Ознака: мала река

ИМА НАЈАВА КАДЕ СЕ ИСФРЛА ШУТОТ ОД ИЗГРАДБАТА НА МИНИ ХИДРОЦЕНТРАЛАТА?

ИМА НАЈАВА КАДЕ СЕ ИСФРЛА ШУТОТ ОД ИЗГРАДБАТА НА МИНИ ХИДРОЦЕНТРАЛАТА?

Од причина што во Кочани има многу загрижени за зачувување на природните убавини а и на самата екологија пред три седмици поставивме прашање „Каде се исфрла шутот од изградбата на мини хидроценнтралата на Мала река?“, прашање на кое до денес немавме конкретен одговор. Еден наш сограѓанин инаку љубител на природата и еден од големите борци…

СТОПИРАНО ПОНАТАМОШНОТО ИЗВЕДУВАЊЕ НА АКТИВНОСТИТЕ ОКОЛУ ИЗГРАДБАТА НА МИНИ ХИДРОЦЕНТРАЛА НА МАЛА РЕКА

СТОПИРАНО ПОНАТАМОШНОТО ИЗВЕДУВАЊЕ НА АКТИВНОСТИТЕ ОКОЛУ ИЗГРАДБАТА НА МИНИ ХИДРОЦЕНТРАЛА НА МАЛА РЕКА

Како што дознаваме понатамошното изведување на работните активности на „Мала река“ од страна на Друштво за производство на електрична енергија ДИС Енергија ДОО Скопје од страна на водостопански инспектор се стопирани. Имено, водостопански инспектор од Државен инспекторат за  животна средина на 09.10.2023 година има извршено инспекциски надзор во кој ги утврдил сите недостатоци, и со…

ГО ИМА ЛИ НЕКОЈ ОДГОВОРОТ „КАДЕ СЕ ИСФРЛА ШУТОТ ОД ИЗГРАДБАТА НА МИНИ ХИДТОЦЕНТРАЛАТА“?

ГО ИМА ЛИ НЕКОЈ ОДГОВОРОТ „КАДЕ СЕ ИСФРЛА ШУТОТ ОД ИЗГРАДБАТА НА МИНИ ХИДТОЦЕНТРАЛАТА“?

Работите за изградба на мини хидроцентрала на „Мала река“ се во поодмината фаза. Најпрвин се исекоа дрвата во целата околина, почна уривањето на дел од ридот, се пробиваше пат низ природните убавини, се забрани проток на луѓе низ тој пат, и сето тоа помина без ниту една реакција од еколошки друштва, рибарско друштво, АД Водостопанство…

ИНСТИТУЦИИТЕ МОЛЧАТ,  ПОЧНА ИЗГРАДБАТА НА МИНИ ХИДРОЦЕНТРАЛАТА

ИНСТИТУЦИИТЕ МОЛЧАТ, ПОЧНА ИЗГРАДБАТА НА МИНИ ХИДРОЦЕНТРАЛАТА

Додека локалните институции и екологистите молчат, деновиве започна изградбата на мини хидроцентралата на Мала река. Прекрасната природа околу „местото на злосторството“ веќе е уништена, ја нема повеќе онаа убавина каде старите кочанчани одеа на излети и на мајските прослави. Се е уништено, а машините работат ли, работат. Иако сите на социјалните мрежи беа храбри и…

ОНОЈ ШТО ЌЕ ЈА ГРАДИ  МИНИ  ХИДРОЦЕНТРАЛАТА ЈА УЗУРПИРА И РЕКАТА

ОНОЈ ШТО ЌЕ ЈА ГРАДИ МИНИ ХИДРОЦЕНТРАЛАТА ЈА УЗУРПИРА И РЕКАТА

Дали некој од надлежните ќе ја сопре изградбата на мини хидроцентралата на Мала река или граѓаните ќе бидат тие што само ќе ги нотираат новостите притоа да нема фајда од сето тоа. Денес некои наши сограѓани биле на местото на настанот и испратија две фотографии на кои се гледа како некој (нека проверат надлежните кој…

ИНФО ЗА ВОНРЕДЕН ИНСПЕКЦИСКИ НАДЗОР ВО КОЧАНИ.

ИНФО ЗА ВОНРЕДЕН ИНСПЕКЦИСКИ НАДЗОР ВО КОЧАНИ.

По рекакции на тв медимите и социјалните мрежи во врска со изградба на малата хидроцентрала во заштитеното подрачје Осоговски планини, Кочанско МХЕЦ МАЛА РЕКА со реф.бр.361 од правниот субјект ДИС ЕНЕРГИЈА ДОО Скопје, ДИЖС направи вонреден испекциски надзор на локацијата. Констатирано е дека во моментот на надзор на самата локацијата нема активности, но претходните три…

ПОЧНАА ЛИ ПОДГОТОВКИТЕ ЗА ИЗГРАДБА НА МИНИ ХИДРОЦЕНТРАЛАТА?

ПОЧНАА ЛИ ПОДГОТОВКИТЕ ЗА ИЗГРАДБА НА МИНИ ХИДРОЦЕНТРАЛАТА?

Загрижени граѓани инаку љубители на природата само што ни испратија неколку фотографии на кои јасно се гледа како некој ги уништува природните убавини на Кочани. Како што пишуваат и минатиот викенд тие шетале на овој потег но ништо вакво или слично не забележале, па нивната констатација е дека сето ова е направено во текот на…

КАКО ДА ЈА ПОДЗАБОРАВИВМЕ ХИДРОЦЕНТРАЛАТА НА МАЛА РЕКА

КАКО ДА ЈА ПОДЗАБОРАВИВМЕ ХИДРОЦЕНТРАЛАТА НА МАЛА РЕКА

Очите на екологистите и на Кочанската јавност моментно се свртени кон најголемиот загадувач на воздухот и водата „Пејпар мил“ за што сведочи и веќе закажаната Јавна трибина за во Четврток (30 март). Тоа си е во ред, сите очи и мисли се насочени кон „Пејпар Мил“ но како да ја подзаборавивме желбата на некого за…