литература

БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ НАЈАВУВА – СЛАВЕЊЕ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЛИТЕРАТУРАТА ЗА ДЕЦА

БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ НАЈАВУВА – СЛАВЕЊЕ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЛИТЕРАТУРАТА ЗА ДЕЦА

Во организација на ЈОУ Библиотека „Искра“ од Кочани во периодот од 28.03.2022 – 01.04.2022 година ќе се одбележи и воедно реализира проектот „Славење на Меѓународниот ден на литературата за деца – Другарувањето со книгите ни е песна – Фестивал на децата книгите и музиката“. Содржините може да ги проследите на приложената програма. С. Ивановски

ЛИТЕРАТУРНО ЧИТАЊЕ ПО ПОВОД ПРАЗНИКОТ НА ЖЕНАТА

ЛИТЕРАТУРНО ЧИТАЊЕ ПО ПОВОД ПРАЗНИКОТ НА ЖЕНАТА

Во организација на Литературниот Клуб „Копнеж“ во Кочани а по повод 7-ми март „Меѓународниот ден на жената“, денес во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ во кочани се одржа литературно читање. Членови на ЛК „Копнеж“ читаа поезија која е содржана во билтенот кој секоја година излегува по повод празникот на жената. Билтенот содржи околу четириесетина песни…

ПРОМОВИРАНА КНИГАТА „БЛАГОЈ СИМЕОНОВ КРАВЧЕ“

ПРОМОВИРАНА КНИГАТА „БЛАГОЈ СИМЕОНОВ КРАВЧЕ“

Во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ – Кочани, во присуство на најблиските од семејството Симеонови (двете ќерки и двете внуки), денес беше промовирана книгата „Благој Симеонов Кравче“. Книгата претставува кратка биографика за Благој Симеонов Кравче, човек кој остави еден траен белег во кочанското живеење. Инаку автор на книгата е Киро Герасимов а рецензент Љупка Стојменова….

ОДБЕЛЕЖАН 21-ВИ ФЕВРУАРИ, МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА МАЈЧИНИОТ ЈАЗИК

ОДБЕЛЕЖАН 21-ВИ ФЕВРУАРИ, МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА МАЈЧИНИОТ ЈАЗИК

Со литературно читање на учениците од СОУ „Љупчо Сантов“ – Кочани, денес во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ беше одбележан 21-ви Февруари, „Меѓународен ден на мајчиниот јазик“. Стручно излагање на тема „Мајчин јазик – минато, сегашност и иднина“ имаше Александар Димитров – професор по Македонски јазик при СОУ „Љупчо Сантов“. На настанот кој беше спроведен…

РЕЦИТАЛ ПО ПОВОД ДВАТА ПРАЗНИКА

РЕЦИТАЛ ПО ПОВОД ДВАТА ПРАЗНИКА

По повод двата празника „Свети Трифун“ и „Свети Валентин“ во читалната на јавната Општинска Установа, Библиотека „Искра“ во организација на ЈОУ Библиотека „Искра“ и членовите на ЛК „Копнеж“ – Кочани се одржа рецитал на кој освен поезија, се читаше проза и афоризми посветени на денешното празнување. Манифестацијата ја отвори директорот на ЈОУ Библиотека „Искра“, Коце…

ВО БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ ОТВОРЕНО 15-ТОТО ИЗДАНИЕ „САЕМ НА КНИГАТА“

ВО БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ ОТВОРЕНО 15-ТОТО ИЗДАНИЕ „САЕМ НА КНИГАТА“

Во присуство на највалидните од училиштата и Градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов, денес во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ во Кочани беше отворено 15-тото издание на „Саемот на книгата“. Поради пандемијата со Ковид-19 годинешното издание е во редуцирана форма, односно свои излагање на книги имаат само две издавачки куќи „Полица“ и „Култура“. „Саемот всушност…

ДЕСЕТТА ЈУБИЛЕЈНА  РЕЦЕНЗИЈА НА ЛЕНЧЕ СТОИМЕНОВА

ДЕСЕТТА ЈУБИЛЕЈНА РЕЦЕНЗИЈА НА ЛЕНЧЕ СТОИМЕНОВА

Роднокрајната авторка – поет, писател, афористичар и карикатурист  Ленче Стоименова по десетти пат стави потпис на своја рецензија. Се работи за романот ,,Патот до себе,, од Душко Ивановски од Делчево, кој со своето семејство 23 години живее и работи во Лондон. Романот ја доживеа својата прва промоција во Неделата (24.10.2021) во  Yiewsley&West Drayton community center…