екологија

КОЧАНСКИТЕ ПОЖАРНИКАРИ, ДОБРОВОЛЦИ И ЦРВЕН КРСТ ЗАСАДИЈА 600 САДНИЦИ БАГРЕМ КАЈ ПРЕСЕЧЕНА СКАЛА

КОЧАНСКИТЕ ПОЖАРНИКАРИ, ДОБРОВОЛЦИ И ЦРВЕН КРСТ ЗАСАДИЈА 600 САДНИЦИ БАГРЕМ КАЈ ПРЕСЕЧЕНА СКАЛА

Здружени сили на Доброволното противпожарно друштво – Кочани, Територијалната противпожарна единица – Кочани  и волонтерте на Црвениот крст денеска спроведоа пролетна еко – акција за пошумување и озеленување на површините кај местото викано Пресечана скала над Кочани. На површините кои пред неколку години настрадаа во шумски пожар беа засадени 600 садници на млад багрем, со…

ИСЧИСТЕНА ОКОЛИНАТА НА СПОМЕН-ДОМОТ „АСНОМ“

ИСЧИСТЕНА ОКОЛИНАТА НА СПОМЕН-ДОМОТ „АСНОМ“

Вработените на КЈП “Водовод” Кочани во координација со локалната  самоуправа во текот на денешниот ден ја исчистија дивата депонија и целиот локалитет кај Спомен-домот “Асном”. Во текот на акцијата беа  собрани и изнесени околу 3 метри кубни мешан комунален отпад, градежен шут и слично. Во наредниот период, КЈП “Водовод” Кочани ќе продолжи со акции за…

ПРОЛЕТНА АКЦИЈА ЗА ОЗЕЛЕНУВАЊЕ НА ЈАВНИТЕ ПОВРШИНИ

ПРОЛЕТНА АКЦИЈА ЗА ОЗЕЛЕНУВАЊЕ НА ЈАВНИТЕ ПОВРШИНИ

Започна пролетното озеленување на јавните површини во Кочани Надлежните служби од Општина Кочани денеска ја започнаа пролетната акција за озеленување на јавните површини. Во разделното зеленило на улицата „Тодосија Паунов“, на улиците „Страшо Ербапче“, во паркот во населбата Калиманова Глава и на десетина други локации во градот се насадија 40 садници од јасен, јавор, индиски…

ПОЧНА ПОСТАВУВАЊЕТО НА ПЛАТФОРМАТА ЗА ИНСТАЛИРАЊЕ НА МРЕЖА ЗА РАНО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА МОНИТОРИНГ НА ЗРАЧЕЊЕ

ПОЧНА ПОСТАВУВАЊЕТО НА ПЛАТФОРМАТА ЗА ИНСТАЛИРАЊЕ НА МРЕЖА ЗА РАНО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА МОНИТОРИНГ НА ЗРАЧЕЊЕ

Во непосредна близина на Центарот за јавно здравје – Кочани започна поставувањето на платформата на која ќе биде инсталирана мрежа за рано предупредување за мониторинг на радијација (EWRMN) која е дел од Проектот за набавка и инсталирање на опрема за поставување на национални мрежи за следење на радијацијата за рано предупредување (EWRMN)  во земјите од…

АКЦИЈА ЗА ОЗЕЛЕНУВАЊЕ НА ДВОРОТ НА НОВАТА ДЕТСКА ГРАДИНКА „ДЕТЕЛИНКИ“

АКЦИЈА ЗА ОЗЕЛЕНУВАЊЕ НА ДВОРОТ НА НОВАТА ДЕТСКА ГРАДИНКА „ДЕТЕЛИНКИ“

Во пресрет на Меѓународниот ден на жената, Општина Кочани во соработка со Комисијата за еднакви можности на жените и мажите и со Детската градинка „Павлина Велјанова“ изведе акција за озеленување на дворот на новата детска градинка „Детелинка“, во населбата Драчевик. „Комбинацијата на поводот – Меѓународниот ден на жената со изборот на локацијата за пошумување и…

