Ознака: библиотека

ОДРЖАНА ПРОЕКТНА АКТИВНОСТ „АЦО ШОПОВ – ВЕЧЕН ПОЕТ ВО ГРАДОТ ПОД ИСАРОТ“

ОДРЖАНА ПРОЕКТНА АКТИВНОСТ „АЦО ШОПОВ – ВЕЧЕН ПОЕТ ВО ГРАДОТ ПОД ИСАРОТ“

Во Месецот на книгата, во ЈОУБ ,,Искра”, во соработка со НУ Универзитетска Библиотека ,,Гоце Делчев” – Штип, по повод 100 години од раѓањето на великанот Ацо Шопов, се реализира проектната активност ,,Ацо Шопов-вечен поет во градот под Исарот”, поддржана од Министерството за култура. Свое обраќање имаше директорката на НУ-УБ ,,Гоце Делчев”- Штип, Ивана Стојанова. Библиотекар…

ПРОЕКТ: „АЦО ШОПОВ – ВЕЧЕН ПОЕТ ВО ГРАДОТ ПОД ИСАРОТ“

ПРОЕКТ: „АЦО ШОПОВ – ВЕЧЕН ПОЕТ ВО ГРАДОТ ПОД ИСАРОТ“

Денес, 24 октомври (вторник) 2023 г. во 13 ч. и 30 м., во Месецот на книгата, во соработка со НУ Универзитетска библиотека „Гоце Делчев“ – Штип, во ЈОУБ „Искра“ ќе се реализира проектот „Ацо Шопов – вечен поет во градот под Исарот“. Проектот е подржан од Министерството за култура и  е организиран по повод 100…

БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ – НАЈАВА НА НАСТАН ЗА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА 11 ОКТОМВРИ

БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ – НАЈАВА НА НАСТАН ЗА ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА 11 ОКТОМВРИ

На 10 октомври 2023 година (вторник), во 12 часот, во ЈОУ Библиотека „Искра“, ќе се реализира настан по повод 11 Октомври-Ден  на народното востание на македонскиот народ. Во соработка со ЛУ „Народен музеј“ – Велес и Локална Библиотека „Гоце Делчев“ – Велес, ќе биде поставена фото-изложба со фотографии од НОБ, презентација ма македонски автори, кои…

НАЈАВА ЗА ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „ДА СЕ УБИЕ, СЕБЕ ВО СЕБЕ“ ОД АВТОРОТ ДОНЕ ДОНЕВ

НАЈАВА ЗА ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „ДА СЕ УБИЕ, СЕБЕ ВО СЕБЕ“ ОД АВТОРОТ ДОНЕ ДОНЕВ

Во организација на ЈОУ Библиотека „Искра“ од Кочани за Вторник (10 Октомври) со почеток во 18:00 часот најавена е промоција на книгата „Да се убие, себе во себе“ чиј автор е Доне Донев. Водител на настанот е м-р Љупка Стојменова а како учесници во промоцијата ќе се појават проф. д-р Марија Соколова, м-р Љубинка Ајтовска…

РЕАЛИЗИРАН НАСТАН ПО ПОВОД ДЕТСКАТА НЕДЕЛА

РЕАЛИЗИРАН НАСТАН ПО ПОВОД ДЕТСКАТА НЕДЕЛА

Детската недела се одбележува секоја година во првата недела од октомври, во која недела се промовираат детските права. По тој повод, библиотекари од ЈОУ Библиотека „Искра“, беа во посета на основните училишта во Кочани и населба Оризари, каде на прводделенчињата, како и секоја година им беа доделени бесплатни членски карти.  Беа запознаени со работата на…

ЈОУ БИБЛИОТЕКА ИСКРА – НАЈАВА НА ПРОМОЦИЈА НА ПОЕТСКА ЗБИРКА „МЕТРИЧКИ КАРВАН“

ЈОУ БИБЛИОТЕКА ИСКРА – НАЈАВА НА ПРОМОЦИЈА НА ПОЕТСКА ЗБИРКА „МЕТРИЧКИ КАРВАН“

Во склоп на програмата на Општина Кочани, по повод Петровден, 13.07.2023 година (четврток), во 19 часот во Мултикултурниот центар (големата сала, приземје), ќе биде промовирано 10-то јубилејно издание ,поетската збирка „Метрички карван“ во издание на ЈОУ Библиотека „Гоце Делчев“ – Гевгелија. Станува збор за збирка поезија во која секоја година земаат учество гевгелиските автори со…

ПРИЗНАНИЕТО ЗА ОСОБЕНИ ДОСТИГНУВАЊА ВО БИБЛИОТЕКАРСТВОТО ЗА МАГДАЛЕНА КОЧОВСКА САЛТИРОВА

ПРИЗНАНИЕТО ЗА ОСОБЕНИ ДОСТИГНУВАЊА ВО БИБЛИОТЕКАРСТВОТО ЗА МАГДАЛЕНА КОЧОВСКА САЛТИРОВА

Во текот на денешниот ден во Струмица во склоп на манифестацијата „Средба под јаворите“ се одржа советување под мотото ,,Споделување на добри практики во библиотечната дејност”. На советувањето  свое обраќање имаа професионални излагачи, кои зборуваа на многу интересни и корисни теми, се со цел, што повеќе да се унапреди библиотечната дејност. На манифестацијата беа доделени…

ЈОУ БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ – КОЧАНИ ДОБИ СПЕЦИЈАЛНО ПРИЗНАНИЕ ЗА ПРОМОТОР НА ЧИТАЧКАТА КУЛТУРА

ЈОУ БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ – КОЧАНИ ДОБИ СПЕЦИЈАЛНО ПРИЗНАНИЕ ЗА ПРОМОТОР НА ЧИТАЧКАТА КУЛТУРА

Денеска, во рамки на Саемот на книгата кој се одржува во Арената „Борис Трајковски“ во Скопје, ЈОУБ „Искра“ од Кочани ја доби наградата за најдобар промотор на читачката култура за 2023 година, награда која што ја доделува Македонската асоцијација на издавачи. Во оваа категорија ЈОУБ „Искра“ во периодот од минатогодишниот до овој Саем на книгата…

АЛЕКСАНДРА СТОЈАНОВА ПОБЕДНИК НА XXII ИЗДАНИЕ „МЛАДИ БИБЛИОТЕКАРИ“

АЛЕКСАНДРА СТОЈАНОВА ПОБЕДНИК НА XXII ИЗДАНИЕ „МЛАДИ БИБЛИОТЕКАРИ“

Во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ во Кочани се одржа XXII  општински натпревар „Млади библиотекари“ – Кочани 2023 година. Учествуваа 11 натпреварувачи, односно ученици од сите основни училишта во Општина Кочани кои требаше да одговорат на 20 прашања од тестот кој носеше вкупно 100 поени. По прегледувањето на тестовите комисијата во состав: Мара Анастасова –…

ВО ЈОУ БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН НА КНИГАТА И АВТОРСКОТО ПРАВО

ВО ЈОУ БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ ОДБЕЛЕЖАН СВЕТСКИОТ ДЕН НА КНИГАТА И АВТОРСКОТО ПРАВО

ЈОУ Библиотека „Искра“ од Кочани и годинава го одбележа 23-ти Април „Светскиот ден на книгата и авторското“ право. Чествувањето започна со доделувањето на признанијата за најдобрите читатели во сениорска конкуренција и кај улениците како во библиотеката во Кочани, така и во подрачната библиотека во населбата Оризари. Признанието „Најдобар читател“ во населбата Оризари во сениорска конкуренција…