Ознака: проект

СПРОВЕДЕНА РАБОТИЛНИЦАТА „ЛЕТА, ЛЕТА ЛОКУБИЈА“

СПРОВЕДЕНА РАБОТИЛНИЦАТА „ЛЕТА, ЛЕТА ЛОКУБИЈА“

Синоќа, во рамките на уметничкиот проект „Татковина – Споменик на слободата“ на локалитетот Локубија беше одржана работилнницата „Лета, лета Локубија”. Во рамките на овој проект, предвидена е дводневна работилница во период од еден месец за изработка на летала од рециклирани материјали врз основа на цртежи на децата учесници во работилницата, инспирирани од мозаичните фризови на…

ПОТПИШАНИ ДОГОВОРИТЕ СО ЛИЦАТА ВКЛУЧЕНИ ВО ПРОГРАМАТА ОКР 2022/2023

ПОТПИШАНИ ДОГОВОРИТЕ СО ЛИЦАТА ВКЛУЧЕНИ ВО ПРОГРАМАТА ОКР 2022/2023

Денеска во просториите на венчалната сала беше остварена средба со којашто од една страна беше означен завршетокот на претходната програма Општинско корисна работа 2021/22 година во која беа вклучени 24 лица, како и отпочнување на новата програма 2022/23 година, исто така со 24 вклучени лица. Програмата финансиски ја поддржаа УНДП и Швајцарска агенција за развој…

ПРОЕКТ НА УСАИД ЗА ЗАЈАКНУВАЊЕ НА КАПАЦИТЕТИТЕ НА  ОПШТИНИТЕ ЗА СОБИРАЊЕ НА ПРИХОДИ ОД СОПСТВЕНИ  ИЗВОРИ

ПРОЕКТ НА УСАИД ЗА ЗАЈАКНУВАЊЕ НА КАПАЦИТЕТИТЕ НА ОПШТИНИТЕ ЗА СОБИРАЊЕ НА ПРИХОДИ ОД СОПСТВЕНИ ИЗВОРИ

Во текот на минатата недела на 22 јуни 2022 година, проектот на УСАИД за Зајакнување на капацитетите за искористување на ресурсите ги претстави успешните меѓународни и домашни практики за ефективно прибирање на општинските приходи од сопствени извори. Исто така беа презентирани предизвиците и препораките за подобрување на општинските приходи од сопствени извори и потребата од…

ПРОЕКТ НА УСАИД ЗА ЗАЈАКНУВАЊЕ НА КАПАЦИТЕТИТЕ ЗА ИСКОРИСТУВАЊЕ НА РЕСУРСИТЕ

ПРОЕКТ НА УСАИД ЗА ЗАЈАКНУВАЊЕ НА КАПАЦИТЕТИТЕ ЗА ИСКОРИСТУВАЊЕ НА РЕСУРСИТЕ

Во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на капацитетите за искористување на ресурсите, денеска во Општина Кочани се одржа заедничка средба на која се спроведе анализа на капацитетот на самоодржливост на Општината. При анализата се користеше алатка за самооценување на капацитетите на општинската администрација за управување со планирање и прибирање на општински извори на…

СОЦИЈАЛНО МАПИРАЊЕ НА СОСТОЈБАТА И ПОТРЕБИТЕ НА ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ ВО ОПШТИНА КОЧАНИ

СОЦИЈАЛНО МАПИРАЊЕ НА СОСТОЈБАТА И ПОТРЕБИТЕ НА ЛИЦАТА СО ПОПРЕЧЕНОСТ ВО ОПШТИНА КОЧАНИ

Денеска во организација на Општина Кочани се одржа дискусија за нацрт-извештајот од социјалното мапирање на состојбата и потребите на лицата со попреченост во Општина Кочани. Во присуство на претставници од надлежни институции, граѓански здруженија, стручни  служби, образовни и лични асистенти и на лица со попреченост, беа претставени резултатите од истражувањето направено со цел да се…

ПРОЕКТОТ „ЗЕЛЕН ЕРАЗМУС+“ ОДРЖАН ВО САНДАНСКИ (БУГАРИЈА)

ПРОЕКТОТ „ЗЕЛЕН ЕРАЗМУС+“ ОДРЖАН ВО САНДАНСКИ (БУГАРИЈА)

Професор Драги Рашков во перидот 18-20 мај беше дел од трансграничен семинар ,,Зелен Еразмус+” кој се оддржа во Сандански Р. Бугарија. Настанот беше организиран од Националните агенции за европски образовни програми и мобилност на Р.С. Македонија и Р. Бугарија како дел од меморандумот за соработка помеѓу двете Национални агенции. На настанот приссутвуваа организации и образовни…

„УЧИ, ИСТРАЖИ И ИСКУСИ СО ЕРАЗМУС+ И NEXT GENERATION“

„УЧИ, ИСТРАЖИ И ИСКУСИ СО ЕРАЗМУС+ И NEXT GENERATION“

Караванот за промоција на младински размени "Учи, истражи и искуси" на невладината организација Next Generation денес оддржа презентација во СОУ „Љупчо Сантов“ – Кочани. Целта на овој настан е запознавање на учениците и младите со целите на Еразмус+ програмата, презентирање на проектите и активностите на невладината организација Next Generation, како до полесно аплицирање за проекти,…

ОДРЖАНА СРЕДБА ВО РАМКИТЕ НА ПРОЕКТОТ „МАЛИ ЛУЃЕ ЗА ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ“

ОДРЖАНА СРЕДБА ВО РАМКИТЕ НА ПРОЕКТОТ „МАЛИ ЛУЃЕ ЗА ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ“

Во рамки на проектот „Little People for Big Changes“- ERASMUS +, во присуство на гости партнери од Републиките Шведска, Италија, Романија, Турција и Грција, заедно со домаќините ЈОУДГ „Павлина Велјанова“, денеска во просториите на салата за состаноци на хотел „Амор“ беше одржана меѓусебна средба. Целта на активноста е да се разменат меѓусебните искуства со соработниците…

ПРОЕКТ „SAVE 4 WASTE“ ОД ПРОГРАМАТА НА ЕРАЗМУС +

ПРОЕКТ „SAVE 4 WASTE“ ОД ПРОГРАМАТА НА ЕРАЗМУС +

Во период од 31.03.2022 год. до 01.04.2022 год. претставници од ОУ „Св. Кирил и Методиј“ – Кочани присуствуваа на првиот транснационален состанок во врска со проектот „Save 4 Waste“ од ЕРАЗМУС + програмата , на кој учество зедоа вклучените невладини организации и основни училишта од РС. Македонија, Р. Бугарија и Р. Грција. На овој состанок…

ОДРЖАН ПОКАЗЕН ТРЕНИНГ КАКО ДЕЛ ОД ПРОЕКТОТ „HER WORLD HER RULES“.

ОДРЖАН ПОКАЗЕН ТРЕНИНГ КАКО ДЕЛ ОД ПРОЕКТОТ „HER WORLD HER RULES“.

Под покровителство на ФИБА денес во спортската сала при ООУ, „Никола Карев“ –  Кочани се одржа показен тренинг за девојчиња во рамките на проектот „HER WORLD HER RULES“. Проектот беше реализиран од страна на претставници од Кошаркарската Федерација на Република Северна Македонија, Саша Димитријевиќ и репрезентативката Елена Тасевска, додека домаќини на проектот беа професорите по…