Ознака: брана Гратче

ПАТЕКАТА ПОМЕЃУ МОТЕЛ И ХОТЕЛ „ГРАТЧЕ“ ВО ОЧАЈНА СОСТОЈБА

ПАТЕКАТА ПОМЕЃУ МОТЕЛ И ХОТЕЛ „ГРАТЧЕ“ ВО ОЧАЈНА СОСТОЈБА

И она што ќе го изградиме со сопствени средства или од некоја донација не знаеме да го сочуваме. Најдобар пример за тоа е изградената патека за туристите и за љубителите на природата која од стариот мотел „Гратче“ оди до Хотел „Гратче“. Патеката изградена со бекатон плочи од пред само пет години деновиве изгледа очајно. Од…

ПРАЗНИЧЕН ПЛИВАЧКИ МАРАТОН НА БОШКО ИЛИЕВ НА ЕЗЕРОТО ГРАТЧЕ

ПРАЗНИЧЕН ПЛИВАЧКИ МАРАТОН НА БОШКО ИЛИЕВ НА ЕЗЕРОТО ГРАТЧЕ

По вторпат во својата богата пливачка кариера, по повод 7 Септември, Денот на ослободувањето на Кочани, кавадарчанецот Бошко Илиев, специјалист по спортска медицина, пливаше маратон на езерото Гратче кај Кочани. 57-годишниот Илиев, со поддршка и придружба од членовите на здружението „Кочански рибар“, во водите на Гратче пливаше час и 40-ина минути. – Ова е мојот…

УБАВА ВЕСТ ЗА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ, ИМА ДОВОЛНО КОЛИЧИНА ВОДА ВО АКУМУЛАЦИИТЕ ЗА ОВАА СЕЗОНА

УБАВА ВЕСТ ЗА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ, ИМА ДОВОЛНО КОЛИЧИНА ВОДА ВО АКУМУЛАЦИИТЕ ЗА ОВАА СЕЗОНА

Снегот и дождовите ги наполнија акумулационите езера Калиманци и Гратче, така да ќе има доволно вода за целосно завршување на сезоната со наводнување. Во езерото „Калиманци“ максималната количина на вода на приливот треба да изнесува 115 милиони м3 вода а во моментот во езерото се измерени 111 милиони м3 вода. Езерото „Гратче“ кое собира максимална…

ДИВИТЕ КОПАЧИ СЕ ВРАТИЈА НАД БРАНАТА „ГРАТЧЕ“?

ДИВИТЕ КОПАЧИ СЕ ВРАТИЈА НАД БРАНАТА „ГРАТЧЕ“?

Наш сограѓанин ни испрати неколку фотографии од м.в. Градиште кое се наоѓа меѓу „Голема Река“ и „Мала Река“ над браната „Гратче“. Како што се гледа од приложените фотографии по се изгледа копачите по потрага најверојатно на злато повторно се имаат вратено на овој простор. Во Општина Кочани немаат никакви сознанија дека нешто е пријавено за…