КАФЕ ДЕ АНАТОЛИА (CAFÉ DE ANATOLIA) ВО ЖИВО ВО „СУЛИ АН“ (СКОПЈЕ), ФУЗИЈА НА МУЗИКА И ИСТОРИЈА

март 28, 2024
1 минути

Во хармонична фузија на култура, историја и музика, Кафе Де Анатолиа го претстави својот најнов жив настап, снимен меѓу древните ѕидови на Сули Ан во Стариот базар/чаршија на Скопје. Во соработка со Факултетот за уметности, овој посебен настап ги обединува познатите уметници Маџноон (Majnoon) од Турција, Били Естебан (Billy Esteban), А. Јовевски (Aleksandar Jovevski) и Емра Кантуровски (Emrah Kanturovski) за несекојдневно музичко искуство. Наспроти познатиот пејзаж на еден од најиконичните симболи на Скопје, овој жив настап е повеќе од само изведба – тоа е прослава на традицијата, иновацијата и универзалниот јазик на музиката. ЛИНК: https://www.youtube.com/watch?v=Q2FGbcgCb8A

Сули Ан, караванска станица од 15-ти век, стои како доказ за богатата историја и културно наследство на Скопје. Почетно позната како “водена крчма” поради близината до реката Серава, Сули Ан служела како витален дом за патници и трговци кои поминувале низ регионот. Низ вековите, тоа ја видело менувачката историја, развивајќи се од вибран пазар до центар за културна размена. Денес, тоа останува симбол на неодоливиот дух на Скопје, привлекувајќи посетители оддалеку кои бараат да се потопат во неговата бурна минатост.

Вметната во зидовите на Сули Ан лежи Факултетот за Ликовни уметности, светилник на креативност и уметнички израз. Основан во 1980 година како дел од Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, факултетот нуди широк спектар на курсеви во фини и визуелни уметности, го градејќи талентот на будни уметници и научници. Неговото присуство во Сули Ан дополнително ја истакнува крстосницата на традицијата и иновацијата, бидејќи студентите и факултетот истовремено се инспирираат од богатото архитектонско и културно наследство што ги опкружува.

 

На оваа историска и креативна позадина, настапот на Кафе Де Анатолиа се развива, ткаејќи го звучниот платно што преминува граници и жанрови. Од зафатните мелодии на кавал до пулсирачките ритмови на тамбурата, секоја нота резонира со духот на Скопје, одека се чуе низ древните коридори на Сули Ан. Маџноон (Majnoon), Били Естебан (Billy Esteban), А. Јовевски (A.Jovevski) и Емрах Кантуровски (Emrah Kanturovski) донесуваат свој уникатен талент на сцената, инфузирајќи традиционалната музика со современ печат. Додека музиката го исполнува воздухот, публиката се пренесува на патување на чувствата, опфатени во видот и звуците на Стариот базар на Скопје. Калдрмите, украсени со вековно стара архитектура, обезбедуваат живописна позадина за настапот, зголемувајќи го општото искуство за гледачите. Ова е доказ за моќта на музиката да ги обедини луѓето ширум културите и континентите, пресекувајќи го јазот помеѓу минатото и сегашноста. Како последните ноти затихнуваат, ехото на живиот настап на Кафе Де Анатолиа престојува, оставајќи неизбришлив печат на сите кои имале среќа да го видат.

Кафе Де Анатолиa е македонска продукциска и издавачка компанија основана во 2017 година од Моника Илиева (Monika Ilieva), Никола (Nickarth а.к.а. Rialians On Earth) и Зоран Илиев (Billy Esteban). Постои од 2009 година како концепт и претставува една од основачите на новите жанрови “Organic House”, “Oriental Deep House” и “Ethno House” на светската музичка сцена. Со повеќе од 4,000 артисти-диџеји кои настапуваат глобално, нивниот каталог содржи над 6000 музички композиции (најголем светски каталог во “Organic House” жанрот. Cafe De Anatolia е најнаградуваната музичка издавачка на YouTube со 31 Creator Award, првиот македонски бренд промовиран во Њујорк на Times Square, а соработуваат со глобални брендови како Forbes, Giorgio Armani, W Hotels, Four Seasons, GoTurkiy. Многу списанија како Forbes, Billboard, Entrepreneur, Gulf News, Gothic Magazine, Influencive, The Jerusalem Post, CDA Mag и многи други публикации имаат пишувано за растечкиот тренд бренд на Cafe De Anatoliа во светот. Никола Илиев и Моника Илиева се дел од Forbes Business Council и присуствуваа на Forbes Under 30 и Forbes 30/50 Самитите по добиената ексклузивна покана од Forbes, организацијата за најуспешни млади претприемачи и бизнис лидери од целиот свет, за 2022/23/24 година.

Заслуги за проектот/видеото:

➤ Факултет за Ликовни Уметности

➤ Стојко Митковски – ФА „Китка“ Истибања

➤ Кафе Де Анатолиа ЕТНО ПРОЕКТ Оркестар: Маџноон; Били Естебан; Александар Јовевски; Емрах Кантуровски

➤ Балерина: Анастасија Данчевска

➤ Режија: Никола Илиев

➤ Организација: Моника Илиева

➤ Камера: Кристијан Горгиев

➤ Декорација: Дајана Јовановска, Розета Илиева

➤ Техника и опрема: Даниел Горгиев

КОМЕНТАРИТЕ  СО  НАВРЕДЛИВА  СОДРЖИНА  И  ВУЛГАРНОСТИ  ЌЕ  БИДАТ  ИЗБРИШАНИ