СЕ РЕКОНСТРУИРА ДЕЛ ОД УЛИЦАТА „СТАМЕН МАНОВ“ ВО КОЧАНСКОТО РОМСКО МААЛО

декември 13, 2023
0 минути

Во тек е рехабилитација и реконструкција на 436 м од улицата „Стамен Манов“, на потегот од Зијата до Фабриката за вода – локална акција што Општина Кочани ја реализира според договорот со Институтот за истражување и анализа на политики „Ромалитико“.

Досега е отстранет постоечкиот асфалт, демонтирани се старите рабници и теренот е тампониран. Се очекува фирмата „Стоименов“, како избран економски оператор, наскоро да го постави новиот асфалтен слој.

Реконструкцијата на овој дел од улицата чини близу 5 милиони денари. „Ромалитико“, со проектот „Заедно за просперитетна заедница“ поддржан од УСАИД, обезбедува 40 % од износот, Министерството за транспорт и врски, преку Декадата на Ромите – 1.174.000 денари, а остатокот се средства од Општина Кочани.

Со цел да обезбеди подобра заштита од неконтролирано исфрлање отпад, на коловозот на „Стамен Манов“ кон Фабриката за вода, Општина Кочани ќе постави банкини.

Општина  Кочани

КОМЕНТАРИТЕ  СО  НАВРЕДЛИВА  СОДРЖИНА  И  ВУЛГАРНОСТИ  ЌЕ  БИДАТ  ИЗБРИШАНИ