Култура

РЕКОНСТРУИРАНАТА КИНО САЛА ВО НУ ЦК „БЕЛИ МУГРИ“ ВО КОЧАНИ, СВЕЧЕНО ПУШТЕНА ВО УПОТРЕБА

РЕКОНСТРУИРАНАТА КИНО САЛА ВО НУ ЦК „БЕЛИ МУГРИ“ ВО КОЧАНИ, СВЕЧЕНО ПУШТЕНА ВО УПОТРЕБА

Реконструираната кино сала во НУ ЦК „Бели Мугри“ во Кочани за која беа потрошени околу 20 милиони денари, средства обезбеден од Министерството за култура на Република Македонија, вечерба на свечен начин беше пуштена во употреба. Реконструираната кино сала која е со нов изглед и според сите светски стандарди во употреба ја пушти в.д. директорката на…

РОТАРИ КЛУБ „КОЧАНИ-ВИНИЦА“:  ПРЕКУ ПРЕТСТАВАТА „ТУНЕЛ“ ЦЕЛТА Е ДА СЕ ФОРМИРА ДРАМСКА АКАДЕМИЈА ВО КОЧАНИ

РОТАРИ КЛУБ „КОЧАНИ-ВИНИЦА“: ПРЕКУ ПРЕТСТАВАТА „ТУНЕЛ“ ЦЕЛТА Е ДА СЕ ФОРМИРА ДРАМСКА АКАДЕМИЈА ВО КОЧАНИ

Во малата сала на „Мултикултурниот центар“ во Кочани, Ротари Клуб „Кочани – Виница“ одржа прес конференција на која присуствуваа актерите и режисерот на најновата претстава „Тунел„, Кристина Атанасовска Арсова. „Целта на оваа средба е да ве информираме за активностите на Ротари клуб Кочани-Виница. Славиме десет години од постоењето и затоа презедовме низа активности. Една од…

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА НА УМЕТНИЧКИ ДЕЛА ОД ЗЕМЈОДЕЛСКИ ОСТАТОЦИ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА НА УМЕТНИЧКИ ДЕЛА ОД ЗЕМЈОДЕЛСКИ ОСТАТОЦИ

Денес во „Фоајето 2“ во НУ Центарот за култура „Бели Мугри“ во Кочани беше отворена изложбата на уметнички дела од  Земјоделски остатоци како текстилна и дизајн-суровина. На изложбата се претставени уметнички и естетски продукти изработени со концентрирана тематика на оризовите остатоци и вилините коњчиња кои како жив свет постоеле и постојат покрај оризовите полиња. Делата…

ВО СРЕДА ВО НУЦК „БЕЛИ МУГРИ“ – ОТВОРАЊЕ НА ИЗЛОЖБА

ВО СРЕДА ВО НУЦК „БЕЛИ МУГРИ“ – ОТВОРАЊЕ НА ИЗЛОЖБА

На 29.03.2023 г. во 13:00 часот во просториите на НУЦК “Бели мугри” – Кочани (Фоаје 2) официјално ќе биде отворена изложбата на проектот „Земјоделските остатоци како текстилна и дизајн суровина во општина Кочани“. Здружение на граѓани „ОДОНАТА” – Кочани, во текот на осуммесечниот период на работа, заедно со учениците успешно се впушти во изработка на…

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБАТА „ПОДАРИ ЦРТЕЖ ВО ЗАМЕНА ЗА ЦВЕЌЕ“

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБАТА „ПОДАРИ ЦРТЕЖ ВО ЗАМЕНА ЗА ЦВЕЌЕ“

Денес на платото пред НУЦК „Бели Мугри“ во Кочани а по повод 8-ми Март Меѓународниот ден на жената беше отворена изложбата „Подари цртеж во замена за цвеќе“. 32 уметнички дела изработени во најразлични техники но преди се во акварел се дела на младите уметници, ученици од Училиштето за цртање и сликање при НУЦК „Бели Мугри“…

