Локална

ЛМС – КОЧАНИ СПРОВЕДЕ РАБОТИЛНИЦА ЗА КАРИЕРНО СОВЕТУВАЊЕ НА УЧЕНИЦИТЕ ОД ДВЕТЕ СРЕДНИ УЧИЛИШТА

ЛМС – КОЧАНИ СПРОВЕДЕ РАБОТИЛНИЦА ЗА КАРИЕРНО СОВЕТУВАЊЕ НА УЧЕНИЦИТЕ ОД ДВЕТЕ СРЕДНИ УЧИЛИШТА

Локалниот младински Совет на Општина Кочани во соработка со Здужението на граѓани „Маладите можат“ денеска реализираа тричасовна работилница за кариерно советување за учениците – матуранти од СОУ „Љупчо Сантов“ и СОУ „Гошо Викентиев“.   На работилницата матурантите преку практични примери и вежби добија насоки за правилен избор на својата професија и кариерно унапредување. Работилницата ја…

ПОТПИШАН ДОГОВОР ЗА ОТВАРАЊЕ КАНЦЕЛАРИЈА ВО КОЧАНИ ВО РАМКИТЕ МА ПРОЕКТОТ „ЦЕНТАР ЗА ДИЈАСПОРА“

ПОТПИШАН ДОГОВОР ЗА ОТВАРАЊЕ КАНЦЕЛАРИЈА ВО КОЧАНИ ВО РАМКИТЕ МА ПРОЕКТОТ „ЦЕНТАР ЗА ДИЈАСПОРА“

Денеска во општинската сала, градоначалникот на Општина Кочани, Љупчо Папазов и министерот во Владата задолжен за дијаспора, Џемаил Чупи го потпишаа договорот за отварање канцеларија во рамки на проектот Центар за дијаспора. Оваа канцеларија ќе работи со цел обезбедување помош, поддршка и полесно добивање на информациите на нашите согрѓани кои живеат надвор од државата, забрзување…

ИЗБОР НА НОВИ ЧЛЕНОВИ НА ОРГАНИТЕ ВО НЕКОЛКУ МЕСНИ ЗАЕДНИЦИ ВО ОПШТИНА КОЧАНИ

ИЗБОР НА НОВИ ЧЛЕНОВИ НА ОРГАНИТЕ ВО НЕКОЛКУ МЕСНИ ЗАЕДНИЦИ ВО ОПШТИНА КОЧАНИ

Поради истекот на мандатот на членови на органите на облиците на месната самоуправа, градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов донесе одлука за распишување избори за нови органи на месната самоуправа. Согласно Статутот на Општина Кочани, ќе се избираат нови членови на органите на облиците на месна самоуправа за населените места: Полаки, Ново Село, Горно Гратче,…

ПРОДОЛЖЕН РОКОТ ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА КОНКУРСОТ ЗА ОБУКА НА ЖЕНИ ЗА БРЕНДИРАЊЕ, ПАКУВАЊЕ И ПРОДАЖБА НА ЗЕ,ЈОДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИ

ПРОДОЛЖЕН РОКОТ ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА КОНКУРСОТ ЗА ОБУКА НА ЖЕНИ ЗА БРЕНДИРАЊЕ, ПАКУВАЊЕ И ПРОДАЖБА НА ЗЕ,ЈОДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИ

Продолжен е рокот за пријавување на конкурсот за обука на жени за брендирање, пакување и продажба на земјоделски производи. До 6 ноември заинтересираните жени коишто се невработени или вработени во земјоделскиот сектор, кои имаат идеја за започнување земјоделски бизнис, имаат сопствен бизнис во земјоделскиот сектор или се косопственички на таков бизнис, можат да ја искористат…

ЌЕ СЕ УРЕДУВА ПРОСТОРОТ ПРЕД НЕКОГАШНИОТ ВОЕН ОТСЕК

ЌЕ СЕ УРЕДУВА ПРОСТОРОТ ПРЕД НЕКОГАШНИОТ ВОЕН ОТСЕК

На почетокот на следниот месец треба да започне уредувањето на просторот пред зградата на некогашниот Воен отсек и УЈП. Подигнатиот тротоар од корените на старите дрва, и нерамнините пред зградата создава проблеми на минувачите особено во вечерните часови. Во разговор со надлежните во општината дознаваме дека стариот и оштетен слој на тротоарот пред зградата ќе…

