здравје

ОКТОМВРИСКА КРВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЈА ВО ЦРВЕН КРСТ – КОЧАНИ

ОКТОМВРИСКА КРВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЈА ВО ЦРВЕН КРСТ – КОЧАНИ

Општинската организација на Црвен крст – Кочани денеска ја реализираше  предвидената граѓанска крводарителска акција за месец октомври. На редовната крводарителска акцијата крв даруваа 35 дарител и истата се спроведе во соработка со Институтот за трансфузиона медицина – Скопје. „Акцијата е седумнаесета крводарителска акција што годинава ја спроведува Општинската организација на Црвен крст – Кочани, а…

ДОБРОВОЛНА ПЛАНИНСКА СПАСИТЕЛСКА СЛУЖБА “ОСОГОВО“ – КОЧАНИ ЌЕ СОРАБОТУВА И СО ОПШТИНИТЕ ВИНИЦА И ЗРНОВЦИ

ДОБРОВОЛНА ПЛАНИНСКА СПАСИТЕЛСКА СЛУЖБА “ОСОГОВО“ – КОЧАНИ ЌЕ СОРАБОТУВА И СО ОПШТИНИТЕ ВИНИЦА И ЗРНОВЦИ

На наше огромно задоволство, денес, во просториите на општина Зрновци и општина Виница беше потпишан меморандум за соработка и финансиска поддршка. Чест ни е што со ваквите подвизи си даваме меѓусебна поддршка. Голема благодарност до градоначалникот на Општина Зрновци Борчо Коцев и градоначалникот на Општина Виница Миле Петков. ДПСС „Осогово“ – Кочани

ЦЕНТАР ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ – ЗАПОЧНА ИМУНИЗАЦИЈАТА ЗА СЕЗОНСКИОТ ГРИП

ЦЕНТАР ЗА ЈАВНО ЗДРАВЈЕ – ЗАПОЧНА ИМУНИЗАЦИЈАТА ЗА СЕЗОНСКИОТ ГРИП

Почитувани, Деновиве започнува имунизација за сезонски грип. Вакцинацијата против сезонскиот грип е најефикасна мерка за превенција на грипот, бидејќи ја спречува појавата на потешки форми, компликации и смртен исход, особено кај ризичната група граѓани. Бесплатната вакцинација против сезонски грип е незадолжителна и е наменета за следните ризични групи: стари лица (над 65 години), лица со…

ИНСТАЛИРАЊЕ НА МРЕЖА ЗА РАНО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА МОНИТОРИНГ НА ЗРАЧЕЊЕ

ИНСТАЛИРАЊЕ НА МРЕЖА ЗА РАНО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА МОНИТОРИНГ НА ЗРАЧЕЊЕ

Европската Унија претставувана од Европската Комисија распиша тендер за набавка и инсталирање на мрежа за рано предупредување за мониторинг на радијација (EWRMN), чија локација на проектот е Белгија. Со задоволство сакам да истакнам дека во рамките на овој проект, Институтот за јавно здравје на Република Северна Македонија заедно со Центар за јавно здравје Кочани ќе…

ОТВОРЕН ЦЕНТАР ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЈЕ ВО КОЧАНИ

ОТВОРЕН ЦЕНТАР ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЈЕ ВО КОЧАНИ

Во присуство на Ане Јохансен – Раководител на канцеларијата на СЗО (Светска здравствена организација) во Скопје, претставници од Министерството за здравство и вработени во Општа болница со проширена дејност – Кочани, денес Министерот за здравство на Република Северна Македонија Беким Сали го отвори „Центарот за ментално здравје“ при Општа болница со проширена дејност во Кочани….

