Ознака: мурали

ЗАВРШЕНИ МУРАЛИТЕ НА УЛИЦАТА „ДИМИТАР ВЛАХОВ“ ВО КОЧАНИ

ЗАВРШЕНИ МУРАЛИТЕ НА УЛИЦАТА „ДИМИТАР ВЛАХОВ“ ВО КОЧАНИ

Завршени се двата мурала на улица „Димитар Влахов“ во Кочани кои на влезот на градот му дадоа урбано обележје. Муралите претставуваат комбинација на традиционални и карактеристични мотиви за Кочани, во кои доминираат фолклорни елементи, препознатливи објекти од општината и стилизација на оризот како специфична култура за Кочанско. Во периодот кој следува просторот опфатен со мурали…

СЕ ОФОРМУВА ВТОРИОТ МУРАЛ НА УЛИЦАТА „ДИМИТАР ВЛАХОВ“

СЕ ОФОРМУВА ВТОРИОТ МУРАЛ НА УЛИЦАТА „ДИМИТАР ВЛАХОВ“

Уметникот Дејвид Стоилковски од Куманово работи на вториот мурал на потпорниот ѕид на ул. „Димитар Влахов“ во Кочани.  Муралот претставува комбинација на традиционални и карактеристични мотиви за Кочани, во кои доминираат фолклорни елементи, стилизација на оризот како специфична култура за Кочанско и препознатливи објекти од општината. Граѓани коишто минуваат покрај работилницата на отворено, го поздравуваат …

ИЗРАБОТКА НА МУРАЛИ ВО ТЕАТАР КОМЕДИЈА ПО ПОВОД ПРОЕКТОТ , ,ЦРТАЈ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК“

ИЗРАБОТКА НА МУРАЛИ ВО ТЕАТАР КОМЕДИЈА ПО ПОВОД ПРОЕКТОТ , ,ЦРТАЈ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК“

Заврши реализацијата на проектот ,,ХА-ХА-ХА! АЗБУКА НА КОМЕДИЈАТА“ – реализиран од тајфата на академскиот уметник Орхан Ќамил од Кочани, а финансиран од Министерството за култура. Сликањето на муралите се одвиваше четири дена и се адаптира на амбиентот и на програмата на Театар Комедија и Бистро Комедија. Учесниците во проектот – Викторија Митева, Данче Ефтимова, Давид…

ПОЗНАТИ УМЕТНИЦИ ИЗРАБОТИЈА НОВИ МУРАЛИ ВО КОЧАНИ

ПОЗНАТИ УМЕТНИЦИ ИЗРАБОТИЈА НОВИ МУРАЛИ ВО КОЧАНИ

На ѕидот од ОУ „Св. Кирил Методиј“, видлив од источниот влез на СОУ „Љупчо Сантов“ се изработени мурали од познатите автори Филип Конески, Марјан Димиќ и Драган Китановски, сите од Скопје. Муралите се спој на неколку стилови во кои доминира линијата на илустрации, во кои се вклопени и мотиви поврзани со Кочани. Изработката на муралите…