ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА НА УМЕТНИЧКИ ДЕЛА ОД ЗЕМЈОДЕЛСКИ ОСТАТОЦИ

март 29, 2023
1 минути

Денес во „Фоајето 2“ во НУ Центарот за култура „Бели Мугри“ во Кочани беше отворена изложбата на уметнички дела од  Земјоделски остатоци како текстилна и дизајн-суровина.

На изложбата се претставени уметнички и естетски продукти изработени со концентрирана тематика на оризовите остатоци и вилините коњчиња кои како жив свет постоеле и постојат покрај оризовите полиња.

Делата како што се оризова хартија, маси, столчиња за деца, ламби, слики, сувенири со мотиви од Кочани се изработени од Здружението на граѓани „Одоната“ од Кочани и ученици од ОУ „Малина Попиванова“ и СОУ „Љупчо Сантов“.

Проектот Земјоделските остатоци како текстилна и дизајн-суровина во општина Кочани на Здружението „Одоната“ од Кочани, во партнерство со Македонското модно здружение од Скопје се реализира во рамките на Регионалната програма за локална демократија во Западен Балкан 2 – ReLOaD2, која е финансирана од Европската Унија (ЕУ), а ја спроведуваат Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП) и Општина Кочани.

КОМЕНТАРИТЕ  СО  НАВРЕДЛИВА  СОДРЖИНА  И  ВУЛГАРНОСТИ  ЌЕ  БИДАТ  ИЗБРИШАНИ