СЕПТЕМВРИСКА КРВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЈА ВО ЦРВЕН КРСТ – КОЧАНИ

СЕПТЕМВРИСКА КРВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЈА ВО ЦРВЕН КРСТ – КОЧАНИ

Во организација на ОО Црвен крст Кочани, а во соработка со Институтот за трансфузиона медицина Штип, денеска во просториите на Црвениот крст се одржа редовната септемвриска крводарителска акција наменета за граѓанството. На акцијата крв даруваа 30  крводарители. „Акцијата е шеснаесета крводарителска акција што годинава ја спроведува Општинската организација на Црвен крст – Кочани, а деветта…

ПОДОБРУВАЊЕ НА ВЕШТИНИТЕ НА СЛЕПИТЕ И СЛАБОВИДНИ ЛИЦА ВО КОЧАНИ И НИВНО ВКЛУЧУВАЊЕ ВО РЕЦИКЛИРАЊЕТО ОТПАД

ПОДОБРУВАЊЕ НА ВЕШТИНИТЕ НА СЛЕПИТЕ И СЛАБОВИДНИ ЛИЦА ВО КОЧАНИ И НИВНО ВКЛУЧУВАЊЕ ВО РЕЦИКЛИРАЊЕТО ОТПАД

Кочани, 21 Септември,– Започнува нов проект за подобрување на вештините на слепите и слабовидни лица во Кочани и нивно интегрирање во процесот на рециклирање на отпад, кој во наредните осум месеци ќе го имплементира „Здружението на слепите лица“ – Кочани во партнерство со Здружението за екологија и заштита на животната средина „Еко Тим Исток“ –…

РЕАЛИЗИРАНА ЈУЛСКАТА КРВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЈА – СОБРАНИ 34 КРВНИ ЕДИНИЦИ

РЕАЛИЗИРАНА ЈУЛСКАТА КРВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЈА – СОБРАНИ 34 КРВНИ ЕДИНИЦИ

Општинската организација на Црвен крст – Кочани денеска ја реализираше  предвидената јулска акција за доброволно дарување на крв. На редовната крводарителска акцијата крв даруваа 34 дарител и истата се спроведе во соработка со Институтот за трансфузиона медицина – Штип. „Акцијата е тринаесета крводарителска акција што се спроведува во календарската година, а воедно е седма што…

ОД ЧЕТВРТОК ДО НЕДЕЛА ПОРТОКАЛОВА ФАЗА ВО ЦЕЛАТА ДРЖАВА: НАЈРАНЛИВИТЕ ГРУПИ ГРАЃАНИ ДА БИДАТ ОСЛОБОДЕНИ ОД РАБОТНИ ОБВРСКИ, ПРЕПОРАЧУВА МЗ

ОД ЧЕТВРТОК ДО НЕДЕЛА ПОРТОКАЛОВА ФАЗА ВО ЦЕЛАТА ДРЖАВА: НАЈРАНЛИВИТЕ ГРУПИ ГРАЃАНИ ДА БИДАТ ОСЛОБОДЕНИ ОД РАБОТНИ ОБВРСКИ, ПРЕПОРАЧУВА МЗ

Согласно добиените информации од метео-алармот на Управата за хидрометеоролошки работи, во следните четири дена – од четврток до недела (21-24.07.2022), територијата на целата држава ќе биде зафатена со високи температури од портокалова фаза и во овој период ќе важат препораките за намалување на ризиците од високи температури, согласно Акцискиот план на Министерство за здравство за…

ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН НА КРВОДАРИТЕЛСТВОТО – ЗВОНКО ИЛИЕВ ДОБИ ПРИЗНАНИЕ ЗА 100 ПАТИ ДАРУВАНА КРВ

ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН НА КРВОДАРИТЕЛСТВОТО – ЗВОНКО ИЛИЕВ ДОБИ ПРИЗНАНИЕ ЗА 100 ПАТИ ДАРУВАНА КРВ

По повод 14 Јуни, Светски ден на крводарителството, Општинската организација на Црвен крст Кочани, на мини свеченост во Мултикултурниот центар во Кочани додели благодарници и признанија на повеќекратни крводарители од Кочани и Кочанско. На свеченоста беа доделени благодарници и признанија на крводарители за 5, 10, 25, 50 и 100 пати дарувана крв. Признанието за 100…