Ознака: извидници

ИЗВИДНИЦИТЕ СО УШТЕ ЕДЕН ПРАКТИЧЕН ДЕН

ИЗВИДНИЦИТЕ СО УШТЕ ЕДЕН ПРАКТИЧЕН ДЕН

Пријатното и сончево време членовите на ИО „Ластовица“ од Кочани го искористија повторно да излезат во планина. Вчера, сабота (15.10.2022г.) 40 извидници и неколку симпатизери на одредот имаа целодневна настава во природа. Активностите започнаа од ЗРЦ Пониква со извиднички марш до врвот Панаѓур (1669м.). Трасата беше долга околу 7км. а децата уживаа во есенските бои…

КОЧАНСКИТЕ ИЗВИДНИЦИ И ВО МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ СО ПОЛНА ПАРЕА

КОЧАНСКИТЕ ИЗВИДНИЦИ И ВО МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ СО ПОЛНА ПАРЕА

Септември беше навистина плоден месец кога станува збор за ИО „Ластовица“ од Кочани. Тие и на дело покажаа дека се најактивната и најмасовната организација кога станува збор за младински активизам. Изминатиот викенд беше организирано пешачење до врвот Туртел на планината Плачковица. На хајкот имаше 30 деца и 10 возрасни учесници. Меѓу нив, освен старешините на…

КОЧАНСКИТЕ ИЗВИДНИЦИ ЈА РЕАЛИЗИРААТ ЗАЦРТАНАТА АГЕНДА

КОЧАНСКИТЕ ИЗВИДНИЦИ ЈА РЕАЛИЗИРААТ ЗАЦРТАНАТА АГЕНДА

ИО „Ластовица“ од Кочани со засилено темпо ја реализира својата зацртана агенда. Пред неколку дена заврши летниот извиднички камп во Охрид, кој претставува главна активност за сите извидници во државата. Кампот се одржа во периодот од 18 до 24 јули во Извидничкиот центар во Охрид. На него учествуваа околу 200 извидници од Скопје, Куманово, Штип,…

ПЕШАЧЕЊЕТО Е ЗДРАВЈЕ – ОПШТИНА КОЧАНИ И ИЗВИДНИЧКИОТ ОДРЕД „ЛАСТОВИЦА“ РЕАЛИЗИРАА ПРОШЕТКА ДО ГОЦЕВА ШУМА

ПЕШАЧЕЊЕТО Е ЗДРАВЈЕ – ОПШТИНА КОЧАНИ И ИЗВИДНИЧКИОТ ОДРЕД „ЛАСТОВИЦА“ РЕАЛИЗИРАА ПРОШЕТКА ДО ГОЦЕВА ШУМА

Во организација на Општина Кочани и Извидничкиот одред „Ластовица“, под мотото Пешачењето е здравје, утрово беше реализирана рекреативна прошетка до излетничкото место Гоцева Шума, на патот кон езерото Гратче. Во прошетката се вклучија претставници на Здружението за борба против рак на дојка и сите други видови рак „Борка – за секој нов ден“, членови на …

ПЕШАЧЕЊЕТО Е ЗДРАВЈЕ – ОПШТИНА КОЧАНИ И ИО „ЛАСТОВИЦА“ ОРГАНИЗИРААТ ПРОШЕТКА ДО „ГОЦЕВА ШУМА“

ПЕШАЧЕЊЕТО Е ЗДРАВЈЕ – ОПШТИНА КОЧАНИ И ИО „ЛАСТОВИЦА“ ОРГАНИЗИРААТ ПРОШЕТКА ДО „ГОЦЕВА ШУМА“

В сабота, на 14 мај, Општина Кочани во соработка со Извидничкиот одред „Ластовица“ од Кочани организира настан за промоција на здрав живот, под мотото Пешачењето е здравје. Рекреативната прошетка ќе се реализира на релацијата од Градскиот плоштад до Гоцева Шума, при што ќе се користи земјената пешачка патека од десната страна на коритото на Кочанска…

ИО „ЛАСТОВИЦА“ ГИ ЗАПОЧНА ПРОЛЕТНИТЕ АКТИВНОСТИ

ИО „ЛАСТОВИЦА“ ГИ ЗАПОЧНА ПРОЛЕТНИТЕ АКТИВНОСТИ

Денес ИО „Ластовица“ од Кочани организираше еднодневна извидничка акција со што ја започна сезоната на пролетни активност. Активностите се одржаа во м.в. Дабот во близина на село Бели до каде извидниците пристигнаа по пешачење од 1 час. За жал сликата што таму ја затекнаа не беше ни малку пријатна, па со мала еко-акција се обидоа…

ДЕЛЕГАЦИЈА ОД ИО „ЛАСТОВИЦА“ МУ СЕ ПОКЛОНИ НА ВЕЛИКАНОТ

ДЕЛЕГАЦИЈА ОД ИО „ЛАСТОВИЦА“ МУ СЕ ПОКЛОНИ НА ВЕЛИКАНОТ

Делегација од 10 извидници денес го претставуваше ИО „Ластовица“ од Кочани на свечениот настан по повод 117 години од загинувањето на македонскиот револуционер Никола Карев. Настанот се случи во М.В. Свиланово, во близина на селото Рајчани на падините на Осоговските Планини, во меморијалниот парк посветен на Карев. Извидниците својот марш го започнаа од манастирот „Св….

СООПШТЕНИЕ:

СООПШТЕНИЕ:

Извиднички Одред „Ластовица“ од Кочани започна со ажурирање на списоците на постојните и упис на нови членови. Извидниците се поделени во три категории: 1) развигорци – од 7 до 10 години (од второ до петто одделение основно образование) 2) помлади извидници и извиднички – од 11 до 14 години (од шесто до девето одделение основно…

СО ЕКО АКЦИЈА ИО „ЛАСТОВИЦА“ ОД КОЧАНИ ГО ОДБЕЛЕЖА „СВЕТСКИОТ ДЕН НА ИЗВИДНИЦИТЕ“

СО ЕКО АКЦИЈА ИО „ЛАСТОВИЦА“ ОД КОЧАНИ ГО ОДБЕЛЕЖА „СВЕТСКИОТ ДЕН НА ИЗВИДНИЦИТЕ“

По повод 22 февруари, „Светски ден на извидниците“ ИО „Ластовица“ од Кочани организираше  еко-акција со што на еден симболичен начин го одбележа празникот.  На потегот од „Мостот кај Зебец“ па сé до Рекреативниот центар „Бавчалук“ беа засадени 22 седници, кои го симболизираат  денот на извидниците. Со ова кочанските извидници се вклучија во активностите за ревегетација…

ИЗВИДНИЧКИОТ ОДРЕД „ЛАСТОВИЦА“ СО АКЦИЈА ЗА ЗАСАДУВАЊЕ САДНИЦИ

ИЗВИДНИЧКИОТ ОДРЕД „ЛАСТОВИЦА“ СО АКЦИЈА ЗА ЗАСАДУВАЊЕ САДНИЦИ

Преставници од извидничкиот одред „Ластовица“ – Кочани денеска се сретнаа со градоначалникот на Општина Кочани, Љупчо Папзов. На денешната средба извидниците го запознаа градоначалникот со нивните активности и планови. Како една од нивната предвидена активност деновиве ќе биде засадување садници. Активноста за пошумување ќе се спроведе овој вторник, 22.02.2022 година на локалитетот „Бавчалук“, со поддршка…

 • 1
 • 2