All Posts By Славчо Ивановски

ПРВО И ВТОРО МЕСТО ЗА ЈОВАНА ДАВИТКОВСКА И НИКОЛИА МАНЕВА НА ЛИКОВНИОТ КОНКУРС „ФЛОРА И ФАУНА“

Николиа Манева и Јована Давитковска се добитници на дипломи за освоени прво и второ место на ликовен конкурс на тема „Флора и Фауна” 2022 година организиран од Детски ликовен центар -Скопје. Првото место е за Јована Давитковска а второ место за Николиа Манева. И Јована Давитковска и Николиа Манева се активни членови на училиштето за…

ПОРАДИ ЗГОЛЕМЕНА ПОСЕТЕНОСТ НА ПОНИКВА, ДПД – КОЧАНИ АСИСТИРА ВО СПРАВУВАЊЕ СО СООБРАЌАЈНИОТ МЕТЕЖ

Снежната покривка на Осоговските Планини по автоматизам го зголеми интересот кај љубителите на зимските спортови и на рекреативците да го посетат спортско-рекреативниот центар Пониква. Поради зголемената посетеност и поголемиот сообраќаен метеж во текот на изминатите викенди, членовите на Доброволното противпожарно друштво – Кочани активно асистираа на терен за непречено одвивање на сообраќајот, како и обезбедување…

ПОСТАВЕНИ НОВИ СЛИВНИ РЕШЕТКИ ЗА АТМОСФЕРСКА КАНАЛИЗАЦИЈА НА ПОВЕЌЕ ЛОКАЦИИ ВО ГРАДОТ

Во изминатиот период интензивно се работеше на поставување нови сливни решетки на атмосферската канализација на повеќе локации во градот. На улицата „Страшо Ербапче“ поставени се две нови сливни решетки, една на местото каде се вкрстува улицата „Страшо Ербапче“ со улицата „Роза Петрова“, а една на местото каде се вкрстува со улицата „Мородвиска Епископија“. Нова сливна…

ВРАЧЕНИ ПРИЗНАНИЈАТА НА НАЈУСПЕШНИТЕ СПОРТИСТИ ВО КОЧАНИ ЗА 2022 ГОДИНА

Со пригодна свеченост која во организација на Општина Кочани се одржа во Хотел „Национал“ во Кочани а во присуство на претставници од спортските клубови и спортски здруженија вечерва беа врачени признанијата на најуспешните спортисти во Кочани за 2022 година. Признанието „Најуспешен спортист во Кочани за 2022 година“ му беше врачено на фудбалерот на ГФК „Осогово“…

СОВЕТОТ НА ОПШТИНА КОЧАНИ ЈА ОДРЖА 24. РЕДОВНА СЕДНИЦА

Советот на Општина Кочани ја одржа 24. седница, чиј првичен предлог-дневен ред на почетокот беше проширен со две од предложените шест нови точки. Членовите на Советот го усвоија Извештајот за извршување на Буџетот на Општина Кочани за IV квартал од 2022 година. Стручните служби од Секторот за финансии образложија дека вкупниот буџет за 2022 година…

ДЕТСКИ ФУДБАЛСКИ ТУРНИР ВО САЛА „СВ. АТАНАСИЈ ВЕЛИКИ“, „ФУДБАЛ СТАРС“ И „НЕГОТИНО“ ПОБЕДНИЦИ

Во организација на Академија „Младост-Тошев“ во спортската сала на ОУ „Крсте Петков Мисирков“ во Оризари се одржа 6 Детски фудбалски турнир во сала „Св. Атанасиј Велики“. На турнирот на кој учествуваа генерациите 2010 и 2014 учествуваа екипите на „Осогово“ (Кочани), „Фудбал Старс“ (Кочани“, „Неготино“ (Неготино) и „Академија Младост-Тошев„ (Оризари). Резултати – генерација 2010 година: Неготино…

ГФК „ОСОГОВО“ ГИ ЗАПОЧНА ПОДГОТОВКИТЕ ЗА ПРОЛЕТНИОТ ДЕЛ ОД ПРВЕНСТВОТО

Денес точно во 14:00 часот онака како и што беше најавено играчите на ГФК „Осогово“ ги започнаа подготовките за пролетниот дел од првенството во Трета Фудбалска Лига – Исток. Осумнаесет играчи предводени од тренерите Ефтим Аксентиев и Јоже Јованов излегоа на теренот за да го одработат првиот тренинг. „Денес официјално започнаа подготовките на ГФК Осогово…

ПОНИКВА ДЕНЕС

Убава разгледница стигна  денес од Пониква. По долго време снежна покривка како што личи во овој период од годината. Дрвјата украсени како новогодишни елки, а патеките на ски лифтовите со доволно снег, да се подготват и да се стават во употреба на љубителите на зимските спортови. Кој рече дека Пониква не е лична?

УЧЕНИЦИ ОД ОСНОВНИТЕ УЧИЛИШТА ВО МАКЕДОНИЈА ОРГАНИЗИРАНО НА ПОНИКВА, НО НЕ И УЧЕНИЦИТЕ ОД КОЧАНИ

Како што ни пишува наш читател денес голем број на ученици од основните одделенија од повеќе градови на Македонија ја посетиле Пониква  која е покриена со дебела снежна покривка и на која дишењето на чистиот воздух е здравје и вистинскиот лек  за дечињата. „Денес е сабота а на Пониква има дебела снежна покривка но има…

СЕМЕЈНАТА ТРАДИЦИЈА НА СКИЈАЧКИТЕ ПАТЕКИ ПРОДОЛЖУВА

Она што пред повеќе д половина век го започна Никола Христов – Мице, сега го продолжува една од неговите ќерка Ратка Ефремова, со што семејната традиција за скијањето е сочувана. Никола Христов – Мице пред повеќе од половина век беше еден од најдобрите скијачи на Кочани а истовремено и планинар, еден од тројцата од Кочанската…