едукација

СПРОВЕДЕНА ЗАЕДНИЧКА АКЦИЈА ЗА ПРЕВЕНЦИЈА И ЗАШТИТА ОД ШУМСКИ ПОЖАРИ

СПРОВЕДЕНА ЗАЕДНИЧКА АКЦИЈА ЗА ПРЕВЕНЦИЈА И ЗАШТИТА ОД ШУМСКИ ПОЖАРИ

Викендов Територијалната противпожарна единица – Кочани, Доброволното противпожарно друштво – Кочани, Дирекцијата за заштита и спасување и Одделението за внатрешни работи – Кочани спроведоа заедничка акција за превенција и заштита од шумски пожари. На граѓаните што патуваа кон Пониква и кон браната Гратче им делеа информативно-едукативен материјал – Прирачник за заштита и превенција од пожари…

ЛЕТЕН КАМП ЗА МЛАДИ ИНФОРМАТИЧАРИ „БИСТРИ УМОВИ“

ЛЕТЕН КАМП ЗА МЛАДИ ИНФОРМАТИЧАРИ „БИСТРИ УМОВИ“

На Пониква, на Осоговските Планини се одржува вториот Национален камп за млади информатичари, чиј организатор е Здружението „Бистри умови“ од Кочани, со поддршка од Здружението на информатичари на Македонија. На еднонеделниот камп учествуваат 12 ученици, најдобрите информатичари од државата, со кои работат по четворица професори и студенти ментори од Факултетот за информатички науки и компјутерско…

СО ШТО ЖИТЕЛИТЕ НА ОПШТИНА КОЧАНИ ЈА ЗАСЛУЖИЈА ОВАА СЕКОЈДНЕВНА ТОРТУРА?

СО ШТО ЖИТЕЛИТЕ НА ОПШТИНА КОЧАНИ ЈА ЗАСЛУЖИЈА ОВАА СЕКОЈДНЕВНА ТОРТУРА?

Премногу проблеми се наталожија врз грбот на жителите на Општина Кочани во последните две децении, а како што стојат работите никој ниту е заинтересиран сето тоа да го спречи ниту да ги заштити кочанчани. ПРВО – Моментно еден од најголемите проблеми со кои се соочуваат жителите на Општина Кочани е загадувањето од некогаш Градската депонија…

ПСК „ОСОГОВО„ – КОЧАНИ РЕАЛИЗИРАШЕ ДВЕ АКЦИИ СО УЧЕНИЦИТЕ ОД ООУ „РАДЕ КРАТОВЧЕ“ – КОЧАНИ

ПСК „ОСОГОВО„ – КОЧАНИ РЕАЛИЗИРАШЕ ДВЕ АКЦИИ СО УЧЕНИЦИТЕ ОД ООУ „РАДЕ КРАТОВЧЕ“ – КОЧАНИ

Во соработка со  ООУ „Раде Кратовче“ – Кочани,  ПСК „Осогово“ – Кочани денес реализира две различни акции со учениците од училиштето. Едната акција се реализираше на спортскиот центар „Бавчалук“ во Кочани, а другата на Туристичкиот локалитет „Пониква“ со искачување на највисокиот врв на Пониква- врвот „Панаѓур“ 1669 мнв. На учениците попатно им беше објаснувано за…

РЕАЛИЗИРАНА ЕДУКАТИВНА РАБОТИЛНИЦА „СПОДЕЛУВАЊЕ ЗНАЕЊА ЗА ИГРАТА ШАХ ВО БИБЛИОТЕКА“

РЕАЛИЗИРАНА ЕДУКАТИВНА РАБОТИЛНИЦА „СПОДЕЛУВАЊЕ ЗНАЕЊА ЗА ИГРАТА ШАХ ВО БИБЛИОТЕКА“

Денеска во библиотека „Искра“ се реализираше едукативна работилница на тема ,,Споделување знаења за играта шах во библиотека”” во која учениците Јован Филипов, Драган Хаџи Василев, Филип Стојанов и нашата истакната шахистка Јована Давиткова, ученици во СУ ,,Гошо Викентиев” Кочани, Младинска организација „Авангарда“, со голем ентузијазам ги пренесоа своите знаење за играта шах на учениците од…

