уметност

ВО ЧЕТВРТОК ИЗЛОЖБА „ВИЗИИ – ГЛАВА ПОЛНА СО ЛУЃЕ“, РОДОЉУБ АНАСТАСОВ ЗА ПРВ ПАТ ВО КОЧАНИ

ВО ЧЕТВРТОК ИЗЛОЖБА „ВИЗИИ – ГЛАВА ПОЛНА СО ЛУЃЕ“, РОДОЉУБ АНАСТАСОВ ЗА ПРВ ПАТ ВО КОЧАНИ

Музејот на град Скопје во соработка со НУ- Центарот за култура „Бели мугри”- Кочани , на 13.06. 2024 година, в четврток со почеток во 12.00 часот, во салон „Фоаје 1“ ќе има особена чест, пред јавноста во Кочани да ја претстави изложбата „ВИЗИИ – Глава полна со луѓе“ со дела од доајенот на македонското сликарство,…

ГРАН-ПРИ НАГРАДА ЗА УЧИЛИШТЕТО ЗА ЦРТАЊЕ И СЛИКАЊЕ ПРИ НУЦК „БЕЛИ МУГРИ“ – КОЧАНИ

ГРАН-ПРИ НАГРАДА ЗА УЧИЛИШТЕТО ЗА ЦРТАЊЕ И СЛИКАЊЕ ПРИ НУЦК „БЕЛИ МУГРИ“ – КОЧАНИ

Училиштето за цртање и сликање при НУЦК “Бели мугри” -Кочани и оваа година зема учество со своите ученици Лина Спасова, Борис Цветков и Огнен Цеков во РЕПУБЛИЧКИ ДЕТСКИ СРЕДБИ “ЦВЕЌЕ 2024” 31.05.2024 (петок) Освоивме гранд при во цртање во природа Ученичката Мила Захариева освои прво место на Изложбата на цртежи од ликовен конкурс на тема…

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА НА СОВРЕМЕН МАКЕДОНСКИ ФИЛИГРАНСКИ НАКИТ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА НА СОВРЕМЕН МАКЕДОНСКИ ФИЛИГРАНСКИ НАКИТ

Денес во „Фоаје 1“ во НУЦК „Бели Мугри“ во Кочани беше отворена изложба на современ македонски филигрански накит од авторката Марија Милошевска од Скопје која по професија е етнолог.   Поставувањето на изложбата како Проект е дел од годинешната програма на НУЦК „Бели Мугри“ – Кочани и истата е целосно покриена од Министерството за култура…

ОТВОРЕНА ЛИКОВНАТА ИЗЛОЖБА „СВЕТОТ НА ПЧЕЛАТА“

ОТВОРЕНА ЛИКОВНАТА ИЗЛОЖБА „СВЕТОТ НА ПЧЕЛАТА“

Со отворање на ликовна изложба „Светот на пчелата“ која од денес е поставена на западната тераса во НУЦК „Бели Мугри“ во Кочани, Пчеларското Здружение „Матица“ од Кочани го одбележа „Меѓународниот ден на пчелата“. Настанот го посетија градоначалникот Љупчо Папазов и секретарот на Општина Кочани Драган Ананиев и истиот имаше за цел да се укаже значењето…

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА НА УЧЕНИЦИТЕ ОД УЧИЛИШТЕТО ЗА ЦРТАЊЕ И СЛИКАЊЕ ПРИ НУЦК „БЕЛИ МУГРИ“ – КОЧАНИ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА НА УЧЕНИЦИТЕ ОД УЧИЛИШТЕТО ЗА ЦРТАЊЕ И СЛИКАЊЕ ПРИ НУЦК „БЕЛИ МУГРИ“ – КОЧАНИ

Повеќе од седумдесеттина дела  изработени во различни ликовни техники кои во последните три месеци на слободна тема ги создаваа учениците од училиштето за цртање и сликање при НУЦК „Бели Мугри“ – Кочани се дел од изложбата која во петокот беше отворена во Фоаје 2 при НУЦК „Бели Мугри“ во Кочани. Александра Димитрова ментор во Школата…

ВО ПЕТОК ИЗЛОЖБА НА УЧЕНИЦИТЕ ОД УЧИЛИШТЕТО ЗА ЦРТАЊЕ И СЛИКАЊЕ ПРИ НУЦК „БЕЛИ МУГРИ“ – КОЧАНИ

ВО ПЕТОК ИЗЛОЖБА НА УЧЕНИЦИТЕ ОД УЧИЛИШТЕТО ЗА ЦРТАЊЕ И СЛИКАЊЕ ПРИ НУЦК „БЕЛИ МУГРИ“ – КОЧАНИ

Учениците од Училиштето за цртање и сликање при НУЦК “Бели мугри” -Кочани во последните три месеци создадоа збирка на дела работени на слободна тема. Нивните дела ќе бидат изложени на 10 мај 2024 година (петок) во 19:00ч на западна тераса на НУЦК “Бели мугри” -Кочани. Ве покануваме да бидете дел од овој настан и заедно…

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ИНФИНИТИ“ – ДЕЛА ОД ЖЕНИ УМЕТНИЦИ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ИНФИНИТИ“ – ДЕЛА ОД ЖЕНИ УМЕТНИЦИ

Во Центарот за култура „Бели мугри“ е отворена изложбата „Инфинити“, со ликовни дела од од жени уметници. Во Салонот фоаје 2 се претставени триесетина ликовни дела изработени во различни техники: масло на платно, акрил, колаж, комбинирана техника, плакат. Авторки се шеснаесет уметници од Кочани, Виница и Зрновци: Маја Анастасова Христова, Александра Димитрова, Марија Мицова Гацова,…