Ознака: роми

СО КУЛТУРНО-ЗАБАВНА ПРОГРАМА ЗАВРШИ ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА ДЕНОТ НА РОМИТЕ ВО КОЧАНИ

СО КУЛТУРНО-ЗАБАВНА ПРОГРАМА ЗАВРШИ ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА ДЕНОТ НА РОМИТЕ ВО КОЧАНИ

Синоќа, на Градскиот плоштад во Кочани се одржа културно-забавна програма, со која Општина Кочани го заокружи одбележувањето на 8 Април – Меѓународниот ден на Ромите. Публиката имаше можност да го проследи музичкиот настап на учениците Амит Ибраимов и Севгулана Ибраимова од Кочани, на повеќе интерпретатори, оркестри и бендови, како и стендапот со „Мртва инфузија“ од…

ТРИБИНА: „РОМИТЕ ВО КОЧАНИ ДЕНЕС“

ТРИБИНА: „РОМИТЕ ВО КОЧАНИ ДЕНЕС“

Во рамките на програмата на Општина Кочани за одбележување на Меѓународниот ден на Ромите, денеска во салата на Мултикултурниот центар се одржа трибина на темата „Ромите во Кочани денес“. Трибината, со свое излагање за реализираните активности за ромската заедница во Кочани, ја отвори градоначалникот Љупчо Папазов, кој говореше за општинските мерки и активности во повеќе…

ЗАПОЧНА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА 8 АПРИЛ, МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА РОМИТЕ

ЗАПОЧНА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА 8 АПРИЛ, МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА РОМИТЕ

Општина Кочани започна со одбележувањето на 8 Април, Меѓународниот ден на Ромите во соработка со ромски граѓански здруженија. Утрово на јарболите пред општинската зграда беше кренато ромското знаме, а градоначалникот Љупчо Папазов оствари средба со претставници на ромската заедница. Одбележувањето на 8 Април ќе продолжи на 11 април со одржување на трибина под наслов „Ромите…

ОД ПОНЕДЕЛНИК ЗАПОЧНУВА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА 8. АПРИЛ – МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА РОМИТЕ

ОД ПОНЕДЕЛНИК ЗАПОЧНУВА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА 8. АПРИЛ – МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА РОМИТЕ

Општина Кочани во соработка со граѓански организации ја подготви програмата за одбележување на 8 Април – Меѓународниот ден на Ромите. По повод празникот, в понеделник, ќе биде подигнато ромското знаме на јарболот пред општинската зграда, а градоначалникот Љупчо Папазов организира прием на претставници од ромскиот невладин сектор и соработници кои даваат континуирана поддршка во актуализирањето…

ГРАЃАНИТЕ ПРАШУВААТ „КОИ СЕ НОВИТЕ ГОСТИ“

ГРАЃАНИТЕ ПРАШУВААТ „КОИ СЕ НОВИТЕ ГОСТИ“

Три фотографии со краток текст само што добивме, а тој ласи: „Овие луѓе со коњската кола веќе трета ноќ поминуваат овде, овде спијат, вржат нужда каде сакаат и паркот и околината полека ја уништуваат. Првиот ден помисливме дека нешто е во врска, со фестивалот, но веќе трета ноќ како тие спијат на отворено. На сликите…

СРЕДБА ВО РАМКИТЕ НА ПРОГРАМАТА „ПРОМОВИРАЊЕ НА ДОБРО ВЛАДЕЕЊЕ И ЗАЈАКНУВАЊЕ НА РОМИТЕ НА ЛОКАЛНО НИВО“

СРЕДБА ВО РАМКИТЕ НА ПРОГРАМАТА „ПРОМОВИРАЊЕ НА ДОБРО ВЛАДЕЕЊЕ И ЗАЈАКНУВАЊЕ НА РОМИТЕ НА ЛОКАЛНО НИВО“

Во рамките на втората фаза од РОМАКТЕД-програмата на Советот на Европа и Европската Унија – „Промовирање на добро владеење и зајакнување на Ромите на локално ниво“, вчера во салата за состаноци во Општина Кочани  беше реализирана средба на  претставниците на Советот на Европа, Институтот за анализи „Ромалитико“, координаторот од Општината и фасилитаторот за Општина Кочани. На…

ОПШТИНА КОЧАНИ ГО ОДБЕЛЕЖА 8 . АПРИЛ – МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА РОМИТЕ

ОПШТИНА КОЧАНИ ГО ОДБЕЛЕЖА 8 . АПРИЛ – МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА РОМИТЕ

Општина Кочани во соработка со ромски граѓански здруженија денеска го одбележа 8 Април, Меѓународниот ден на Ромите. Во пресрет на празникот, на јарболите пред општинската зграда утрово беше кренато ромското знаме, а градоначалникот Љупчо Папазов оствари средба со претставници на ромската заедница, на која беше разговарано за политиките и надлежностите во кои треба да се…

ОТВОРЕН УЧИЛИШЕН КЛУБ ЗА ПОДДРШКА НА УЧЕНИЦИТЕ РОМИ ВО СОУ „ГОШО ВИКЕНТИЕВ“

ОТВОРЕН УЧИЛИШЕН КЛУБ ЗА ПОДДРШКА НА УЧЕНИЦИТЕ РОМИ ВО СОУ „ГОШО ВИКЕНТИЕВ“

Денеска во СОУ „Гошо Викентиев“ отворен e училишен клуб за поддршка на учениците Роми од средното училиште. За реализација на овој проект обезбедена е училница и компјутерска опрема, со цел полесно совладување на наставниот материјал и полесно извршување на училишните задачи. Проектот исто така има за цел поголема вклученост на учениците Роми во дуалните паралелки…

ТЕМАТСКИ НАСТАН ПО ПОВОД 8-МИ АПРИЛ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА РОМИТЕ

ТЕМАТСКИ НАСТАН ПО ПОВОД 8-МИ АПРИЛ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА РОМИТЕ

Попладнево во салата на „Мултикултурниот Центар“ во Кочани се одржа тематски настан по повод 8-ми Април Меѓународниот ден на ромите. По интонирањето на Македонската и Ромската химна присутните во салата во главно членови на АГЗ од Кочани, Виница и Штип беа запознаени со целта од одржувањето на овој настан, за да потоа биде дадено кратко…

ИНТЕРВЈУ: ЏЕВАТ АЗИЗОВ, ВРАБОТЕН ВО ТЕКСТИЛНА КОМПАНИЈА „ДЕЛТЕКС“

ИНТЕРВЈУ: ЏЕВАТ АЗИЗОВ, ВРАБОТЕН ВО ТЕКСТИЛНА КОМПАНИЈА „ДЕЛТЕКС“

КОЈ  САКА  ДА  РАБОТИ,  ТОЈ  ЌЕ  ИМА Во компанијата Делтекс работите повеќе од две години. Што значи ова за Вас како млад човек кој одлучил да живее и егзистира во Кочани? „Тука ми е супер. Одлично сум прифатен од сите. Работата за мене значи осамостојување и подобар живот, не сум зависен од никого и сам…

 • 1
 • 2