Локална

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА РЕАЛИЗАЦИЈА НА ПРОЕКТОТ „ИНКЛУЗИЈА НА ДЕЦА СО ПОСЕБНИ ОБРАЗОВНИ ПОТРЕБИ“

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ ЗА РЕАЛИЗАЦИЈА НА ПРОЕКТОТ „ИНКЛУЗИЈА НА ДЕЦА СО ПОСЕБНИ ОБРАЗОВНИ ПОТРЕБИ“

Градоначалникот Љупчо Папазов потпиша меморандум за соработка со Здружението за асистивна технологија „Отворете ги прозорците“, со кој Општина Кочани преку основните училишта „Никола Карев“ и „Раде Кратовче“, а со поддршка на ОУ „Малина Попиванова“ ја започнува реализацијата на проектот „Инклузија на деца со посебни образовни потреби“. Проектот што ќе се реализира со поддршка од Детската…

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ЉУПЧО ПАПАЗОВ УЧЕСТВУВАШЕ НА МЕЃУРЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ЕНЕРГЕТИКА И КЛИМАТСКО ПЛАНИРАЊЕ

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ЉУПЧО ПАПАЗОВ УЧЕСТВУВАШЕ НА МЕЃУРЕГИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ЕНЕРГЕТИКА И КЛИМАТСКО ПЛАНИРАЊЕ

Градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов беше дел од македонската делегација која деновиве во Истнабул, Турција, учествуваше на конференцијата на тема: Меѓурегионалната размена за управување на повеќе нивоа во енергетиката и климатското планирање. Настанот беше организиран во рамките на 18. Генерално собрание на НАЛАС, со финансиска поддршка од ГИЗ. Настанот произлегува од целите на Стратешкиот…

РАБОТИЛНИЦА НА УСАИД: ЈАВНО-ПРИВАТНИТЕ ПАРТНЕРСТВА СЕ НЕДОВОЛНО ИСКОРИСТЕНА АЛАТКА ЗА ВОВЕДУВАЊЕ ИЗВОРИ НА ФИНАНСИРАЊЕ ВО ОПШТИНИТЕ

РАБОТИЛНИЦА НА УСАИД: ЈАВНО-ПРИВАТНИТЕ ПАРТНЕРСТВА СЕ НЕДОВОЛНО ИСКОРИСТЕНА АЛАТКА ЗА ВОВЕДУВАЊЕ ИЗВОРИ НА ФИНАНСИРАЊЕ ВО ОПШТИНИТЕ

Градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов деновиве учествуваше на настанот на Проектот на УСАИД за Зајакнување на капацитетите за искористување на ресурсите под наслов: Искуства и научени лекции од спроведување на јавно-приватно партнерство во општините во Република Северна Македонија. Учесниците на настанот истакнаа дека јавно-приватното партнерство како алатка за воведување нови извори на финансирање на општините…

ПОВИК ЗА ЧЛЕНОВИ НА ОДБОРОТ НА МЛАДИНСКА БАНКА ЗА ОПШТИНА КОЧАНИ

ПОВИК ЗА ЧЛЕНОВИ НА ОДБОРОТ НА МЛАДИНСКА БАНКА ЗА ОПШТИНА КОЧАНИ

Со поддршка од германската фондација Шилер Хелфен Лебен, младите од Кочани оваа година повтoрно можат да се вклучат во реализацијата на проектот Младински локални банки. Младинските банки претставуваат иновативен модел и програма за создавање грантови преку кои се овозможува финансирање на локални проекти од неформални групи млади со цел да се унапреди заедницата. Младите ќе…

СРЕДБА НА ГРАДОНАЧАЛНИЦИТЕ НА ОПШТИНИТЕ КОЧАНИ И БРАЦИГОВО (БУГАРИЈА)

СРЕДБА НА ГРАДОНАЧАЛНИЦИТЕ НА ОПШТИНИТЕ КОЧАНИ И БРАЦИГОВО (БУГАРИЈА)

