Ознака: едукација

ПРЕВЕНТИВНИ АКТИВНОСТИ ЗА ПОДОБРА БЕЗБЕДНОСТ ВО СООБРАЌАЈОТ

ПРЕВЕНТИВНИ АКТИВНОСТИ ЗА ПОДОБРА БЕЗБЕДНОСТ ВО СООБРАЌАЈОТ

Денеска, на неколку сообраќајници во градот, Општина Кочани преку сообраќајните инспекциски служби во соработка со Полициската станица за безбедност во сообраќајот на патиштата спроведе превентивна активност за зголемување на безбедноста на учесниците во сообраќајот. Службените лица опоменуваа, советуваа и делеа летоци и вода на пешаци, мотоциклисти, велосипедисти и возачи на моторни возила. Акцијата има за…

ОБУКА ЗА СОЦИЈАЛНИ УСЛУГИ ВО ДОМОТ

ОБУКА ЗА СОЦИЈАЛНИ УСЛУГИ ВО ДОМОТ

Во вторник, 13 јуни, во салата на Советот на Општина Кочани (Венчалната сала), со почеток од 10:30 ч., Јавната установа Завод за социјални дејности – Скопје ќе одржи обука на тема Социјални услуги во домот. Обуката е наменета за потенцијални даватели и корисници на социјални услуги во домот, а ќе присуствуваат и претставници на Центарот…

УЧЕНИЦИ ОД ООУ „РАДЕ КРАТОВЧЕ“ ВО ПОСЕТА НА ТППЕ – КОЧАНИ И ДПД – КОЧАНИ

УЧЕНИЦИ ОД ООУ „РАДЕ КРАТОВЧЕ“ ВО ПОСЕТА НА ТППЕ – КОЧАНИ И ДПД – КОЧАНИ

Убав едукативен ден за учениците од ООУ „Раде Кратовче“ – Кочани при посетата на Територијалната Противпожарна Единица – Кочани и  Доброволното Противпожарно Друштво – Кочани. При посетата учениците имаа предавање и запознавање со противпожарната опрема, противпожарните апарати, како и со противпожарните возила, нивната цел и намена. Беа запознаени за примањето на дојава за избувнат пожар…

РАБОТИЛНИЦА НА УСАИД: ЈАВНО-ПРИВАТНИТЕ ПАРТНЕРСТВА СЕ НЕДОВОЛНО ИСКОРИСТЕНА АЛАТКА ЗА ВОВЕДУВАЊЕ ИЗВОРИ НА ФИНАНСИРАЊЕ ВО ОПШТИНИТЕ

РАБОТИЛНИЦА НА УСАИД: ЈАВНО-ПРИВАТНИТЕ ПАРТНЕРСТВА СЕ НЕДОВОЛНО ИСКОРИСТЕНА АЛАТКА ЗА ВОВЕДУВАЊЕ ИЗВОРИ НА ФИНАНСИРАЊЕ ВО ОПШТИНИТЕ

Градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов деновиве учествуваше на настанот на Проектот на УСАИД за Зајакнување на капацитетите за искористување на ресурсите под наслов: Искуства и научени лекции од спроведување на јавно-приватно партнерство во општините во Република Северна Македонија. Учесниците на настанот истакнаа дека јавно-приватното партнерство како алатка за воведување нови извори на финансирање на општините…

ОДРЖАНА СРЕДБА, СОЦИЈАЛЕН ДИЈАЛОГ ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ДУАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

ОДРЖАНА СРЕДБА, СОЦИЈАЛЕН ДИЈАЛОГ ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ДУАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Денеска се одржа средба, социјален дијалог помеѓу претставници од Општина Кочани, Министерството за образование и наука, Стопанската комора на Македонија, директорите на двете средни училишта во Кочани и претставници од бизнис секторот од Кочани и Виница, со цел консултации на компаниите и средните стручни училишта за унапредување на дуалното образование и креирање квалификуван и стручен…

