСКА ПОМОШ – БЕСПЛАТНО МЕРЕЊЕ НА ПРИТИСОК, ГЛИКЕМИЈА  И БЕСПЛАТНИ СОВЕТИ

УТРЕ ПРЕД ИТНА МЕДИЦИНСКА ПОМОШ – БЕСПЛАТНО МЕРЕЊЕ НА ПРИТИСОК, ГЛИКЕМИЈА И БЕСПЛАТНИ СОВЕТИ

Утре (Сабота) од 10:00 до 12:00 часот по повод Светскиот ден за борба против мозочен удар, пред ИМП (Итна Медицинска Помош) ќе се одржи мерење на притисок, гликемија, како и бесплатни совети, а сето тоа под покровителство на Здружението на Невролози на Македонија. Освен во Кочани вакви настани истовремено ќе се одржат и во Скопје…

ФОРУМОТ НА ЖЕНИ НА СДСМ – КОЧАНИ ОДРЖА ТРИБИНА ЗА РАНО ОТКРИВАЊЕ НА РАКОТ НА ДОЈКАТА

ФОРУМОТ НА ЖЕНИ НА СДСМ – КОЧАНИ ОДРЖА ТРИБИНА ЗА РАНО ОТКРИВАЊЕ НА РАКОТ НА ДОЈКАТА

Во организација на Форумот на жени на СДСМ – Кочани вечерва во „Мултикултурниот Центар“ во Кочани под мотото „Ќе го победиме со меѓусебна поддршка и едукација“ се одржа трибина за рано откривање на ракот на дојката. Пред присутните свое обраќање имаа Прим. Д-р Драгана Могилевска – Груевска и Претседателот на Форумот на жени на СДСМ…

ОКТОМВРИСКА КРВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЈА ВО ЦРВЕН КРСТ – КОЧАНИ

ОКТОМВРИСКА КРВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЈА ВО ЦРВЕН КРСТ – КОЧАНИ

Општинската организација на Црвен крст – Кочани денеска ја реализираше  предвидената граѓанска крводарителска акција за месец октомври. На редовната крводарителска акцијата крв даруваа 35 дарител и истата се спроведе во соработка со Институтот за трансфузиона медицина – Скопје. „Акцијата е седумнаесета крводарителска акција што годинава ја спроведува Општинската организација на Црвен крст – Кочани, а…

ДОБРОВОЛНА ПЛАНИНСКА СПАСИТЕЛСКА СЛУЖБА “ОСОГОВО“ – КОЧАНИ ЌЕ СОРАБОТУВА И СО ОПШТИНИТЕ ВИНИЦА И ЗРНОВЦИ

ДОБРОВОЛНА ПЛАНИНСКА СПАСИТЕЛСКА СЛУЖБА “ОСОГОВО“ – КОЧАНИ ЌЕ СОРАБОТУВА И СО ОПШТИНИТЕ ВИНИЦА И ЗРНОВЦИ

На наше огромно задоволство, денес, во просториите на општина Зрновци и општина Виница беше потпишан меморандум за соработка и финансиска поддршка. Чест ни е што со ваквите подвизи си даваме меѓусебна поддршка. Голема благодарност до градоначалникот на Општина Зрновци Борчо Коцев и градоначалникот на Општина Виница Миле Петков. ДПСС „Осогово“ – Кочани

ЦЕНТАР ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ – ЗАПОЧНА ИМУНИЗАЦИЈАТА ЗА СЕЗОНСКИОТ ГРИП

ЦЕНТАР ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ – ЗАПОЧНА ИМУНИЗАЦИЈАТА ЗА СЕЗОНСКИОТ ГРИП

Почитувани, Деновиве започнува имунизација за сезонски грип. Вакцинацијата против сезонскиот грип е најефикасна мерка за превенција на грипот, бидејќи ја спречува појавата на потешки форми, компликации и смртен исход, особено кај ризичната група граѓани. Бесплатната вакцинација против сезонски грип е незадолжителна и е наменета за следните ризични групи: стари лица (над 65 години), лица со…