екологија

УЛИЦАТА „ГОШО ВИКЕНТИЕВ“ СПРЕМНА ЗА АСФАЛТИРАЊЕ, НО…..

УЛИЦАТА „ГОШО ВИКЕНТИЕВ“ СПРЕМНА ЗА АСФАЛТИРАЊЕ, НО…..

На вчерашната седница на Советот на Општина Кочани 11-та по ред имало поставено и советнички прашања на кои имало дадено ие целосни  одговори. Така информираат дел од граѓаните кои го следеле преносот од седницата. Денес добивме неколку фотографии од две улици во градот каде работите од поодамна се започнати а никако да се завршат. „Ова…

РЕКРЕАТИВЦИ ЗАГРИЖЕНИ ЗА СЕЧЕЊЕТО НА ШУМАТА

РЕКРЕАТИВЦИ ЗАГРИЖЕНИ ЗА СЕЧЕЊЕТО НА ШУМАТА

Во текот на вчерашниот и денешниот ден од совесни граѓани (рекреативци) добивме неколку телефонски јавувања за сечење на шума со моторни пили на ридовите спроти „Бавчалук“ односно на местата кои во летниот период беа опожарени. Граѓаните што го користат овој дел од градот за рекреација слушнале дека се сечат дрва со моторни пили но и…

ОДРЖАНА ЈАВНА ТРИБИНА ПОРАДИ ЗАГАДЕНОСТА НА ВОЗДУХОТ, ВОДАТА И ПОЧВАТА

ОДРЖАНА ЈАВНА ТРИБИНА ПОРАДИ ЗАГАДЕНОСТА НА ВОЗДУХОТ, ВОДАТА И ПОЧВАТА

Вчера во просториите на Мултикултурниот центар во Кочани, со почеток во 18:00 часот, се одржа Јавна трибина во врска со загаденоста на воздухот, водата и почвата како последица од работењето на фабриката Пејпер Мил во Кочани. На јавната трибина беа поканети и присуствуваа сите заинтересирани граѓани, институции, невладини организации, членови на Советот на Општина Кочани,…

ОДГОВОР НА ПИСМОТО ИСПРАТЕНО ОД СОУ „ГОШО ВИКЕНТИЕВ“ КОЕ КОНЕЧНО ПРИСТИГНА НА НАША АДРЕСА

ОДГОВОР НА ПИСМОТО ИСПРАТЕНО ОД СОУ „ГОШО ВИКЕНТИЕВ“ КОЕ КОНЕЧНО ПРИСТИГНА НА НАША АДРЕСА

По нешто повеќе од 24 часа и кај нас стигна писмото испратено од СОУ „Гошо Викентиев“ – Кочани а потпишано од директорот Спирко Златков од Кочани. Адресирано е до Славчо Ивановски од Кочани, уредник на интернет портал „Комарец“ а истото содржи Барање за отстранување на вест и јавно извинување. Во Барањето се вели: „На ден…

ДЕТСКАТА АМБАСАДА „МЕЃАШИ“ СО ПОДДРШКА НА ГРАЃАНСКАТА ИНИЦИЈАТИВА ПРОТИВ АЕРОЗАГАДУВАЊЕТО И ОСУДА ЗА ЗЛОУПОТРЕБАТА НА ДЕЦАТА ВО КОЧАНИ

ДЕТСКАТА АМБАСАДА „МЕЃАШИ“ СО ПОДДРШКА НА ГРАЃАНСКАТА ИНИЦИЈАТИВА ПРОТИВ АЕРОЗАГАДУВАЊЕТО И ОСУДА ЗА ЗЛОУПОТРЕБАТА НА ДЕЦАТА ВО КОЧАНИ

Детската амбасада „Меѓаши“ од Скопје дава целосна поддршка на граѓанската иницијатива против аерозагадувањето во Кочани и ја осудува злоупотребата на децата во активности што се поврзани со промовирање на субјекти кои ја нарушуваат животната средина. На средба со членовите на Иницијативниот одбор за здрав живот во Кочани, претседателот на детската амбасада, Драги Змијанац попладнево го…