Во рамките на активностите од проектот „Дигитално културно наследство“ од Еразмус + програмата, градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов денеска оствари средба со делегација од Општина Брацигово, Република Бугарија, предводена од градоначалничката Надежда Казакова. Во проектот „Дигитално културно наследство“ од Еразмус + програмата, покрај ООУ „Никола Карев“ од Кочани, учесници се и основни училишта од…

СРЕДБА СО Д-Р АНА ВИТАНОВА РИНГАЧЕВА

СРЕДБА СО Д-Р АНА ВИТАНОВА РИНГАЧЕВА

По повод 21 Март  – Светскиот ден на поезијата, Општина Кочани во соработка со ООУ „Никола Карев“ приреди настан под наслов „Споделување позитивни практики во пристапот кон книжевните дела во наставата по македонски јазик“. На средбата со наставници по Македонски јазик, доцент д-р Ана Витанова Рингачева сподели искуства од примената на моделот на емпатиско читање,…

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ 2 (ДВЕ) СТИПЕНДИИ НА СПОРТИСТИ – СПОРТСКА НАДЕЖ НА ОПШТИНА КОЧАНИ

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУВАЊЕ 2 (ДВЕ) СТИПЕНДИИ НА СПОРТИСТИ – СПОРТСКА НАДЕЖ НА ОПШТИНА КОЧАНИ

Општина Кочани доделува 2 (две) стипендии на спортисти – спортска надеж на Општина Кочани за остварени спортски резултати и достигнувања во 2022-та година.   Стипендијата-спортска надеж на општина Кочани се доделува на една спортистка и еден спортист.   Износот на стипендијата изнесува 3.000,00 денари месечно. Стипендијата се доделува за време од 10 (десет) месеци, во…

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ЉУПЧО ПАПАЗОВ НА СРЕДБА СО КРВОДАРИТЕЛИТЕ ОД КОЧАНИ

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ЉУПЧО ПАПАЗОВ НА СРЕДБА СО КРВОДАРИТЕЛИТЕ ОД КОЧАНИ

Во пресрет на 17 март, Денот на формирањето на Црвен крст на Република Северна Македонија и Денот на крводарителството во Република Северна Македонија, денеска во просториите на општинската сала градоначалникот Љупчо Папазов организираше прием на крводарители и волонтери од Кочани. На денешната средба крводарителите зборуваа за хуманоста преку чинот на дарување крв и спасување на…

УЧЕСНИЦИ ВО ПРОЕКТОТ „ВКЛУЧИ ГИ СИТЕ“ НА СРЕДБА СО ПРЕТСТАВИЦИ НА ОПШТИНА КОЧАНИ

УЧЕСНИЦИ ВО ПРОЕКТОТ „ВКЛУЧИ ГИ СИТЕ“ НА СРЕДБА СО ПРЕТСТАВИЦИ НА ОПШТИНА КОЧАНИ

Учесници во проектот „Вклучи ги сите“, што се реализира со Центарот за развој на заедницата „Светла иднина“ од Кочани, како партнерска организација, во соработка со СОУ „Љупчо Сантов“, остварија средба со претставници на Општина Кочани, со кои дискутира за активности за вмрежување на сите јавни институции во унапредувањето на инклузијата во образовните системи. Главна цел…

ОДРЖАНА 26 СЕДНИЦА НА СОВЕТОТ НА ОПШТИНА КОЧАНИ

ОДРЖАНА 26 СЕДНИЦА НА СОВЕТОТ НА ОПШТИНА КОЧАНИ

Советот на Општина Кочани ја одржа 26. седница на чиј дневен ред се најдоа пет точки, сите поврзани со одобрување финансиско учество на Општина Кочани при апликација на проекти. Советот едногласно ја усвои одлуката Општина Кочани да кофинансира во проектот „Реконструкција на дел од ул. ‘Стамен Манов’“, кој ќе биде поднесен до Министерството за транспорт…