ПОТПИШАН КОЛЕКТИВНИОТ ДОГОВОР МЕЃУ СИНДИКАТОТ НА УПОЗ И ОПШТИНА КОЧАНИ

ПОТПИШАН КОЛЕКТИВНИОТ ДОГОВОР МЕЃУ СИНДИКАТОТ НА УПОЗ И ОПШТИНА КОЧАНИ

Денеска во просториите на Општина Кочани, градоначалникот на Општина Кочани, Љупчо Папазов, претседателот на Синдикатот на УПОЗ, Трпе Деаноски и претседателот на Синдикалната организација при Локалната самоуправа на Општина Кочани, Суад Мехмед го потпишаа Колективниот договор на Општина Кочани. Со потпишувањето на овој колективен договор се уредуваат обврските, правата и другите прашања во врска со…

ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА ЗА НАЦРТ БУЏЕТОТ НА ОПШТИНА КОЧАНИ ЗА 2023 ГОДИНА

ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА ЗА НАЦРТ БУЏЕТОТ НА ОПШТИНА КОЧАНИ ЗА 2023 ГОДИНА

Синоќа, во Мултикултурниот центар во Кочани, со почеток во 19 часот се одржа Јавната расправа за нацрт-буџетот на Општина Кочани за 2023 година, со цел да овозможи што поголема вклученост на граѓаните во креирањето на Буџетот за идната година. Присутните граѓани даваа предлози од јавен интерес поврзани со надлежностите на Локалната самоуправа: урбанистичко планирање, уредување…

МОСТОТ КАЈ ЏАМИЈАТА ОСТАНУВА ДА ГО КОРИСТАТ САМО ПЕШАЦИ

МОСТОТ КАЈ ЏАМИЈАТА ОСТАНУВА ДА ГО КОРИСТАТ САМО ПЕШАЦИ

Добро е што надлежните понекогаш го слушаат гласот на народот и реагираат а се во интерес на неговата безбедност. Имено пред извесен период напишавме дека три моста се асфалтирани но и дека едниот од нив што се наоѓа во непосредна близина на Џамијата (Дуди Ханум) што претходно служеше само за пешаци сега по отстранувањето на…

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИБИРАЊЕ ПРЕДЛОЗИ ЗА КРЕИРАЊЕ НА ПРОГРАМИТЕ НА ОПШТИНА КОЧАНИ ЗА 2023 ГОДИНА

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИБИРАЊЕ ПРЕДЛОЗИ ЗА КРЕИРАЊЕ НА ПРОГРАМИТЕ НА ОПШТИНА КОЧАНИ ЗА 2023 ГОДИНА

Општина Кочани објави јавен повик за прибирање предлози од граѓаните, урбаните, месните заедници, здруженијата на граѓани и институциите, со предлог-идеи и проекти да се вклучат во креирање на програмите на Општина Кочани за 2023 година. Според повикот, ќе бидат поддржани проекти од култура, образование, граѓански сектор, социјална заштита, спорт, млади, меѓународна соработка, комунални работи, локален…

ЈАВНА РАСПРАВА ЗА НАЦРТ БУЏЕТ НА ОПШТИНА КОЧАНИ ЗА 2023 ГОДИНА

ЈАВНА РАСПРАВА ЗА НАЦРТ БУЏЕТ НА ОПШТИНА КОЧАНИ ЗА 2023 ГОДИНА

Согласно одредбите од Законот за Локалната самоуправа и Законот за Буџет, Општина Кочани организира Јавна расправа по програмите и нацрт-буџетот за 2023 година. Граѓаните ќе можат да расправаат и да даваат предлози од јавен интерес поврзани со надлежностите на Локалната самоуправа: урбанистичко (урбано и рурално) планирање и уредување на просторот и уредување на градежното земјиште;…