ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ РЕАЛИЗАЦИЈА НА ПРОЕКТОТ „МУЗИЧКИ БАЛКАНСКИ ВОЗ ЗА МИР“

септември 18, 2023
1 минути

Во рамки на проектот „Музички балкански воз за мир“ поддржан од ЕРАЗМУС+ програмата, во кое партнер е и ООМУ „Ристо Јуруков“ Кочани, се реализираа:

– Прва краткотрајна обука на партнер – тимовите во рамки на проектот (26 – 31.08.2023 година во Кочани) и

– Втора средба на партнерите од транснационалниот проект (07 – 09.09.2023 година во Лариса, Грција).

На обуките во Кочани беа реализирани 9 работилници на теми како „Дефинирање на рамката на расизмот“, „Феномени на расизам и радикализација“, „Придонесот на музиката за човековите права, мирот и европскиот идентитет“, и „Музиката како алатка за изразување и образование“. Експертите за обука од НВО АИД од Лариса, Грција, НВО ЛАГ – Кочани, Северна Македонија и Здружението Центар за одржливост и економски раст (ЦСЕГ) од Пазарџик, Бугарија го претставија и го пренесоа своето знаење за темите на сите учесници. Пред учесниците беше претставена и специјално дизајнирана работилница за делото на Џон Ленон како еден од најистакнатите примери за мирот преку музика.Покрај работилниците, обуката опфати и теми како користење на меѓународната платформа за учење еТвининг за размена на искуства помеѓу наставници од различни земји, како и Отворени образовни ресурси (ООР), кои им овозможуваат на наставниците да предаваат на модерен и атрактивен начин. Во последните 2 дена, мешаните наставнички тимови создадоа и заедничка стратегија за примена на знаењето стекнато од обуката во нивните редовни часови, беа направени подготовки за натпреварувачкиот настан на учениците, завршни дискусии, евалуација на активностите како и организациски детали за претстојните активности. Како домаќини, организиравме обиколка низ околината на Кочани како и традиционална македонска вечера за нашите меѓународни партнери, преку која гостите можеа да научат повеќе за локалната култура и нашите обичаи.

Вториот транснационален партнерски состанок на проектот „Музички балкански воз за мир“ се одржа во грчкиот град Лариса. И покрај лошите временски услови во областа, Музичкото училиште од Лариса и домаќините на НВО АИД се погрижија сите активности поврзани со состанокот да поминат непречено и безбедно за партнерите во проектот. Во текот на работните денови (7-8-9 септември 2023 година), учесниците спроведоа неколку сесии поврзани со проекти. Повторно, една од најважните теми беше дискусијата за пристапите за имплементација на модулите за обука со наставната програма на студентите, како и давање повратни информации. Организациите учеснички подготвија план за изведување на долгорочната наставна задача со учениците, а исто така направија преглед и анализа на настанот за краткорочни обуки во Кочани, Северна Македонија, кој се одржа помеѓу 26.08 и 31.08.2023.

ООМУ „Ристо Јуруков“ – Кочани

КОМЕНТАРИТЕ  СО  НАВРЕДЛИВА  СОДРЖИНА  И  ВУЛГАРНОСТИ  ЌЕ  БИДАТ  ИЗБРИШАНИ