СЕ РАСЧИСТУВА КЕЈОТ НА РЕКАТА МАСАЛНИЦА

СЕ РАСЧИСТУВА КЕЈОТ НА РЕКАТА МАСАЛНИЦА

Во изминатиот период интензивно се работеше на расчистување и уредување на обраснатото корито на дел од Реката Масалница во Оризари. Со механизација е исчистен простор од околу 6 илјади квадратни метри со сечење на диво израснати дрвја, вадење длабоки корења, машински ископи, порамнување и уредување на речното корито. Расчистувањето на кејот на Оризарска Река и…

ЗАВРШЕНА РЕКОНСТРУКЦИЈАТА НА КАНАЛИЗАЦИОНАТА МРЕЖА ВО СЕЛО ТРКАЊЕ

ЗАВРШЕНА РЕКОНСТРУКЦИЈАТА НА КАНАЛИЗАЦИОНАТА МРЕЖА ВО СЕЛО ТРКАЊЕ

Завршена е реконструкцијата на канализационата мрежа во село Тркање. Улицата „Гоце Делчев“ на којашто се изведуваа градежните работи и прекопи е асфалтирана и вратена во првобитната состојба. Со реконструкцијата на канализационата мрежа се реши долгогодишен проблем со канализацијата во село Тркање. Инвеститор е Швајцарската агенција за економска соработка – СЕКО, а изведувач е фирмата ИЗГРЕВ…

„ХАЛ БАНКА“ ДОНИРАШЕ 120 САДНИЦИ – ПОСАДЕНИ НА ПОВЕЌЕ ЈАВНИ ПОВРШИНИ ВО КОЧАНИ

„ХАЛ БАНКА“ ДОНИРАШЕ 120 САДНИЦИ – ПОСАДЕНИ НА ПОВЕЌЕ ЈАВНИ ПОВРШИНИ ВО КОЧАНИ

Општествено одговорната банка, Халк Банка донираше 120 садници од видот смрча и туја смаракд. Дел од садниците денеска беа засадени во кругот на ООУ „Св. Кирил и Методиј“ Кочани. Во денешната акција на засадување се вклучи Општина Кочани, вработените од Халк Банка и ООУ „Св. Кирил и Методиј“. Преостанатите садници ќе бидат засадени во склоп…

РЕАЛИЗИРАНА АКЦИЈА ЗА ПОШУМУВАЊЕ – ЗАСАДЕНИ ТРИ ИЛЈАДИ САДНИЦИ

РЕАЛИЗИРАНА АКЦИЈА ЗА ПОШУМУВАЊЕ – ЗАСАДЕНИ ТРИ ИЛЈАДИ САДНИЦИ

Во организација на Општина Кочани, денеска беше спроведена акција за пошумување на месноста над село Бели. Станува збор за пошумување на површини кои претходно беа опожарени. Во денешната акција освен вработените во Општина Кочани, учество зедоа ТППЕ Кочани, екипи од Секторот на Градско зеленило КЈП „Водовод“, како и двете младински организации при средните училишта „Гошо…

ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ И ЗДРУЖЕНИЈА ОД КОЧАНИ ЗАСАДИЈА НАД 1000 САДНИЦИ БАГРЕМ НАД СЕЛОТО БЕЛИ

ГРАЃАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ И ЗДРУЖЕНИЈА ОД КОЧАНИ ЗАСАДИЈА НАД 1000 САДНИЦИ БАГРЕМ НАД СЕЛОТО БЕЛИ

Здружени сили на Доброволното противпожарно друштво –Кочани, Општинската организација на Црвен крст Кочани, Ротари клубот „Кочани – Виница“ и Територијалната противпожарна единица – Кочани  денеска реализираа акција за пошумување на падините на Осоговските Планини над селото Бели. На површините кои пред неколку години настрадаа во шумски пожари беа насадени над 1000 садници багрем, со поддршка…