Ознака: фестивал

ЗАПОЧНА ФЕСТИВАЛОТ ЗА ДЕЦАТА, КНИГИТЕ И МУЗИКАТА „ДРУГАРУВАЊЕТО СО КНИГИТЕ НИ Е ПЕСНА“

ЗАПОЧНА ФЕСТИВАЛОТ ЗА ДЕЦАТА, КНИГИТЕ И МУЗИКАТА „ДРУГАРУВАЊЕТО СО КНИГИТЕ НИ Е ПЕСНА“

Посебна радост на Денот на книжевноста за деца, што на отворањето на Фестивалот на децата, книгите и музиката во Библиотека „Искра“ ја претставив „Другарче“ од Питер Колвајк, во издание на „Антолог“ – Книжевен центар. Затоа што оваа книга за деца и за возрасни ќе поттикне да размислиме колку вистински ја остваруваме сопствената животна мисија. Затоа…

ТРЕТО МЕСТО ЗА ПРОЕКТОТ НА ООУ „КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ – ОБЛЕШЕВО И СОУ „ЉУПЧО САНТОВ“ – КОЧАНИ НА НАУЧНИОТ ФЕСТИВАЛ ВО ТЕТОВО

ТРЕТО МЕСТО ЗА ПРОЕКТОТ НА ООУ „КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ – ОБЛЕШЕВО И СОУ „ЉУПЧО САНТОВ“ – КОЧАНИ НА НАУЧНИОТ ФЕСТИВАЛ ВО ТЕТОВО

ООУ Климент Охридски -Облешево во соработка со СОУ Љупчо Сантов –Кочани, На 18-11 2023г. учествуваа во Тетово ,Р.Македонија, на Science on Stage North Macedonia и STEMLab , Научниот фестивал „Science on Stage Festival – North Macedonia“, каде наставниците ги претставија своите иновативни проекти од областа на STEM образованието. Третото место го освоија Борче Алексов професор…

КОЧАНИ БЕШЕ ДОМАЌИН НА 52. ДРЖАВЕН ФЕСТИВАЛ НА АМАТЕРСКИ ФИЛМ НА МАКЕДОНИЈА

КОЧАНИ БЕШЕ ДОМАЌИН НА 52. ДРЖАВЕН ФЕСТИВАЛ НА АМАТЕРСКИ ФИЛМ НА МАКЕДОНИЈА

Во организација на Кино сојузот на Македонија и Народна техника на Македонија, во петокот, во салата на Мултикултурниот центар во Кочани се одржа 52. Државен фестивал на аматерски филм на Македонија. Златна плакета во категоријата документарен филм и Златна плакета за монтажа доби филмот „Трпејца“ на авторот Томе Љушев од Охрид; Златна плакета за краток…

ВО БЕЛГАРД ОДРЖАН ФЕСТИВАЛОТ ЗА ХУМОР И САТИРА „САТИРА ФЕСТ 2023“

ВО БЕЛГАРД ОДРЖАН ФЕСТИВАЛОТ ЗА ХУМОР И САТИРА „САТИРА ФЕСТ 2023“

Во организација на Белградски афористички круг во Белград (Република Србија) се одржа 21. издание на меѓународниот фестивал за хумор и сатира „Сатира фест 2023“. На фестивалот учествуваа голем број  учесници од сите републики на некогашна Југославија а Македонија ја претставија: Јане Атанасов, Миле Ѓорѓијоски, Ацо Ѓорѓиев, Атанас Кралевски и Димитар Илиев – Вилазорски. Наградата „Весна…

КОЧАНИ ДОМАЌИН НА 52. ДРЖАВЕН ФЕСТИФАЛ НА АМАТЕРСКИ ФИЛМ НА МАКЕДОНИЈА

КОЧАНИ ДОМАЌИН НА 52. ДРЖАВЕН ФЕСТИФАЛ НА АМАТЕРСКИ ФИЛМ НА МАКЕДОНИЈА

В петок, на 20 октомври, со почеток во 19 ч., во салата на Мултикултурниот центар во Кочани ќе се одржи 52. Државен фестивал на аматерски филм на Македонија. Во организација на Кино сојузот на Македонија и Народна техника на Македонија пред кочанската публика ќе бидат прикажани аматерски филмови изработени на конкурсот  за 52. ДФНФ во…

