Ознака: библиотека

ОТВОРЕН XVI „САЕМ НА КНИГАТА“

ОТВОРЕН XVI „САЕМ НА КНИГАТА“

Во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ денес и официјално започна 16 издание на „Саем на книгата“. „Саемот на книгата се организира традиционално секоја година во склоп на Месецот на книгата. Претставени се петнаесет издавачки куќи од Македонија кои поголемиот дел од нив се долгогодишни соработници на нашата библиотека, а две издавачки куќи се нови“ истакна…

ОД ПОНЕДЕЛНИК ВО ЈОУ БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ – XVI САЕМ НА КНИГАТА

ОД ПОНЕДЕЛНИК ВО ЈОУ БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ – XVI САЕМ НА КНИГАТА

Од 07.11. 2022 (Понеделник) до 12.11.2022 година (Сабота) во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ ќе биде отворен XVI „Саем на книгата“. Саемот ќе се одржи во рамките на „Месецот на книгата 2022 година“. Како дел од програмата на годинешниот „Саем на книгата“ на читателската публика ќе и бидат претставени три книги: На 09.11.2022 (Среда) со…

„НЕЈЗИНОТО ВИСОЧЕСТВО – КНИГАТА“, ТЕМА НА НАГРАДНИОТ КОНКУРС ЗА НАЈДОБАР РАСКАЗ НА БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“

„НЕЈЗИНОТО ВИСОЧЕСТВО – КНИГАТА“, ТЕМА НА НАГРАДНИОТ КОНКУРС ЗА НАЈДОБАР РАСКАЗ НА БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“

По повод одбележувањето на Месецот на книгата, кој трае од 15 октомври до 15 ноември, Јавната општинска установа библиотека „Искра“ од Кочани распиша Награден литературен конкурс за најдобар расказ на тема: Нејзиното височество – книгата. „Целта на конкурсот, кој е наменет за ученици од основните и од средните  училишта во Кочани, е да ја поттикне…

ВО БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“, НЕДЕЛА НА ДЕТЕТО 2022 И ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „ПОД ФЕНЕРОТ НА ДИОГЕН“

ВО БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“, НЕДЕЛА НА ДЕТЕТО 2022 И ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „ПОД ФЕНЕРОТ НА ДИОГЕН“

Утре  (Вторник) во Библиотека „Искра“ во Кочани ќе бидат одбележани два културни настани. 09:30 часот – „Недела на детето 2022“, едукативна работилница „Јас и моите детски права“ – организатори ЈОУ Библиотека „Искра“ во соработка со ЈОУ Детска градинка „Павлина Велјанова“ – Кочани 17:00 часот – Промоција на книгата „Под фенерот на Диоген“ од Јане Атанасов….

ВО БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ ОДБЕЛЕЖАН „ЕВРОПСКИОТ ДЕН НА ЈАЗИЦИТЕ“

ВО БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ ОДБЕЛЕЖАН „ЕВРОПСКИОТ ДЕН НА ЈАЗИЦИТЕ“

Под мотото  „Нов научен јазик – нова визија за животот“ вечерва во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ во Кочани беше одбележан 26. Септември, Европскиот ден на јазиците. Гости на настанот беа Јалчн Неџипов – дипломиран правник, национален лидер на движењето „Аваја“ и Серџе Мемедова – студент на правен факултет, член на движењето „Аваја“. При своето…

ВО ПОНЕДЕЛНИК ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА „ЕВРОПСКИОТ ДЕН НА ЈАЗИЦИТЕ„

ВО ПОНЕДЕЛНИК ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА „ЕВРОПСКИОТ ДЕН НА ЈАЗИЦИТЕ„

Под мотото „Нов научен јазик – нова визија за животот“ во Понеделник во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ во Кочани ќе биде одбележан 26-ти Септември „Европскиот ден на јазиците“. Гости на настанот ќе бидат Јалчн Неџипов – дипломиран правник, национален лидер на движењето „Аваја“ и Серџе Мемедова – студент на правен факултет, член на движењето…

НА 1 ЈУНИ ВО БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ – ПРОМОЦИЈА НА ДЕЛОТО „ТИ МОЖЕШ!“ ОД ЛЕНЧЕ СТОЈАНОВА

НА 1 ЈУНИ ВО БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ – ПРОМОЦИЈА НА ДЕЛОТО „ТИ МОЖЕШ!“ ОД ЛЕНЧЕ СТОЈАНОВА

В среда, на 1 јуни,  во 18:30 ч., во Библиотеката „Искра“ во Кочани ќе биде промовирана  книгата „Ти можеш!“ од авторката Ленче Стојанова. Делото на Стојанова, дипломиран биолог на Природно-математичкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, претставува прирачник за слабеење на еден поинаков начин, водич за постигнување на посакуваната телесна тежина низ…

СЛАВЕЊЕ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЛИТЕРАТУРАТА ЗА ДЕЦА

СЛАВЕЊЕ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЛИТЕРАТУРАТА ЗА ДЕЦА

Од денес до Петок во Кочани во организација на ЈОУ Библиотека „Искра“ започна одбележувањето и реализацијата на проектот „Славење на Меѓународниот ден на литературата за деца, Другарувањето со книгата ни е песна – Фестивал на децата, книгата и музиката“. По тој повод денес се одржаа неколку манифестации од кои секоја си имаше посебно место во…

БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ НАЈАВУВА – СЛАВЕЊЕ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЛИТЕРАТУРАТА ЗА ДЕЦА

БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ НАЈАВУВА – СЛАВЕЊЕ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЛИТЕРАТУРАТА ЗА ДЕЦА

Во организација на ЈОУ Библиотека „Искра“ од Кочани во периодот од 28.03.2022 – 01.04.2022 година ќе се одбележи и воедно реализира проектот „Славење на Меѓународниот ден на литературата за деца – Другарувањето со книгите ни е песна – Фестивал на децата книгите и музиката“. Содржините може да ги проследите на приложената програма. С. Ивановски

ЈОУ БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ ГО ОДБЕЛЕЖА СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПОЕЗИЈАТА

ЈОУ БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ ГО ОДБЕЛЕЖА СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПОЕЗИЈАТА

Светскиот ден на поезијата, 21 март, ЈОУ Библиотека „Искра“ го одбележа со промоција на поетската збирка „Алфа и Омега“ од авторката м-р Славица Урмова – Марковска. Во збирката се сместени педесетина песни кои авторката ги има напишано во период од десет години. За поетската збирка ја има добиено наградата „Бели Мугри“за 2021 година што ја…