екологија

ПРОДОЛЖУВА РЕАЛИЗАЦИЈАТА НА ПРОЕКТОТ ЈАВНИ РАБОТИ, МЕРКА 6

ПРОДОЛЖУВА РЕАЛИЗАЦИЈАТА НА ПРОЕКТОТ ЈАВНИ РАБОТИ, МЕРКА 6

Во склоп на извршувањето на работните активности на прокетот Јавни работи, мерка 6, продолжува комуналното и хортикултурното уредување на повеќе локации во градот. Во моментот се уредуваат тротоарските површини на улица „Евлија Челебија“ и тротоарот на магистралниот пат Кочани – Пониква кој се протега кон с. Бели. Просторното уредување продолжува и во наредните денови на…

СПРОВЕДЕНА ВТОРАТА ФАЗА ОД ПРЕВЕНТИВНОТО ТЕРЕСТИЧКО И АВИО ТРЕТИРАЊЕ ПРОТИВ КОМАРЦИ

СПРОВЕДЕНА ВТОРАТА ФАЗА ОД ПРЕВЕНТИВНОТО ТЕРЕСТИЧКО И АВИО ТРЕТИРАЊЕ ПРОТИВ КОМАРЦИ

Во текот на синоќешните и денешните рани утрински часови беа спроведени двете превентивни прскања и третирања за заштита од комарци. Синоќа, 18.07.2022 година во вечерните часови стручна екипа на Лиса Ком МС Дооел Кавадарци ја спроведе втората фаза од превентивното терестичко прскање третирање за заштита од комарци. Беа опфатени селата Тркање, Мојанци, Горни и Долни…

НА 18 И 19 ЈУЛИ – ТРЕТМАН ЗА ЗАШТИТА ОД КОМАРЦИ ВО КОЧАНСКО

НА 18 И 19 ЈУЛИ – ТРЕТМАН ЗА ЗАШТИТА ОД КОМАРЦИ ВО КОЧАНСКО

Се известуваат граѓаните и институциите дека во понеделник, 18.07.2022 година во вечерните часови стручна екипа на Лиса Ком МС Дооел Кавадарци ќе ја спроведе втората фаза од превентивното терестичко прскање третирање за заштита од комарци. Ќе бидат опфатени селата Тркање, Мојанци, Горни и Долни Подлог, Грдовци, Прибачево и Оризари. Во вторник, 19.07.2022 година во раните…

ДОУРЕДУВАЊЕ НА ГРАДСКИОТ ПАРК

ДОУРЕДУВАЊЕ НА ГРАДСКИОТ ПАРК

Денеска од страна на Комуналното јавно претпријатие „Водовод“ и Општина Кочани во Градскиот Парк беа поставени дел од новите содржини, односно 15 клупи, 20 корпи за отпадоци и 10 седалки покрај кејот на Кочанска Река. Во наредниот период кој следува просторот во Градскиот Парк ќе биде збогатен со дополнителни нови содржини. Општина  Кочани

ТППЕ КОЧАНИ ДОБИ ДОНАЦИЈА ОД АМБАСАДАТА НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА КИНА

ТППЕ КОЧАНИ ДОБИ ДОНАЦИЈА ОД АМБАСАДАТА НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА КИНА

Деновиве Територијалната противпожарна единица Кочани прими донација обезбедена од финансиски средства од Амбасадата на Народна Република Кина. Станува збор за уред апарати за комуникација – рачна радио станица VHF 5W DMR сет сотавен од радиостаница, антена, брз полнач, адаптер, штипка за појас, слушалка со микрофон и PTT тастер. Донацијата е во вредност од 300.000 денари.

ТРИ НЕДЕЛИ ПО РЕШЕНИЕТО ОД ИНСПЕКТОРАТОТ, ФАБРИКАТА „ПЕЈПР МИЛ“ ГО ПРЕКИНА ПРОИЗВОДСТВОТО

ТРИ НЕДЕЛИ ПО РЕШЕНИЕТО ОД ИНСПЕКТОРАТОТ, ФАБРИКАТА „ПЕЈПР МИЛ“ ГО ПРЕКИНА ПРОИЗВОДСТВОТО

Фабриката за хартија „Пејпр мил“ од Кочани го прекина производствениот процес, откако пред три недели Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС) издаде задолжение да продолжи со работа со користење на вториот котел кај кој како енергенс се употребува природен гас – метан. По запирањето на производството од фабричкиот оџак не излегува чад, а за кој…

ЗАПОЧНА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЕКО ПЛОЧКИ ЗА НАДВОРЕШНО УРЕДУВАЊЕ ОД ОТПАДНА ПЛАСТИКА И ПЕСОК

ЗАПОЧНА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ЕКО ПЛОЧКИ ЗА НАДВОРЕШНО УРЕДУВАЊЕ ОД ОТПАДНА ПЛАСТИКА И ПЕСОК

Добар дел од отпадната ПЕТ пластика од Кочани повеќе нема да завршува на депониите и измешана со другиот комунален отпад. Започна процесот на рециклирање на отпадна ПЕТ пластика и нејзина преработка во еко плочки за надворешно уредување. Во рамки на проектот „ Намалување на отпадна пластика на територија на Општина Кочани преку воспоставување на систем…

СПРОВЕДЕН СИНОЌЕШНИОТ ТРЕТМАН ОД ЗЕМЈА ЗА ЗАШТИТА ОД КОМАРЦИ

СПРОВЕДЕН СИНОЌЕШНИОТ ТРЕТМАН ОД ЗЕМЈА ЗА ЗАШТИТА ОД КОМАРЦИ

Синоќа, 27 јуни 2022 година беше спроведена превентивната терестичка дезинсекција на подрачјето на Општина Кочани. Од 19 ч. до 1 часот по полноќ се изврши прскање против комарци од земја на површина од 300 хектари на подрачјето во градот Кочани и во селата: Тркање, Мојанци, Горни и Долни Подлог, Грдовци, Прибачево и Оризари. Третманот против комарци…

НА 27 ЈУНИ ВО КОЧАНСКО – ТРЕТМАН ОД ЗЕМЈА ЗА ЗАШТИТА ОД КОМАРЦИ

НА 27 ЈУНИ ВО КОЧАНСКО – ТРЕТМАН ОД ЗЕМЈА ЗА ЗАШТИТА ОД КОМАРЦИ

В понеделник, на 27 јуни 2022 година ќе се спроведе превентивна терестичка дезинсекција на подрачјето на Општина Кочани. Од 19 ч. до 1 часот по полноќ ќе се изврши прскање против комарци од земја, на површина од 300 хектари на подрачјето во градот Кочани и во селата: Тркање, Мојанци, Горни и Долни Подлог, Грдовци, Прибачево и…

ОД УТРЕ (24.ЈУНИ) ДЕЛУМНА ЗАБРАНА ЗА ДВИЖЕЊЕ ВО ШУМИ И ШУМСКО ЗЕМЈИШТЕ, КАЗНИТЕ ОД 1.500 – 2.000 ЕВРА

ОД УТРЕ (24.ЈУНИ) ДЕЛУМНА ЗАБРАНА ЗА ДВИЖЕЊЕ ВО ШУМИ И ШУМСКО ЗЕМЈИШТЕ, КАЗНИТЕ ОД 1.500 – 2.000 ЕВРА

Јавното Претпријатие  „Национални шуми” – Скопје поднесе барање до Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, согласно член 57 став 2 од Законот за шумите кое пак даде согласност за воведување делумна забрана за движење во шумите и шумското земјиште во периодот од 06:00 до 20:00 часот. Забраната стапува во сила од утре и се воведува со…