здравје

СПРОВЕДЕНА КРВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЈА ВО ЦРВЕН КРСТ – КОЧАНИ, СОБРАНИ 32 КРВНИ ЕДИНИЦИ

СПРОВЕДЕНА КРВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЈА ВО ЦРВЕН КРСТ – КОЧАНИ, СОБРАНИ 32 КРВНИ ЕДИНИЦИ

Во организација на Општинската организација на Црвен крст Кочани, а во соработка со Институтот за трансфузиона медицина Штип, денеска во просториите на Црвениот крст се одржа редовната мајска крводарителска акција наменета за граѓанството. На акцијата крв даруваа 32 крводарител од Кочани и Кочанско. Граѓаните може да даруваат крв секој понеделник и четврток во Службата за…

НОВО ВО КОЧАНИ – „НЕУВИТА – НУГА БЕСТ“ НЕУВИТА, НОВ НАЧИН НА ЖИВОТ

НОВО ВО КОЧАНИ – „НЕУВИТА – НУГА БЕСТ“ НЕУВИТА, НОВ НАЧИН НА ЖИВОТ

Деновиве во Кочани на улицата „Роза Петрова“ број 107 се отвори  нов салон, салон каде што секој посетител може да си го подобри својот начин на живот. Салонот „НЕУВИТА – НУГА БЕСТ“  Неувита, е решението за нов начин на живот. Со што се располага „Неувита – Нуга Бест“?, па со најсовремени нешта кои значително ќе…

КРВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЈА ВО ПОЛИЦИСКА СТАНИЦА – КОЧАНИ, СОБРАНИ 24 КРВНИ ЕДИНИЦИ

КРВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЈА ВО ПОЛИЦИСКА СТАНИЦА – КОЧАНИ, СОБРАНИ 24 КРВНИ ЕДИНИЦИ

Во првата годинешна крводарителска акција спроведена во Полициска станица – Кочани собрани се 24 крвни единици. Акцијата која ја организираше Полициска станица – Кочани е во соработка со „Црвен крст“ – Кочани и со поддршка од екипа на „Институтот за трансфузиона медицина“ од Скопје. Инаку ова е една од трите планирани крводарителски акции кои Полициска…

ВО КОЧАНИ ПРВ СЛУЧАЈ НА ЛИЦЕ ЗАБОЛЕНО ОД ОМИКРОН СОЈОТ

ВО КОЧАНИ ПРВ СЛУЧАЈ НА ЛИЦЕ ЗАБОЛЕНО ОД ОМИКРОН СОЈОТ

Од новите девет откриени случаи на заболени лица од Омикрон сојот едно е од Кочани. Од Министерството за здравство информираат дека во лабораторијата на ИЈЗ секвенционирани се 24 примероци на пациенти од Кочани, Велес, Скопје, Богданци и Гевгелија а само кај девет од нив е констатиран Омикрон сој.

СПОРЕД ПОБАРАНАТА ИТНА ПОМОШ, НАЈМИРНА НОВОГОДИШНА НОЌ ВО ПОСЛЕНИТЕ ГОДИНИ

СПОРЕД ПОБАРАНАТА ИТНА ПОМОШ, НАЈМИРНА НОВОГОДИШНА НОЌ ВО ПОСЛЕНИТЕ ГОДИНИ

Новогодишната ноќ кога е во прашање побараната итна медицинска помош поминала релативно мирно и ако се направи споредба со претходните години таа е една од најмирните досега. Од 19:00 часот во петокот па до денес 08:00 часот итна медицинска помош побарале 25 пациенти. Двајца возрасни (маж и жена) биле во пијана состојба, тројца учествувале во…

ПРВОТО НОВОРОДЕНЧЕ ВО КОЧАНИ ВО 2022 ГОДИНА Е ДЕВОЈЧЕ, ГОДИНАТА ЌЕ БИДЕ УБАВА

ПРВОТО НОВОРОДЕНЧЕ ВО КОЧАНИ ВО 2022 ГОДИНА Е ДЕВОЈЧЕ, ГОДИНАТА ЌЕ БИДЕ УБАВА

На акушерското одделение при Општа Болница со проширена дејност во Кочани денес пред 15 часот се роди првото новороденче во 2022 година. Новороденчето е девојче и е втора рожба на мајката Ивана Тасова. Како што истакнува д-р Александар Серафимов – директор на Општа болница со проширена дејност, се работи за здраво женско дете со тежина…

ТРЕТА ГОДИНЕШНА КРВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЈА ВО ПС КОЧАНИ – СОБРАНИ 26 КРВНИ ЕДИНИЦИ

ТРЕТА ГОДИНЕШНА КРВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЈА ВО ПС КОЧАНИ – СОБРАНИ 26 КРВНИ ЕДИНИЦИ

Дека од година во година се поголема е  заинтересираноста на полициските службеници да бидат хумани и да даруваат крв се потврди на денешната трета по ред, воедно и последна годинешна крводарителска акција.   Иако постоеше доза на страв дека поради пандемија нема да има голем одѕив. сепак полициските службеници  и овој пат ја покажаа својата…

ОД ДЕНЕС ЗАПОЧНУВА ПРИЈАВУВАЊЕ ЗА ВАКЦИНАЦИЈА ОД СЕЗОНСКИ ГРИП

ОД ДЕНЕС ЗАПОЧНУВА ПРИЈАВУВАЊЕ ЗА ВАКЦИНАЦИЈА ОД СЕЗОНСКИ ГРИП

Од денеска започна пријавување за вакцинација против сезонски грип. Сите заинтересирани може да се пријават преку пополнување на формата на страницата vakcinacija.mk, а по пат на СМС ќе добијат информација за резервиран термин на пунктот кој ќе го изберат при регистрација. Веќе трета година по ред вакцината за стари лица (над 65 години), лица со…

ХУМАНОСТА НА ДЕЛО, СОБРАНИ ПОТРЕБНИТЕ ФИНАНСИСКИ СРЕДСТВА ЗА ЛЕКУВАЊЕ НА НАТАША СТЕФАНОВА ОД КОЧАНИ

ХУМАНОСТА НА ДЕЛО, СОБРАНИ ПОТРЕБНИТЕ ФИНАНСИСКИ СРЕДСТВА ЗА ЛЕКУВАЊЕ НА НАТАША СТЕФАНОВА ОД КОЧАНИ

Благодарение на хуманите граѓани од Кочани, регионот и од цела држава како и на оние од странство за кратко време откако беше објавено во медиумите, се собраа потребните средства за лекување на 27 годишната Наташа Стефанова од Кочани. Финансиската помош и е потребна за лекување и отстранување на туморот на мозокот, болест со која се…