ОДБЕЛЕЖАН НАСТАНОТ „ЖЕНАТА И УМЕТНОСТА“, ПРЕТСТАВЕНО ТВОРЕШТВОТО НА МАРИЈА ДОНЧЕВА

ОДБЕЛЕЖАН НАСТАНОТ „ЖЕНАТА И УМЕТНОСТА“, ПРЕТСТАВЕНО ТВОРЕШТВОТО НА МАРИЈА ДОНЧЕВА

Во пресрет на 8-ми Март Меѓународниот ден на жената, во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра во Кочани“ беше одбележан настанот со наслов „Жената и уметноста“ што воедно беше претставување на творештвото на Марија Дончева. Најпрвин беа промовирани двете нејзини збирки поезија „Отпуштање“ и „Бакната“ а потоа беше претставена изложбата на рачно изработени накити од полимерна…

ОСМОМАРТОВСКА ИЗЛОЖБА НА УЧЕНИЦИТЕ ОД УЧИЛИШТЕТО ЗА ЦРТАЊЕ И СЛИКАЊЕ ПРИ НУЦК „БЕЛИ МУГРИ“ ОД КОЧАНИ

ОСМОМАРТОВСКА ИЗЛОЖБА НА УЧЕНИЦИТЕ ОД УЧИЛИШТЕТО ЗА ЦРТАЊЕ И СЛИКАЊЕ ПРИ НУЦК „БЕЛИ МУГРИ“ ОД КОЧАНИ

По повод 8. Март Меѓународниот ден на жената, утре (Среда) со почеток во 12:00 часот во Салон фоаје 1 при НУЦК „Бели Мугри“ – Кочани ќе биде претставена изложбата насловена како „Подари цртеж во замена за цвеќе“. Изложбата која традиционално се организира по повод 8. Март се дела на учениците од училиштето за цртање и…

РОТАРИ КЛУБ КОЧАНИ-ВИНИЦА ВЕ ПОКАНУВА НА ТЕАТАРСКАТА ПРЕТСТАВА „ПАСИВНО ПУШЕЊЕ“

РОТАРИ КЛУБ КОЧАНИ-ВИНИЦА ВЕ ПОКАНУВА НА ТЕАТАРСКАТА ПРЕТСТАВА „ПАСИВНО ПУШЕЊЕ“

Ротари Клуб Кочани Виница Ве поканува на 23-ти Февруари да ја проследиме Донаторската Театарска Комедија „Пасивно Пушење” изведена од Народен театар Штип во Режија на Ненад Витанов и со феноменалните: Владимир Тулиев, Миле Вратеовски, Пеце Ристевски, Кристина Атанасова Арсова и Марија Минчева Андонов. Локација: Сина Сала – Виница Термин: 23ти Фебруари, почеток 19часот Цена: 150…

ПРВО И ВТОРО МЕСТО ЗА ЈОВАНА ДАВИТКОВСКА И НИКОЛИА МАНЕВА НА ЛИКОВНИОТ КОНКУРС „ФЛОРА И ФАУНА“

ПРВО И ВТОРО МЕСТО ЗА ЈОВАНА ДАВИТКОВСКА И НИКОЛИА МАНЕВА НА ЛИКОВНИОТ КОНКУРС „ФЛОРА И ФАУНА“

Николиа Манева и Јована Давитковска се добитници на дипломи за освоени прво и второ место на ликовен конкурс на тема „Флора и Фауна” 2022 година организиран од Детски ликовен центар -Скопје. Првото место е за Јована Давитковска а второ место за Николиа Манева. И Јована Давитковска и Николиа Манева се активни членови на училиштето за…

ДО КРАЈОТ НА ГОДИНАТА ЌЕ БИДАТ ПОСТАВЕНИ СЕДИШТАТА ВО САЛАТА НА ДК „БЕЛИ МУГРИ“ ВО КОЧАНИ

ДО КРАЈОТ НА ГОДИНАТА ЌЕ БИДАТ ПОСТАВЕНИ СЕДИШТАТА ВО САЛАТА НА ДК „БЕЛИ МУГРИ“ ВО КОЧАНИ

Во тек е поставувањето на седиштата во салата на ДК „Бели Мугри“ – Кочани со што би требало да се комплетира најголемиот дел од проектот кој започна во 2020 година со поставување на фасадата. Како што на новинарот од ТВ Канал 8 му изјавила директорката на ДК „Бели Мугри“ со поставувањето на седиштата капацитетот во…