ЛОЗАРИТЕ ГО ОДБЕЛЕЖАА ПРАЗНИКОТ „СВЕТИ ТРИФУН“, ЗАШТИТНИКОТ НА ЛОЗЈАТА

февруари 14, 2024
0 минути

Традицијата продолжува. Денес лозарите го одбележаа својот голем празник „Свети Трифун“ заштитникот на лозјата.

Уште во претпладневните часови семејствата што имаат лозја во придружба на најблиски како и на голем број пријатели се упатија кон своите лозови насади за да уште еднаш со закројување на лозите си посакаат богат род.

Додека домаќините кои традицијата ја наследиле од своите предци и со голем мерак и задоволство ја пренесуваат од колено на колено ги кроеја лозовите насади, останатите членови од семејството, истураа врз стеблото и коренот вино и ракија, она вино и ракија што можеби токму оваа лоза го дала, но се разбира, претходната година.

По закројувањето следуваше дружбата со убава ракија и вино, испробана туршија и разгорена скара и по некоја песна.

Знаат лозарите да си го пречекаат и да си го прослават „Свети Трифун“.

Нека е за многу години

С. Ивановски

КОМЕНТАРИТЕ  СО  НАВРЕДЛИВА  СОДРЖИНА  И  ВУЛГАРНОСТИ  ЌЕ  БИДАТ  ИЗБРИШАНИ