УШТЕ ЕДНО УСПЕШНО ИЗДАНИЕ НА „САКУРА ФЕСТИВАЛ“

јуни 3, 2024
1 минути

Во сабота 1 jуни во младинскиот културен центар се одржа третото издние на фестивалот на јапонска култура Сакура. И покрај повеќето интересни настани кои се случуваа тој ден ни Скопје, посетеноста беше доста голема.

Фестивалот се одвиваше на повеќе сцени и вклучуваше изложби, боречки вештини, балетски перформанс, пијано концерт, гејминг натпревари, мода, штандови за продажба и храна, презентации и панел дискусии.

Поголем дел од учесниците беа македонци инспирирани од јапонската култура, а во панел дискусии, презентации и работилници беа вклучени и јапонски граѓани кои живеат во Скопје.

Од организацијата нагласија дека целта на овој настан е да се покаже дека со желба и ентузијазам може се да се оствари преку граѓанско здружување и многу работа. Јапонската култура е инспирација за нив да го зголемат значењето на општествената одговорност – која е на многу високо ниво во Јапонија.

Работа за унапредување на општеството преку личен пример во областа на културата е она што ги мотивира да организираат вакви настани.

Организацијата Јапан.нет.мк е граѓанско здружение кое има за цел унапредување на културата во земјава преку организирање настани од сите области на културата инспирирани од јапонското чувство за одговорност, почитување на природата и посебна почит кон естетиката.

КОМЕНТАРИТЕ  СО  НАВРЕДЛИВА  СОДРЖИНА  И  ВУЛГАРНОСТИ  ЌЕ  БИДАТ  ИЗБРИШАНИ