РАБОТИЛНИЦА ЗА ОПАСНОСТИТЕ ОД КОРИСТЕЊЕ ПИРОТЕХНИЧКИ СРЕДСТВА СЕ ОДРЖА СО УЧЕНИЦИТЕ ОД СОУ „ЉУПЧО САНТОВ“

РАБОТИЛНИЦА ЗА ОПАСНОСТИТЕ ОД КОРИСТЕЊЕ ПИРОТЕХНИЧКИ СРЕДСТВА СЕ ОДРЖА СО УЧЕНИЦИТЕ ОД СОУ „ЉУПЧО САНТОВ“

Едукативна работилница за опасностите од користење петарди и други пиротехнички средства се одржа со учениците од СОУ „Љупчо Сантов“. На предавањето што го одржа доктор Томе Солевски, хирург специјалист од Општата болница во Кочани, стана збор за најчестите телесни повреди што ги предизвикуваат експлозивните средства, а што вообичаено се користат за време на новогодишните празници….

УЧЕНИЦИТЕ ОД ОРИЗАРИ СЕ ВКЛУЧИЈА ВО ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА ЕВРОПСКАТА НЕДЕЛА НА МОБИЛНОСТ

УЧЕНИЦИТЕ ОД ОРИЗАРИ СЕ ВКЛУЧИЈА ВО ОДБЕЛЕЖУВАЊЕТО НА ЕВРОПСКАТА НЕДЕЛА НА МОБИЛНОСТ

Во рамките на кампањата на Општина Кочани за зајакнување на сообраќајната култура, деновиве општинските служби за сообраќај во соработка со Одделението за внатрешни работи – Кочани и со претставници од Републичкиот совет за безбедност во сообраќајот  реализираа активности за едукација и информирање на учесниците во сообраќајот. На Меѓународниот ден без автомобили беа дистрибуирани летоци со…

СООБРАЌАЈНА ЕДУКАЦИЈА ЗА ПРВООДДЕЛЕНИЦИТЕ ОД КОЧАНСКИТЕ ОСНОВНИ УЧИЛИШТА

СООБРАЌАЈНА ЕДУКАЦИЈА ЗА ПРВООДДЕЛЕНИЦИТЕ ОД КОЧАНСКИТЕ ОСНОВНИ УЧИЛИШТА

Општина Кочани, Републичкиот совет за безбедност во сообраќајот на патиштата и Одделението за внатрешни работи Кочани, деновиве, во основните училишта „Св. Кирил и Методиј“ и „Малина Попиванова“ реализираа едукативни активности чија цел е поголемо знаење кај децата заради нивна заштита како учесници во сообраќајот. На учениците од прво одделение им беше поделен едукативно-информативен материјал со…

ПРЕВЕНТИВНИ АКТИВНОСТИ ЗА ЗАШТИТА ОД ПОЖАРИ

ПРЕВЕНТИВНИ АКТИВНОСТИ ЗА ЗАШТИТА ОД ПОЖАРИ

На 24.07.2022, полициски службеници од Отсекот за превенција при СВР Штип, Полициските станици Кочани, Свети Николе и Македонска Каменица и претставници на шумски стопанства на подрачјата на повеќе села во овие општини спроведоа превентивни активност за заштита од пожари. Притоа, извршени се обиколки и патролни служби на повеќе локации, беа поделени летоци со едукативна содржина,…

ОПШТИНА КОЧАНИ И СОУ „ГОШО ВИКЕНТИЕВ“ ЗАПОЧНАА КАМПАЊА ЗА ЗАЈАКНУВАЊЕ НА СООБРАЌАЈНАТА КУЛТУРА

ОПШТИНА КОЧАНИ И СОУ „ГОШО ВИКЕНТИЕВ“ ЗАПОЧНАА КАМПАЊА ЗА ЗАЈАКНУВАЊЕ НА СООБРАЌАЈНАТА КУЛТУРА

Општина Кочани започна со испитување на јавното мислење како дел од кампањата за зајакнување на сообраќајната култура. Активностите се спроведуваат во соработка со СОУ „Гошо Викентиев“ односно со учениците и професорите од сообраќајната струка во ова училиште. Деновиве во централното градско подрачје беше реализирана анкета со случајно избрани жители, по прашалник поврзан со проблемите и…

 • 1
 • 2