АКТИВНОСТИ ЗА ПОДОБРУВАЊЕ НА БЕЗБЕДНОСТА НА ДЕЦАТА ВО СООБРАЌАЈОТ

АКТИВНОСТИ ЗА ПОДОБРУВАЊЕ НА БЕЗБЕДНОСТА НА ДЕЦАТА ВО СООБРАЌАЈОТ

Во пресрет на 24 Мај – Денот на сесловенските просветители, Свети Кирил и Методиј, претставници од Општина Кочани, Општинскиот совет за безбедност во сообраќајот на патиштата, МВР и ученици од СОУ „Гошо Викентиев“ реализираа едукативна средба со третоодделенци од ОУ „Свети Кирил и Методиј“ во Кочани. Настанот има цел да придонесе во унапредувањето на безбедноста…

ПРЕВЕНТИВНИ АКТИВНОСТИ НА ПС КОЧАНИ

ПРЕВЕНТИВНИ АКТИВНОСТИ НА ПС КОЧАНИ

Вчера (01.05.) во околината на излетничките места на Пониква, кај селата Бели, Пантелеј, Нивичани и кај брана Градче, кочанско, полициски службеници од Полициската станица Кочани спроведоа превентивна активност под мотото – „Не уништувајте ја природата“. При спроведувањето на превентивната активност остварен е непосреден контакт со граѓаните кои во пресрет на празникот на трудот 1-ви Мај…

АПЕЛ ДО ЖИТЕЛИТЕ НА ВИНИЦА ЗА УЧЕСТВО ВО КАМПАЊАТА ЗА ОДГОВОРНО И БЕЗБЕДНО ДЕТСТВО ВО ВИНИЦА

АПЕЛ ДО ЖИТЕЛИТЕ НА ВИНИЦА ЗА УЧЕСТВО ВО КАМПАЊАТА ЗА ОДГОВОРНО И БЕЗБЕДНО ДЕТСТВО ВО ВИНИЦА

Соопштение На ден 16.03.2024 (сабота) во училишниот двор на ОУ “Гоце Делчев” во 11:30h ќе се одржи кампања за одговорно и безбедно детство во Виница. “Дизајнирај го својот БЕЗБЕДЕН СВЕТ. Дојди и КРЕИРАЈ го твојот сообраќаен знак!” Со оваа порака, ние, група на засеганати граѓанки од Виница ги повикуваме граѓаните и учениците да дојдат, заеднички…

ПРОЕКТ ЗА ПОБЕЗБЕДНА ИНКЛУЗИВНА ЗАЕДНИЦА ЗА ДЕЦАТА ПРЕЛУ ПОЧИТУВАЊЕ НА ПРАВОТО НА ДЕТЕТО

ПРОЕКТ ЗА ПОБЕЗБЕДНА ИНКЛУЗИВНА ЗАЕДНИЦА ЗА ДЕЦАТА ПРЕЛУ ПОЧИТУВАЊЕ НА ПРАВОТО НА ДЕТЕТО

Денеска во Мултикултурниот центар во Кочани се одржа настан под наслов „Кон побезбедна и инклузивна заедница за децата преку почитувањето на правото на детето“ во организација на Здружението Двојна Надеж од Штип.   Целта на проектот е подигање на свеста и капацитетите на децата и на креаторите на јавни политики за поголема инклузивност и безбедност…

МАКЕДОНСКО-БУГАРСКАТА СТОПАНСКА КОМОРА ОРГАНИЗИРАШЕ БЕСПЛАТНА ОБУКА ЗА НЕЈЗИНИТЕ ЧЛЕНКИ

МАКЕДОНСКО-БУГАРСКАТА СТОПАНСКА КОМОРА ОРГАНИЗИРАШЕ БЕСПЛАТНА ОБУКА ЗА НЕЈЗИНИТЕ ЧЛЕНКИ

На 21 и 22.02.2024, во организација на Македонско – Бугарската Стопанска Комора, се одржа дводневна Тематска обука со наслов: „Финансиска писменост – Анализа на финансиски извештаи на компаниите и финансиски параметри. Во рамките на оваа обука беа опфатени следниве теми: Финансиски извештаи (Биланс на Состојба,Биланс на Успех и Извештај за Кеш Флоу) Финансиски параметри (коефициенти…

 • 1
 • 2