НОВИ ПРОЛЕТНИ ОЗЕЛЕНУВАЊА НА ГРАДСКИТЕ ПОВРШИНИ

НОВИ ПРОЛЕТНИ ОЗЕЛЕНУВАЊА НА ГРАДСКИТЕ ПОВРШИНИ

Во текот на изминатите недели заклучно со денешниот ден, извршено е пролетно разеленување на повеќе локации во градот. На дел од локациите станува збор за засадување нови садници, додека на дел се вршеше замена на постоечките исушени со нови садници. Денеска се засадија нови 11 садници на локација во Трговскиот центар во Кочани, во делот…

ЈАВНИТЕ ПОВИЦИ ЗА СУБВЕНЦИОНИРАЊЕ СЕУШТЕ ОТВОРЕНИ!

ЈАВНИТЕ ПОВИЦИ ЗА СУБВЕНЦИОНИРАЊЕ СЕУШТЕ ОТВОРЕНИ!

ПОБРЗАЈ, КУПИ И АПЛИЦИРАЈ! ИНФОРМИРАЈ СЕ!  075 287 116 , СУПЕР ЦЕНИ во RiverSoft Кочани! ВЕЛОСИПЕД! ИНВЕРТЕР КЛИМА УРЕДИ ПЕЧКИ НА ПЕЛЕТИ! ИМАЈ ЕКОЛОШКО ГРЕЈНО ТЕЛО! 10.000 денари за секое купено грејно тело! ИМАЈ ЕКОЛОШКО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО! 3.000 денари за секој купен велосипед од минимум 24″! Доделување по принцип прв дојден, прв услужен! Субвенциите важат…

РЕАКЦИЈА НА ДЕТСКАТА АМБАСАДА „МЕЃАШИ“ НА АКЦИЈАТА ЗА ПОШУМУВАЊЕ ОРГАНИЗИРАНА ВО КОЧАНИ

РЕАКЦИЈА НА ДЕТСКАТА АМБАСАДА „МЕЃАШИ“ НА АКЦИЈАТА ЗА ПОШУМУВАЊЕ ОРГАНИЗИРАНА ВО КОЧАНИ

Вчера, 22.3.2022. бевме информирани дека Општина Кочани, изнела неколку стотини деца од општинските училишта на пошумување. Во активностите при пошумувањето на децата им биле делени маички со лого на фабриката ,,Пејпер Мил”, познат како најголем загадувач во источна Македонија – реагира Детската амбасада МЕЃАШИ. – Вклучувањето на деца од страна на раководствата на училиштата и…

ИНИЦИЈАТИВНИОТ ОДБОР ЗА ЗДРАВ ЖИВОТ ВО КОЧАНИ СО РЕАКЦИЈА ЗА ЕКО-АКЦИЈА, ПРОЛЕТНО ПОШУМУВАЊЕ

ИНИЦИЈАТИВНИОТ ОДБОР ЗА ЗДРАВ ЖИВОТ ВО КОЧАНИ СО РЕАКЦИЈА ЗА ЕКО-АКЦИЈА, ПРОЛЕТНО ПОШУМУВАЊЕ

Иницијативниот одбор за здрав живот во Кочани реагира за начинот на кој Општина Кочани вчера реализираше еко-акција за пролетно пошумување на локалитетот Рамни Ниви кај селото Бели, при што ги обвинуваат надлежните дека ја злоупотребиле улогата на локалната самоуправа за промовирање на приватна компанија. Од граѓанското здружение на прес-конфренција го искажаа револтот што наместо за…

СО ДОНИРАНИТЕ САДНИЦИ ОД „ПЕЈПАР МИЛ“ ОПШТИНА КОЧАНИ СИ ПОСТИГНА АВТОГОЛ ВО 120  МИНУТА

СО ДОНИРАНИТЕ САДНИЦИ ОД „ПЕЈПАР МИЛ“ ОПШТИНА КОЧАНИ СИ ПОСТИГНА АВТОГОЛ ВО 120 МИНУТА

Денес змијата пополека почна да си ги покажува нозете. Граѓанските здруженија кои веќе трета година по ред се борат за чист воздух во Кочани денес доживеаја класичен нокаут од Општина Кочани. Денес некој се обиде да ги фрли во сенка сите досегашни протести за чист воздух и чиста вода се со цел кочанчани да добијат…