Ознака: лозари

ЛОЗАРИТЕ  ГО  ОДБЕЛЕЖАА  ПРАЗНИКОТ  „СВЕТИ  ТРИФУН“,  ЗАШТИТНИКОТ  НА  ЛОЗЈАТА

ЛОЗАРИТЕ ГО ОДБЕЛЕЖАА ПРАЗНИКОТ „СВЕТИ ТРИФУН“, ЗАШТИТНИКОТ НА ЛОЗЈАТА

Традицијата продолжува. Денес лозарите го одбележаа својот голем празник „Свети Трифун“ заштитникот на лозјата. Уште во претпладневните часови семејствата што имаат лозја во придружба на најблиски како и на голем број пријатели се упатија кон своите лозови насади за да уште еднаш со закројување на лозите си посакаат богат род. Додека домаќините кои традицијата ја…