Ознака: шах

БЛАГОЈ СИТНОВСКИ НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ НА ШАХОВСКИ КЛУБ „КОЧАНИ“

БЛАГОЈ СИТНОВСКИ НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ НА ШАХОВСКИ КЛУБ „КОЧАНИ“

По пауза од неколку години изминатата сабота Шаховскиот клуб „Кочани“ одржа Изборно Собрание на кое беа избрани новите тела кои ќе раководат со клубот во периодот што следува. За нов Претседател е именуван Благој Ситновски а за Секретар Методи Кузманов. Никола Давитков е именуван за Технички секретар кој ќе биде одговорен за организација на претстојните…

МАТЕЈ ДИВАНИСОВ ДРЖАВЕН ПРВАК НА МАКЕДОНИЈА ВО ШАХ ДО 8 ГОДИНИ

МАТЕЈ ДИВАНИСОВ ДРЖАВЕН ПРВАК НА МАКЕДОНИЈА ВО ШАХ ДО 8 ГОДИНИ

Во организација на Шаховската Федерација на Македонија од 18-25. Јуни во Струга во Хотел „Дрим“ се одржа Државното младинско првенство на Македонија во шах за момчиња и девојчиња во категориите до 08, 10, 12, 14, 16 и 18 години. Гордоста на Кочани Матеј Диванисов и овој пат го покажа својот раскошен талент и ги оправда…

ПРВИОТ МЕМОРИЈАЛЕН ШАХВСКИ ТУРНИР „ТОДОР МИЛОСИЕВ – ТОШО“ ЗА ГОЦЕ ГОРГИЕВ

ПРВИОТ МЕМОРИЈАЛЕН ШАХВСКИ ТУРНИР „ТОДОР МИЛОСИЕВ – ТОШО“ ЗА ГОЦЕ ГОРГИЕВ

Шеснаесет шахисти одиграа седум кола по Швајцарски систем на натпреварување на првиот Меморијален шаховски турнир „Тодор Милосиев – Тошо“ кој Шаховски Клуб „Кочани“ го организираше во знак на Кочанската шаховска легенда Тодор Милосиев – Тошо.   По доста интересни партии на шахистите од различни генерации најуспешен а воедно и победник на турнирот е Гоце Горгиев,…

МЛАДИНСКИ ШАХОВСКИ СРЕДБИ ВО ЧЕСТ НА ТОДОР МИЛОСИЕВ

МЛАДИНСКИ ШАХОВСКИ СРЕДБИ ВО ЧЕСТ НА ТОДОР МИЛОСИЕВ

Како увертира на претстојниот прв Меморијален шаховски турнир „Тодор Милосиев-Тошо“, вечерва младинци од Кочани одиграа меѓусебни шаховски партии во чест на нивниот учител Милосиев. „Тодор Милосиев несебично се посветуваше на секого од нас, нѐ учеше и се грижеше постојано да напредуваме. Во шаховската традиција на Кочани, тој останува значајно име и има голем придонес за…

ШАХОТ Е СВЕТСКИ ЈАЗИК ШТО ПОВРЗУВА – ЕМАНУЕЛ АНГЕЛОВСКИ Е НЕГОВИОТ АМБАСАДОР

ШАХОТ Е СВЕТСКИ ЈАЗИК ШТО ПОВРЗУВА – ЕМАНУЕЛ АНГЕЛОВСКИ Е НЕГОВИОТ АМБАСАДОР

Единаесетгодишниот Емануел Ангеловски, Македонец кој со своето семејство живее и учи во Цирих, Швајцарија, од неодамна ја откри шаховската табла како мошне привлечен простор за себе. Неговиот врсник Линус го поканил да му се придружи во клубот „Цирих Зебах“, па за Емануел се отворил нов свет во кој забрзано чекори. Со настапите и резултатите пријатно…