НА ПОНИКВА СЕ ОДРЖА 16. МЕЃУНАРОДЕН ВЛАШКИ ЕТНОФЕСТИВАЛ „ЗА ПЕТРОВДЕН СИТЕ НА ПЛАНИНА“

НА ПОНИКВА СЕ ОДРЖА 16. МЕЃУНАРОДЕН ВЛАШКИ ЕТНОФЕСТИВАЛ „ЗА ПЕТРОВДЕН СИТЕ НА ПЛАНИНА“

Во организација на влашката пејачка група „Грамостеањ“ од Скопје, а со поддршка од Општина Кочани, на Пониква, на Осоговските Планини се одржа 16. Меѓународен влашки етнофестивал „За Петровден сите на планина“. Во програмскиот дел настапија стотина учесници од домашни фолклорни групи и друштва, а имаше и гости од Романија кои се претставија со влашки песни…

ОДРЖАНО 48-ТО ИЗДАНИЕ НА ДЕТСКИОТ ПОЕТСКИ ФЕСТИВАЛ „МАЈСКИ ЦВЕТ“

ОДРЖАНО 48-ТО ИЗДАНИЕ НА ДЕТСКИОТ ПОЕТСКИ ФЕСТИВАЛ „МАЈСКИ ЦВЕТ“

Во организација на ЈОУ Библиотека „Искра“ од Кочани и Литературен Клуб „Копнеж“ од Кочани денес во малата сала на „Мултикултурниот Центар“ се одржа 48-то издание на Детскиот поетски фестивал „Мајски Цвет“. На фестивалот зедоа учество млади поети од основните училишта, литературните клубови и библиотеките од Општините Кочани, Зрновци, Чешиново-Облешево, Виница, Свети Николе, Пробиштип, Радовиш и…

МЕЃУНАРОДЕН ВЛАШКИ ЕТНОФЕСТИВАЛ „НА ПЕТРОВДЕН СИТЕ НА ПЛАНИНА“

МЕЃУНАРОДЕН ВЛАШКИ ЕТНОФЕСТИВАЛ „НА ПЕТРОВДЕН СИТЕ НА ПЛАНИНА“

Влашката пејачка група „Грамостеањ“ од Скопје беше организатор на 15. Меѓународен влашки етнофестивал „На Петровден сите на планина“, што денеска се одржа во рекреативниот центар Пониква на Осоговските Планини. На фестивалот годинава настапија шест фолклорни групи од земјава и странство, кои се претставија со дел од богатото народно музичко творештво од регионот од кој доаѓаат….

ОДРЖАНО 47 ИЗДАНИЕ НА ДПФ „МАЈСКИ ЦВЕТ 2022“

ОДРЖАНО 47 ИЗДАНИЕ НА ДПФ „МАЈСКИ ЦВЕТ 2022“

Во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ во Кочани се одржа 47 издание на Детскиот Поетски Фестивал „Мајски цвет 2022“. На оваа литературна манифестација, право на учество имаа учениците од основните училишта во Македонија, од VI до IX одделение. Темите на творбите за Фестивалот беа слободни. Секое училиште, литературен клуб или библиотека, на конкурсот за фестивалот…

„МАЈСКИ ЦВЕТ“ – ДЕТСКИ ПОЕТСКИ ФЕСТИВАЛ, 47 ИЗДАНИЕ

„МАЈСКИ ЦВЕТ“ – ДЕТСКИ ПОЕТСКИ ФЕСТИВАЛ, 47 ИЗДАНИЕ

Утре (Вторник) со почеток во 11:00 часот во просториите  на ЈОУ Библиотека „Искра“ во Кочани ќе се одржи 47 издание на Детскиот Поетски Фестивал „Мајски Цвет“. Организатор на манифестацијата е ЈОУ Библиотека „Искра“ во соработка со Литературен Клуб „Копнеж“ од Кочани. С. Ивановски